• Den fantastiske udsejling gennem Venedig med Azamara Pursuit
 • Udsigt til Azamara Pursuit fra en lille havn i den kroatiske by Opatija
 • Gourmetretter i specialrestauranten Aqualina om bord på Azamara Pursuit

Da en cruise-skeptiker tog på havet og blev omvendt

Man har vel et standpunkt til man tager et nyt?

Jeg elsker at rejse, men har aldrig tændt på idéen om krydstogt. Nu har jeg kastet mig ud i det, og jeg må indrømme, at det kan noget. Hvis du også er cruise-skeptiker, så læs her, om en tur på havet kunne være noget for dig.

Af Mette Sikla Nielsen, Nyhavn Rejser

Azamara PursuitEt sandt mareridt. Det er hvad de store krydstogtskibe altid har lignet for mig. Gigantiske flydende hoteller, hvor restauranterne er middelmådige steak-houses, udflugterne foregår i enorme turgrupper og personalet konstant er på jagt efter drikkepenge. Gæsterne består af amerikanere, der som minimum har en sølvmedalje i disciplinen “buffet”, indretningen på skibet er tacky og kahytterne er små. 

Med andre ord, mine fordomme om krydstogt var mange.

Nu har jeg fået professionel hjælp, og har taget en tur med rederiet Azamara, som specialiserer sig i “små” skibe, der anløber de mindre havne, som ikke er overrendt af krydstogtturister. Det lød som noget, jeg godt kunne leve med.

Den fantastiske udsejling gennem Venedig med Azamara PursuitMagisk udsejling 

Klokken er præcis 18 da skibet “Azamara Pursuit” ligger fra kaj i Venedig. Kaptajnen svinger majestætisk mod bagbord og så sejler vi midt ind gennem hjertet af Venedig. Wauw!

Solen bader de smukke bygninger i blidt aftenlys, boblerne danser lystigt i mit glas og klassisk musik spiller fra de diskrete højttalere på øverste dæk, hvor folk er samlet for at overvære den spektakulære udsejling. Marcuspladsen. Kanalerne. Broerne. Kirkerne. Gondolerne. Det er flere hundrede års kulturhistorie, som glider langsomt forbi, mens skibet søger mod åbent hav. 

Det her er decideret magisk, og dét er der ikke noget andet transportmiddel, der kan matche. Venedig opleves allerbedst fra vandet, og det her er uovertruffent. 

Kun de mindre krydstogtskibe får lov til at lave denne udsejling fra Venedig, for de store fartøjer er forvist herfra. Rederiet Azamara specialiserer sig i skibe med plads til max. 700 gæster ombord, og det er småting i en branche, hvor der kæmpes om at bygge størst. De mest vanvittige krydstogtskibe har plads til over 6000 gæster og læg dertil et par tusinde medarbejdere, så har du hvad der svarer til en dansk provinsby flydende midt på havet. 

De små skibe - som Azamara Pursuit - er en helt anden historie. Det her er luksus, oplevelser og minder for livet.

På besøg i Opatija under krydstogtet med Azamara PursuitDu kommer sovende til oplevelserne

Det unikke ved et krydstogt er, at du bevæger dig fra sted til sted uden at skulle tænke over transporten. Du sidder hverken i bus, bil eller tog, men lægger dig til at sove i kahytten, og næste morgen vågner du op i en ny by. Træk gardinerne fra og - vupti - så ligger f.eks. Kroatiens smukke kystlinje for øjnene af dig. 

Udsigt til Azamara Pursuit fra en lille havn i den kroatiske by Opatija

Så spiser du lidt morgenmad og spadserer igennem en lille perle langs Adriaterhavskysten, nyder måske en let frokost i land og sent på eftermiddagen vender du retur til skibet og sejler videre. Det lyder alligevel ikke som nogen helt dårlig ferieplan, vel?

Hvert krydstogt har forskellige destinationer. Azamara Pursuit er det eneste krydstogtskib i den kroatiske badeby Opatija denne formiddag, og her er ingen andre i miles omkreds. Kaptajnen kaster anker i havnen og en mindre båd sejler i pendulfart frem og tilbage mellem fastlandet. Det er en sejltur på 5-10 minutter. 

Beachvolley og havnepromenaden i OpatijaStrandpromenaden er fuld af badende gæster, som nyder det kølige havvand, det forrygende sommervejr og weekendens fridage. Fordi vi er det eneste skib, så er vi også de eneste turister her - sammen med et selskab af kroater, som er ankommet til et bryllup på byens fineste hotel. 

På et lille marked sælger lokale fiskere og bønder deres varer. Fisk, kød og grøntsager er helt friske. Langs stranden er etableret en walk-of-fame med inspiration fra Hollywood, men med kroatiske ikoner, og det er sjovt at spotte hvor mange man kender, f.eks. håndboldspilleren Ivano Balić og tennisspilleren Goran Ivanišević.

Frokost på lokal restaurant i Opatija, KroatienEn restaurant serverer skiver af lokal skinke, håndlavet pasta samt friskfanget blæksprutte fra grillen. Det hele bliver skyllet ned med et godt glas kroatisk hvidvin, og det er et måltid, som er både lækkert og rummer masser af karakter. Man er ikke et sekund i tvivl om, at man nu er kommet til Balkan, som man sidder her på den overdækkede terrasse.

Frokost er ellers tilgængeligt på skibet og endda inkluderet i rejsens pris, og man behøver ikke at have arbejdet i mange Excel-ark, førend man nemt kan blive fristet af at vende retur til skibet og spise lidt af frokostbuffeten. 

Det kan nemlig hurtigt spare på feriebudgettet, men så snyder man også sig selv for gode oplevelser.

For netop dér kan skibet ikke være med. Maden ombord fejler intet, men det har ikke det lokale særpræg, som en lille restaurant i land har. Skibets internationale atmosfære med folk fra hele verden smitter af på maden, så her er en overvægt af internationale retter, som alle kan spise. Her skal både være noget til amerikanerne, et par retter til briterne og så også noget der mætter skibets to kasakhstanske gæster.

Mette Sikla nød besøget i Koper under krydstogtet med Azamara PursuitEr det værd at gå i land?

For krydstogtskeptikeren er landgangen nøglen til den gode oplevelse. Det er her man kan smage, føle og mærke de fremmede forhold. 

For erfarne krydstogtrejsende kan skibet være en lige så stor attraktion som anløbshavnene. Flere synes at nyde at hænge ud på skibet og i morgenmadsrestauranten kan man høre folk spørge hinanden, om det virkelig er værd at gå i land i dag. 

“Azamara Pursuit” er i løbet af natten sejlet videre til Koper i Slovenien. En havneby der kan byde på en kirke fra 1100-tallet, et palads fra 1400-tallet og en katedral fra 1300-tallet. Så der burde være rigeligt til en spadseretur, men tvivlerne er ikke overbevist, så de bliver tilbage på skibet og slapper af ved den lille pool eller tager en solstol på øverste dæk og læser en bog.

Det er også helt fint, for man skal gøre præcis som man har lyst til. To ud af tre gæster på Azamara Pursuit har sejlet med rederiet før, og det kan ikke betyde andet end de finder præcis, hvad de drømmer om her. 

Ro omkring poolen på Azamara PursuitEn typisk dag her kan sagtens se begynder med at du tager et hurtigt brusebad - for din kahyt er udstyret som et hotelværelse med bad, TV, aircon, minibar og det hele - og så bevæger du dig et par dæk op, for at nyde en friskbrygget barista kaffe i caféen, hvorefter du hopper ud på soldækket og tager en slapper ved poolen. Nu er det tid til en let frokost med et glas iskold hvidvin, så tager du en eftermiddagslur i kahytten, gå i biblioteket og låner en bog, skifter tøj, nyde en cocktail i baren mens en pianist spiller loungemusik, indtager en fin middag i en af specialrestauranter, går i baren til en night cap og danser resten af natten til tonerne af de store hits fra tresserne, halvfjerserne og firserne i “The Living Room”. 

Så du kan spise hele dagen, drikke hele dagen og lave ingenting hele dagen, hvis det er det du vil. Eller du kan besøge spændende små steder, som jeg gerne vil. Det er dén frihed som et godt krydstogt giver dig. 

Oceanview club-kahyt. Azamara Club Cruises3 fede ting ved cruise

1) Du kommer sovende til det

Du skal ikke tænke på transport fra det ene sted til det andet. Det kommer du sovende til. Om aftenen går du ned i din kahyt og næste morgen vågner du op et nyt sted. Det er genialt. Så du slipper for lange ture i bus, bil eller tog.

2) Ingen pakken op og ned

Du skal ikke pakke ud hver gang, du ankommer til et nyt sted. For så at pakke ned igen, når du skal videre til næste destination. Du har samme værelse under hele rejsen, så du undgår al pakkeriet. 

3) Ingen uforudsete udgifter

Du kender omkostninger på forhånd. Overnatninger, mad, alkohol og mange gange endda også personalets drikkepenge er inkluderet i rejsens pris. Så skal du lige tage højde for en opgradering af drikkepakken og betale lidt ekstra for de gode restauranter på skibet, men ellers har du hele budgettet afstemt på forhånd. Udflugter er dog ikke inkluderet, men du kan både tage skibets ture (som er dyre) eller gøre det på egen hånd.

Balkonen til en Club-balkonkahyt, Azamara Club Cruises3 tips til at gøre dit krydstogt endnu bedre

1) Bestil en balkon

Jeg havde ikke en balkon, og set i bakspejlet var det en fejl. Jeg savnede at kunne åbne døren i kahytten, få lidt frisk luft ind og så sætte mig om morgenen i fred og ro med en kop kaffe. At undlade at booke en balkon er det forkerte sted at spare, hvis du vil på krydstogt. 

2) Opgrader din drikkepakke

Al mad og drikke er som udgangspunkt inkluderet, MEN er du vin- og gourmet elsker, så skal du købe en opgradering af din drikkepakke. På Azamara skibene koster det 22 USD (ca. 145 danske kroner) om dagen. Men så bytter du også til vine, der koster 2-300 kroner flasken, får ægte champagne i glasset, cognac til kaffen og langt flere cocktails at vælge mellem. Kvaliteten af både øl, vin og spiritus stiger markant.

Gourmetretter i specialrestauranten Aqualina om bord på Azamara Pursuit

3) Bestil bord i special-restauranterne

Ligesom med drikkevarerne, så bliver kvaliteten af maden også løftet markant lige så snart du sætter dig ind i en af specialrestauranterne. De kræver et tillæg på 30 USD pr. person hos Azamara, men også her er forskellen meget større end ekstraprisen egentlig indikerer. Du bliver glad for at have ofret lidt ekstra på maden. 

Azamara krydstogtskib i Sydney, AustralienHvad er Azamara

Azamara Club Cruises er et lille krydstogtrederi med blot tre skibe, der hver kan tage op til 700 passagerer. Det er ejet af mægtige Royal Carribean Cruises, der er verdens næststørste krydstogtrederi. De “små” skibe kan anløbe havne, hvor de store skibe ikke må komme, og det giver nogle særlige muligheder. Azamara er kendt for at have lang tid på destinationerne, så du typisk lægger til klokken 8 om morgenen og sejler først igen klokken 20. Nogle gange bliver skibet endda liggende natten over, så du får en ekstra dag til at fordybe dig i rejsemålet. 

Broadway show om bord på Azamara krydstogtskibSelvom skibene er små, så er her alt hvad du kan ønske dig af faciliteter, inklusive pool på soldækket, 24 timers gratis room-service i kahytten og teatersal med shows. Du må til gengæld undvære klatrevæg, vandrutschebaner og shopping arkader, som de store skibe kan tilbyde dig. 

White Night om bord på Azamara PursuitUndervejs arrangerer Azamara “White Night” på det åbne dæk, hvor reglen hedder, at både personale og gæster iklæder sig hvidt tøj. Så bliver der dækket op på soldækket med Weber grill, hvide duge og kæmpe buffet, og mens bandet spiller så danser, hygger og spiser folk. 

AzAmazing Evening ved templet midt i Bangkok, ThailandRederiet er også kendt for deres “AzAmazing Evenings”. En gang på et af deres ugelange krydstogter, bliver alle passagerer inviteret i land til at deltage i et særligt arrangement. I København havde selskabet lejet Operaen og hyret Københavns drengekor til at optræde for gæsterne, og tilsvarende events laver de i andre byer. Disse arrangementer er inkluderet i rejsens pris.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.