• Kom helt ind i Borneo jungle
 • Grøn skildpadde ved Sipadan, Borneo, Malaysia
 • Kinabatangan floden, Borneo

Høj af natureventyr på Borneo

Rejsebrev fra Tina Sørensen, Nyhavn Rejser Groups & Incentives

Her kan I læse Tinas beretning om hendes oplevelser fra Borneo og husk at give jer god tid til at nyde det lille udpluk af billeder, vi har lagt i foto-galleriet fra en verden med et overflødighedshorn af motiver.

En orangutang i Semenggoh wildlife rehabilitation centre, BorneoOrangutanger i Sepilok

Efter en nat i Sandakan startede eventyret med besøg på Sepilok Orang Utang Rehabilitation Center. Man kan se orangutangerne i deres store foderområde.

”Målet er at opfostre orangutangerne og forberede dem på et liv som vilde, så de kan sættes ud”, fortæller Tina. ”De ligner jo os mennesker i både gener og udseende. Man tænker, er det dem, der kigger på mig, eller mig, der kigger på dem? Man kan ikke andet end sige nuuiiii – de er fantastiske. Og prøv lige at se deres øjne. Er de ikke bare skønne?!”.

At få orangutangerne tæt på var en stor oplevelse. På det tidspunkt kunne Tina heller ikke vide, at hun ville være heldig at se adskillige vilde orangutanger senere på rejsen.

Vær på udkig efter de karakteristiske næseaber der lever i flokke ved Kinabatanganfloden, BorneoLysende juletræ ud i junglen

Tina blev sejlet af sted på Kinabatangan River til Abai Lodge. Her var boardwalks i regnskoven, og Tina og hendes veninde gik derudaf efter lyden af en flok makakaber. De fandt dem også. Da en stor han kravlede ned, fik Tina og veninden dog en ubændig trang til at se nærmere på lodgen …

De tog også på sejltur i mindre båd på floden. Også om natten. De så næseaber, næsehornsfugle, krokodiller, ørne, ugler …

Om aftenen sagde en guide, at det snart var jul, så de skulle med for at se deres juletræ. Efter få minutter forstod Tina, hvad han mente. Et stort træ stod og lyste i natten. Det var dækket af ildfluer! De gik også endnu en aftentur ud af lodgens boardwalk sammen med en guide.

”Det var så spændende”, siger Tina. ”Fuglene sad og sov på grenene, og de blev siddende, selv om vi tog flere billeder af dem”.

Kingfisher om natten ved Kinabatangan-floden på BorneoTina viser et af sine mange billeder af en Kingfisher taget helt tæt på. Og et af den mest fantastiske solnedgang. Og et af en ørn. Gibbonaber. Næseaber. Og …

Man er ude morgen, eftermiddag og aften. Man ser især aber om morgenen og om aftenen, hvor de skal finde deres logi for natten.

”Du kan høre dem hoppe fra træ til træ. De skriger, og grenene siger svusj. Vi så et helt træ fyldt med næseaber. Så hører man baskende vinger af store fugle. Når man sejler på floden, springer fisk op af vandet … ”

Tina var også med i et ”plant et træ”-projekt. Endnu et skønt billede. Tina og veninden knokler, men de lokale flyder i hængekøjer og spiller guitar … For hvert træ, der fældes i regnskoven, plantes 2 nye.

”Jeg må sige, jeg har virkelig tabt mit hjerte … ups, se lige det billede af den næseabe”.

Udforsk dyrelivet på tætteste hold fra Sukau Rainforest Lodge, BorneoPygmæelefanter, pytonslange, flere næseaber…

Næste stop var Sukau med 2 overnatninger på Kinabatang River Lodge.

”Og så var det igen ud på floden. Ud at finde nogle dyr. Mærke spændingen. Igen helt fantastisk. Vi sejlede ud inden aftensmad og hørte om elefanter nede ad floden. Vi fik ekstra benzin på og strøg af sted. Vi så andre, der signalerede, at de havde set elefanterne. Vi måtte nøjes med at lugte dem. Øv.”

Næste formiddag havde andre set elefanter i den modsatte retning. Og igen strøg de af sted 1½ time med krydsede fingre.

Denne gang blev de belønnet for indsatsen. Først en majestætisk hanelefant, der poserede. Og senere en hel flok. Skønne billeder glider hen over iPad’en i en skøn strøm. Ih og åh og næh!

En vild pygmæ-elefant familie der spiser græs på BorneoPygmæelefanterne er sjældne, så heldet var med Tina. Lige som heldet var med hende, da de så vilde orangutanger. Guiden spurgte, om Tina ville med på land og se elefanterne tæt på.

Men Tina har prøvet at stå i Afrika med flodheste bag sig og en rasende hanelefant foran sig, så hun valgte at blive siddende. Man lærer at respektere, at de søde fotomotiver er vilde dyr.

Om aftenen sejlede de ud i solnedgangen. ”Se lige den her pytonslange”. ”Og den her øgle”. Flere billeder også af kæmpe insekter fascinerer og – indrømmet – får også misundelsen til at boble lidt. En lille kommentar om myg hjælper dog.

Gibbonabe på BorneoDanum Valley – hjertet af regnskoven

Danum Valley er hjertet af Borneos regnskov. Her er en lodge, hvor Tina boede i 3 nætter, og et biologisk forskningscenter. Vejen dertil var støvet og omtales ofte som hård, men Tina fandt den bare smuk.

Hun fortæller nok en gang om gibbonaber og vilde orangutanger i to nabotræer, om hjorte, kæmpe tusindben og lige så kæmpe bænkebideragtige dyr, som kan rulle sig sammen til en kugle på størrelse med en golfbold, vandrende pinde, fugleedderkopper, en græshoppe stor som en fod, vandfald og meget mere.

Man bor i hytter og vandrer ud i terrænet 4 -5 gange om dagen. Man kan gå på opdagelse ad de store hængebroer højt oppe i trætoppene. I en sø kunne man stikke fødderne i vandet og lade fiskene tage sig af den hårde hud.

Overdådige sommerfugle

Et særligt kapitel var de mange utrolige sommerfugle. Et utal af farver og former og størrelser. Især ved porten ud af Danum Valley var der uendeligt mange. iPad’en gløder og igen fyldes rummet af ih, åh og næh!

Dragefisk ved Mataking Island, BorneoDykning på Mataking Island

Regnskov blev afløst af 3 overnatninger ved strand, snorkling og dyk på Mataking Island. En smuk sejltur bragte dem derud.

Tina dykkede på to vrag, men man kunne også gå ud til et rev fra stranden. Det var så smukt. Der var flotte koraller, skildpadder og masser af fisk inkl. dragefisk. Mens de var i vandet, snusede en meterlang varan lidt til deres badesko. Det er der selvfølgelig et billede af.

 Langhus i provinsen Sarawak, BorneoLanghuse i Sarawak

Tinas oplevelser sluttede i Sarawak-provinsen, hvor hun blandt andet besøgte et traditionelt langhus, der husede 24 familier.

”Se det her billede af høvdingen. Og her har vi delt gaver ud, som blev fordelt minutiøst blandt alle beboere – vores blok til at tegne på var en udfordring. Og her danser vi sammen. Og her … ”

Enestående oplevelser helt tæt på en kultur, der nok er væk om en god håndfuld år. De lærte at lave fælder og skyde med pusterør. Og hun besøgte gamle gravpladser i bjergene.

Slange i Bako National Forest på BorneoBako National Park

Kan du rumme mere? Det kunne Tina næsten ikke, men der var alligevel flere unikke oplevelser i vente i Bako National Park. Vildsvin på stranden. En smuk grøn slange. Aber. Og en edderkop ud over det sædvanlige.

”Vi lå bare på boardwalken og tog billeder”, fortæller hun og bladrer videre.

Til sidst ventede en ”Cultural Village”, en slags arbejdende frilandsmuseum, men så var der heller ikke plads til mere, selv om der da var et flot show. Rejsen var slut. Og Tina var høj af natureventyr hele vejen hjem og længe efter.

Restauranten på Borneo Rainforest Lodge, Danum ValleyKonferencer og incentives

Tina var på ferie, men hendes daglige arbejde i Nyhavn Rejser Erhvervs- & Grupperejser var alligevel lidt med i form af hotelinspektioner og tanker om muligheder for hendes kunder.

”Der var gode konferencefaciliteter i Kuching, og selv lodgen i Danum Valley, Borneo Rainforest Lodge, havde mødefaciliteter til 20 – 40 personer for f.eks. en bestyrelsesrejse”, fortæller hun. Og hun er klar til at fortælle meget mere om konferencerejser til Borneo på 33 188 450.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.