• Camilla i KUALA LUMPUR, Malaysia
  • Eksotisk madkultur i Kuala Lumpur
  • Gadekøkkener i Kuala Lumpur
  • Petronas tårnene i Kuala Lumpur, Malaysia

Kuala Lumpurs markeder og gadekøkkener

Med Camilla Flindt gennem Malaysias etniske køkkener

Camilla Flindt, Nyhavn Rejser har været på udflugt til Kuala Lumpurs markeder, gadekøkkener og restauranter. En kulinarisk oplevelse på tværs af storbyens etniske smeltedigel.

Camilla i KUALA LUMPUR, MalaysiaCamilla fra Nyhavn Rejser var på rundrejse i Malaysia. Denne morgen i Kuala Lumpur gjorde hun dog en fejl. Hun spiste morgenmad.

Det gør man jo som regel som start på dagen. Men det var dagen, hvor hun skulle på guidet rundtur i det malaysiske køkken. Og her skal man have rigtig god plads til at nyde alle de smagsprøver, man bliver budt på, fandt hun ud af senere.

Det gamle Kuala Lumpur

Camilla blev mødt af den lokale guide, der talte super engelsk. Sammen kørte de med en af de gratis shuttle busser til den gamle del af Kuala Lumpur i nærheden af China-town.

”Det er egentlig et område, der står og forfalder, men de lokale kan lide området, fordi det har en historie”, fortæller Camilla. ”For dem betød det meget at vise det frem”.

Camilla startede med morgenmad – igen – på en gammel familiedrevet restaurant, der mest af alt lignede et gadekøkken. Her var kun lokale, et virvar af mennesker. Camilla fik den lokale meget søde kaffe – kopi (uden mælk) og kopi o med mælk.

”Det var et sted, jeg aldrig selv ville være gået ind, så det var virkelig spændende. Og fascinerende at se, at det var alle familiens ældre, der stod i køkkenet”, fortæller Camilla, der også fik en lille tærte og en wok-ret med nudler.

Camilla i KUALA LUMPUR, MalaysiaEtnisk mix

Hele turen foregik til fods, og guiden fortalte meget om byen, kulturen og madtraditionerne, der er præget af lokale, indiske og kinesiske traditioner. Camilla besøgte et tempel i Chinatown og smagte en række lokale frugter fra boder på vejen.

Det etniske gjorde stort indtryk på Camiilla. Hvordan de som børn ikke nødvendigvis lærer meget om hinandens religioner, men mere lærer at leve sammen på tværs af religionerne og de etniske rødder. At respektere hinanden.

”Guiden var halvt kinesisk, halvt malaysisk med en koreansk kæreste. Typisk for Kuala Lumpur”.

Slanger og kyllingefødder

I Chinatown var Camilla inde i en gammel kinesisk butik med alskens tørrede kyllingefødder, slanger på flasker, sorte saltede æg og meget mere. Et besøg i en bygning med en fantastisk udsigt blev det også til.

”Turene kan skifte fra gang til gang, så de passer til den enkelte besøgende”, fortæller Camilla.

Indisk restaurant

Næste besøg var i en indisk restaurant, hvor der blev serveret pandekager med kartoffelfyld, som man dypper i en sovs, og dessertpandekager lavet som et kræmmerhus med sirup på.

Restauranten var helt enkelt indrette med plastikstole. Og her mærkede Camilla så for alvor, hvilken fejl hun havde gjort om morgenen, da hun spiste hjemmefra.

Planen var ellers endnu et besøg på en malaysisk restaurant, men maven var fyldt og tiden var knap i forhold til det øvrige program, så det blev udsat til en anden dag.

Hygiejne?

Når man ser gadeboder med kød, æg og grønt frit fremme i varmen, tænker man som dansker naturligt på hygiejnen.

”De har faktisk et A, B, C system som vores smiley på restauranter”, fortæller Camilla. ”Vi blev i hvert fald ikke syge, og alt må dø i deres ultra varme wok”.

Camilla i KUALA LUMPUR, MalaysiaMarked og tebutik

Turen bragte også Camilla til et marked med fiskeboder og en kinesisk tebutik, hvor hun var gennem en traditionel te-ceremoni. Te er en videnskab. Hvad renser kroppen, hvad er godt for de ene og for det andet? Hvordan drikker man det? Camilla lyttede intenst og købte løs.

Aftentur på tom mave

En anden dag tog Camilla på endnu en kulinarisk tur. Denne gang om aftenen. Og denne gang uden at spise først. Turen gik først til et lokalt madmarked i et lille villakvarter i udkanten af byen.

”Det er en oplevelse, der vil forsvinde, efterhånden som den moderne storby spiser disse gamle kvarterer”, fortæller Camilla med reference til Beijings hutonger, der undergår samme skæbne.

På markedet blevet tilberedt alt fra wok over kager til frugtsaft. Camilla startede med at smage nationalretten Nasi Lemak, der er kylling i rød chilisov med agurk og vagtelæg.

”De spiser det morgen, middag og aften”, fortæller Camilla, og det smagte rigtig godt.

På markedet fik de en række smagsprøver og hørte om de mange forskellige ting, der blev tilberedt. Meget lokalt og sjovt. De lokale kom på scootere, købte ind og forsvandt igen. Camilla fik pandekager lavet af kokos med noget sødt inden i. Kyllingefødder fristede dog ikke.

I det kinesiske køkken må intet gå til spilde, og der var steder, hvor Camilla tænkte, at det skal jeg aldrig smage.

Camilla i KUALA LUMPUR, Malaysia

Vent, til der bliver sagt værsgo

Næste stop var en åben restaurant med masser af mennesker. 2 – 300 måske. Lange køer. Alle sad med deres mad foran sig, men ingen spiste. Det var nemlig ramadan. På et signal på tv-skærme og fra moskeen gik alle i gang.

Stinky beans for leveren

På denne restaurant smagte Camilla malaysisk mad – hullede pandekager, som man kunne dyppe i sovs. Også en lille salat, som guiden havde købt med på markedet. Agurk og en salat, der ligner bladselleri, som man dypper i chili. Og også de såkaldte "stinky beans", der levede op til deres navn, men er gode for leveren.

Camilla i KUALA LUMPUR, MalaysiaKinesisk gadekøkken

Sidste stop var et kinesisk gadekøkken, hvor de stod på en plads og lavede alt muligt. Lokale sad på små plastikstole og nød det, men selv om Camilla var mødt op på tom mave, var grænsen nu nået. Det var ikke plads til mere.

Det er altid godt at have noget at vende tilbage til.

Høflighed at smage

”Rejser I i Malaysia, og bliver I budt på mad, er det et udtryk for høflighed at smage. Sig ikke nej. De elsker at fodre deres gæster”, slutter Camilla med et grin.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

  • Kontakt os

    Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
  • Ønsker og gode råd

    Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
  • I får en REJSEPLAN

    Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
  • Rejsen lægges fast

    Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
  • VI holder kontakt

    I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.