• Pangkor Laut Resort, Malaysia
  • Pangkor Laut Resort
  • Pangkor Laut Resort, Malaysia

Næsehornfuglenes fristed

Rejseartikel fra paradisøen Pangkor Laut

Pangkor Laut Resort på en lille tropeø på Malaysias vestkyst tilbyder luksus og forkælelse i overflod. En overraskende hovedattraktion er et mylder af sjældne dyr, som har fundet et fristed i de fredede omgivelser.

Af: Carsten Broder Hansen

Fisherman's Cove på Pangkor Laut tilbyder frisk fisk, skaldyr og asiatisk fusionRestaurantens beliggenhed er fantastisk. På bagsiden knejser en regnskovsklædt bjergside, og fra bordene er der udsigt til både poolen og havet, hvorfra enkelte villaer stikker op.

En stor del af gæsterne på Pangkor Laut Resort foretrækker at bo helt ude i vandet, og på trods af den væsentligt højere pris er der rift om de villaer, der er placeret på pæle i havet på øens østlige side.

Vi har dog ikke tid til at dvæle ved sceneriet da jeg har en aftale med chefkokken Hemant Dadlani, som har indvilliget i at demonstrere fremstillingen af sin signatur-ret og fortælle lidt om filosofien bag resortets syv restauranter.

I køkkenet er Hemant allerede i gang med at stege et stort stykke lys fisk, mens en medhjælper skærer en saftig vandmelon i tern og blander stykkerne med chili og koriander.

Pangkor Laut i Malaysia

Jeg nævner, at hele syv restauranter umiddelbart forekommer at være noget i overkanten i betragtning af det trods alt begrænsede antal værelser på Pangkor Laut Resort.

”Det handler om at give den bedst mulige service”, forklarer Hemant og siger videre: ”På et resort på dette niveau forventer gæsterne ikke blot sublime delikatesser til måltiderne, de vil også kunne vælge mellem flere genrer og stilarter.

Derfor har vi både en vestlig præget fiskerestaurant, en rent japansk, en eksperimenterende kinesisk samt en blandet asiatisk fusionsrestaurant, ud over hummerrestauranten på øens anden side.

Jeg prøver dog at få så mange af de lokale råvarer og smagsindtryk som muligt med i samtlige menukort, for de er virkelig enestående. Apropos enestående, tror du så at Noma får den tredje Michelinstjerne i år? ”, slutter Hemant, som havde fået oplyst, at jeg kom fra Danmark. Jeg var alligevel overrasket over at en kok fra Nordindien, som arbejder på en ø i Malaysia, havde detaljeret kendskab til flere danske restauranter.

Næsehornfugl i MalaysiaFra haute cuisine til fuglefoder

Hemants fiskeret er i mellemtiden færdig og den smager helt exceptionelt. At han kalder retten for ”fish curry”, lige som det almindelige måltid alle gadeboder i Malaysia serverer, må betegnes som ekstremt underspillet.

Jeg rejser mig et øjeblik fra bordet for at fotografere udsigten, da noget stort og mørkt pludselig suser over mit hoved med kurs direkte mod Hemants ”fish curry”. Jeg får et chok da jeg konstaterer, at det er en næsehornfugl der har sat sig direkte på mit bord og er gået i gang med at nedsvælge retten.

Jeg har samlet tilbragt mere end et år i Malaysias naturområder og hidtil kun set 10-12 næsehornsfugle i alt, vel at mærke oftest flyvende på stor afstand over regnskovens trækroner. Alle Malaysias næsehornsfugle er sjældne og på trods af totalfredning er de fortsat udryddelsestruede.

Efter tidligere at have jublet ved blot et glimt af en fjern næsehornsfugl er det helt surrealistisk nu at betragte et eksemplar af de normalt sky fugle voldæde en gourmet-frokost blot en halv meters borte.

Jeg konstaterer, at både fisken og de sirligt udskårne melonstykker falder i fuglens smag, og dens hjemmevante optræden tyder på, at det ikke er dens første erfaring med femstjernede måltider.

Forklaringen på, at Pangkor Laut har en stor bestand af næsehornsfugle og af andre sjældne dyr, får jeg næste dag under en vandretur i regnskoven med øens fastboende naturhistoriker Shahdan.

Sammen med en lille gruppe gæster er vi gået ind i regnskoven af stien, der starter lige bag ved Pangkor Lauts omfattende spa-område. ”Pangkor Laut har noget af det bedst bevarede regnskov på Malaysias vestkyst. Da resortet blev opført, undgik man at fælde skoven, og naturen er nu blevet øens helt store attraktion.”

Hver dag kan de interesserede gæster møde op i biblioteket hvorfra Shahdan guider ture gennem regnskoven. Ud over at arrangere denne daglige tur er det også Shahdans opgave at overvåge, at hotellets aktiviteter ikke påvirker øens natur.

Varan på en sten nær Pangkor Laut Resort, MalaysiaDe store varaners slaraffenland

Der er åbenbart ikke nødvendigvis nogen modsætning mellem luksushoteller og naturbevarelse, og da vi ankommer til øens bedste badestrand runder Shahdan turen af med at oplyse, at Pangkor Laut også har en bestand af Sydøstasiens mytologiske store næsehornsfugl, som ofte holdt til i træerne bag netop denne strand.

Senere samme dag lykkedes det mig at se hele fem eksemplarer af disse pragtfulde fugle, som med en vægt på op til fire kilo og et vingefang på halvanden meter virkelig er imponerende. Stammefolk i regionen har anvendt fjerene og hornene fra de farvestrålende fugle til både rituelle og medicinske formål samt som en værdifuld handelsvare.

På Pangkor Laut føler selv disse kæmpefugle sig sikre og de flyver bemærkelsesværdigt tæt på turisterne, som ligger mageligt henslængt på dækstolene i kokospalmernes skygger.

Også varanerne trives under de fredelige forhold på øen, og som overvejende ådselædere er store krybdyr perfekt tilpassede til at supplere deres normale føde med køkkenaffald fra de mange restauranter.

”Man kan altid finde den korteste vej til en restaurant ved at se på varanerne”, fortæller Shadan, ”jo større dyrene er, jo tættere er man på restaurantens køkken, og når en varan har fundet et sted med rigeligt fiskeaffald og kyllingeknogler forsvarer den territoriet mod andre varaner.

Selv om de største individer på Pangkor Laut når en længde på 2 ½ meter og på afstand minder om en krokodille, når de svømmer, er de normalt ufarlige for mennesker, selv om man selvfølgelig skal undgå at håndfodre varanerne eller forsøge at gribe fat i dem.”

Fristfangede hummere til salg i MalaysiaUdflugt efter aftensmad

Kokken Hemant har anbefalet at vi under opholdet prøvede en romantisk hummermiddag serveret direkte på sandet på øens bedste strand, en af Pangkor Lauts særlig attraktioner.

Vi fik også tilbuddet om selv at hente vores aftensmad på naboøen, den langt større Pangkor, hvor den 25.000 personer store lokalbefolkning primært ernærer sig som fiskere.

En stor del af personalet på resortet er også rekrutteret fra Pangkor, og vores guide var da også selv født og opvokset her. En sejltur på en halv time bragte os til hovedbyen, hvor vi først besøgte havnen, hvor fiskere var travlt optaget af at losse nattens fangst, der udover hestemakreller, tun og bars også bestod af enkelte rokker, småhajer, barracudaer og blæksprutter.

Hos Pangkor Lauts hovedleverandør skulle vi selv udvælge den tropiske hummer (languster), som skulle udgøre aftenens hovedret, og det var umuligt at vælge andet end det allerstørste eksemplar, et monster på godt 5 kilo.

Om det var straf for den uhæmmede grådighed ved jeg ikke, men jeg endte nærmest med kvalme efter at have indtaget 6 overdådige retter under aftenens middag på stranden.

Pangkor Laut ResortPangkor Laut Resort

Pangkor Laut er en ø på 3 kvadratkilometer beliggende på Malaysias vestkyst. Der er kun et hotel på øen, Pangkor Laut Resort, der rummer alt hvad man kan forvente af et 4+* resort.

Spa-afdelingen er særlig berømt og tilbyder flere tematiske behandlinger, som også tiltrækker velhavere fra Kuala lumpur og Singapore på weekendophold.

Der er kun en badestrand på øen, Emerald Bay. Stranden kan enten, som de fleste vælger, nås vha. shuttleservice, der kører hver 15. min. Eller man kan gå ad flere stier til stranden.

På stranden ligger også en af resortets 7 restauranter, Chapmans Bar, hvor et must try er banana leaf lunch. Det er en ret af indisk oprindelse hvor man får ris med en masse forskellige typer chilli, curryies mm. til -stærkt og forrygende velsmagende. Chapmans Bar tilbyder også hummermiddag på stranden for et meget begrænset antal gæster af gangen, den ultimativt romantiske oplevelse.

Feast Village er den store restaurant, hvor også morgenmaden serveres. Den tilbyder en rig variation af alle tænkelige asiatiske og europæiske specialiteter. Køkkenet er opdelt i en række forskellige stationer på samme måde som et typisk madmarked i Malaysia eller Singapore, hvorfra man kan hente lige de retter man ønsker. Udbuddet er så rigt og varieret, at det må tage mindst et par uger for en person med veludviklet appetit at smage sig igennem det hele.

Hill Villa på Pangkor Laut Resort, MalaysiaEn anden super restaurant er Fishermans Cove, der primært baserer sin menu på fisk og skaldyr. Retterne er tilberedt ved brug af en fantastisk opfindsomhed stærkt inspireret af det asiatiske køkken, der er kombineret med et fransk touch. Ulig mange asiatiske restauranter er der ikke mangel på fantastisk dessert, bl.a. noget så nytænkende som chokoladeforårsruller med lækker vaniljeis, eller en fantastisk meget kraftig og velsmagende chokoladekage.

Indkvarteringer på Pangkor Laut Resort går fra den billigste ”garden villa” til den dyreste ”water bungalow”. Alle værelser er smukt indrettet i malaysisk stil med flot træskærerarbejde, store lyse badeværelser med enorme spa-inspirerede badekar og brusenicher med enorme regnvejrsbrusere.

Alle værelsestyper har terrasser af forskellig udformning og der er havudsigt fra en stor del af værelserne, men mindst lige så attraktivt er dyrelivet lige udenfor.

Hvis man er filmstjerne eller kongelig, og vil undgå paparazzier, tilbydes også de helt ekstravagante ”estates” i en anden del af øen. Indhegnede luksusvillaer med private pools og egen restaurant og tjenerstab. Øens regnskov er af førsteklasses kvalitet med en meget høj biodiversitet og under opholdet kan man næsten ikke undgå at komme i nærkontakt med adskillige eksotiske dyr

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

  • Kontakt os

    Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
  • Ønsker og gode råd

    Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
  • I får en REJSEPLAN

    Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
  • Rejsen lægges fast

    Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
  • VI holder kontakt

    I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.