• Regnskoven Danum Valley i Borneo
 • Den maskerede træfrø, Borneo, Malaysia
 • Elefant ved Kinabatangan floden, Borneo
 • Regnskoven Danum Valley i Borneo

Regnskoven og Danum Valley på Borneo

læs tropebiologens beretning

Over 60 meter høje træer. Op til 6 meter regn om året. Et overdådigt dyreliv og planteliv ... Velkommen til regnskoven. Til et af verdens vigtigste og mest fascinerende områder. Og mest truede!

Af tropebilog Carsten Broder Hansen

Udsigt fra Borneo Rainforest Lodge, Danum ValleyDen tropiske regnskov er den mest varierede og artsrige naturtype på kloden. Mangfoldigheden af liv i dette godt 1000 km brede bælte, der ligger omkring ækvator, er et produkt af millioner af års udvikling, høj lysintensitet, relativt stabile og høje temperaturer samt en konstant stor nedbørmængde, hvilket tilsammen giver optimale betingelser for skovvækst.

Der falder mellem 2 og 6 meters (!) regn om året i de tropiske skove som Danum Valley på Borneo. Danmark har omkring 0,6 m nedbør på et år. Temperaturen ligger på 24-29 grader i gennemsnit, og der er ikke nogen hvile- eller dvaleperiode, så træerne vokser året rundt.

De højeste træer i Danum Valley bliver over 60 meter høje. Den frodige jungle skaber igen perfekte rammer for millioner af insekter, edderkopper, blomster, svampe, parasitter ... Regnskovene fylder under 7 % af verdens landareal, men de rummer over 50 % af alle plante- og dyrearter. Trækronerne i Borneos regnskove udgør en næsten sammenhængende måtte på 5 - 20 meters højde, hvor der lever mange organismer, som aldrig eller kun sjældent kommer ned på jorden. Knap 40 % af alle verdens dyre- og plantearter lever sandsynligvis i regnskovenes løvtag.

Junglen Danum Valley i BorneoAvancerede tilpasninger og samspil

I Borneos regnskove finder man talrige eksempler på særlige tilpasninger og avancerede samspil mellem dyr og planter. Næsten alle planter i regnskovene skal eksempelvis bestøves af insekter eller andre dyr, og på Borneo findes slanger, frøer og firben, der har udviklet evnen til at svæve gennem trækronerne. De mest værdifulde træsorter som palisander, teak, mahogni og ibenholt stammer fra regnskovene, men tropisk ædeltræ er i dag næsten udryddet i naturen. På Borneo tilhører de dominerende træer familien dipterocarpaceae, som også er særdeles værdifulde tømmertræer. Det er almindelig kendt, at verdens regnskove er truet, og også på Borneo er der foregået omfattende fældninger og afbrændinger ikke mindst gennem de sidste 20 - 30 år.

Danum Valley er det største område med uberørt regnskov, der er tilbage i Sabah, og reservatet er mere betydningsfuldt for bevarelsen af Borneos truede dyr og planter end nogensinde tidligere. At opleve denne enestående regnskov er en gave – og en god grund til eftertænksomhed.

Farvestrålende sommerfugl, Borneo

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.