• Langhus i provinsen Sarawak, Borneo
 • Junglen i Sarawak på Borneo
 • Næseaber lever kun på Borneo

Sarawak - en bid af bedårende Borneo

Rejsebetragtninger fra en rejse til Sarawak, Borneo

Ønsker du dig somme tider hen, hvor peberet gror, bort fra tidens stress og jag – så er bedårende Borneo et godt rejsemål, hvor man i rigt mål kan komme tæt på den uspolerede natur og regnskoven med alle dens lyde, dufte og sanseindtryk.

Oplevet af Stine og Gunnar Dahl, 2012

Borneos langnæsede aber i Bako National ParkMan hører en masse vidunderlige fuglestemmer, man ser næseaber, makkakaber og skæggede svin. Naturen har været gavmild på Borneo. Der er en artsrigdom i træer, planter og blomster, som man skal lede længe efter. Man kunne næsten tro, det er Paradisets Have. Der er som bekendt altid slanger i paradis, men kun med en dygtig guides hjælp lykkedes det os at vække to af slagsen på en 6 timers gåtur igennem junglen i Bako National Park.

De truede orangutanger lever vildt på BorneoOrangutangerne

Orangutangerne er selvfølgelig det helt store trækplaster på Borneo. Det forstår man til fulde, når man efter en lille gåtur ind i regnskoven i Semonggok Wildlife Rehabilitation Centre står på en udsigtsplatform og betragter orangutangerne, der svinger sig fra gren til gren i trætoppene på vej mod fodringsplatformen.

Der står vi så på hver sin platform og betragter hinanden! Orangutangerne udser sig dagens ret blandt delikatesserne ananas, bananer, mango eller andre eksotiske frugter, napper et par stykker med sig og hænger sig godt til rette for at nyde middagen. Derefter bygger de sig en rede i trætoppene, hvor de kan ligge og slå mave. Tænk at få mulighed for at se dem i den fri natur.

Flodbredden i byen Kuching, Borneo Hyggelige Kuching

Begge de nævnte nationalparker ligger i nærheden af hovedbyen Kuching i den malaysiske Sarawak-provins. Kuching er en livlig og hyggelig storby med et mix af folkeslag, og her lever forskellige religioner som kristne, muslimer, hinduer og thaoister i gensidig respekt og accept af hinanden. Det kunne man lære meget af andre steder i verden.

De forskellige folkeslag afspejles også i byggestilen, forretningerne, markederne og alle de etniske restauranter i et prisleje, der kan gøre os helt misundelige.

Madmarked på BorneoP-husets restaurant

Kulinarisk er det en stor sanseoplevelse at smage på østens køkken med alle dets eksotiske, delikate krydderier, frugter og grøntsager. Hvem skulle f. eks. tro, at små vilde bregneskud er en stor delikatesse? Sat sammen med friskfangede fisk, skaldyr og rejer i alle størrelser er det en fryd for ganen.

Spisestedet ”Top-Spot Food Court” ovenpå et P-hus i Kuching er måske ikke lige det oplagte sted at gå hen og spise middag, men det bør man gøre. Det består 5-6 forskellige restauranter primært med fisk og skaldyr.

De lokale søger især hen til Ling Loong Seafood. Det er ubeskriveligt, godt og billigt, og en stor Tiger-beer fås for 15,- kr. ”Bla-bla-bla” er en anden god restaurant, der har navnet imod sig, men det er et skønt spisested. (Prøv deres and med mango og cashew nødder). Begge restauranter ligger meget tæt på det dejlige Hilton Hotel, hvor vi boede.

Langhus i Sarawak provinsen, BorneoStammefolket i langhuset

En anden spændende oplevelse, der venter én på Borneo, er besøget hos et stammefolk. Vi sejlede i langbåde ud til Iban-folket, der traditionelt bor i langhuse i junglen. Et langhus er typisk bygget på pæle og kan rumme ca. 25 – 30 familier. Det er bygget af træ, og det er et flot håndværk. Huset danner rammen om det praktiske og sociale liv i pagt med naturen og dyrene.

Hvert langhus har en leder, og som gæst bliver man budt velkommen med risvin og danseopvisning. De holder grise og høns og dyrker ris, kakao, papaya, bananer og peber. Iban-folket er overvejende kristne og begraver deres døde på en gravplads i junglen ganske tæt ved langhuset. De fejrer hvert år ”De dødes Dag”. Mange unge stammefolk lever i dag i byerne, men de er alle bevidste om deres stammetilhørsforhold og besøger tit deres hjemsted.

Jæger med blæserør, Sarawak, Borneo, MalaysiaArkitekturen i dag bærer stadig præg af den traditionelle langhus-stil, selvom materialerne ikke længere kun er træ.

En rejse til Borneo er med andre ord en oplevelse af natur, kultur, tradition og fornyelse. Også kulinarisk er Borneo en rejse værd.

Stine og Gunnar Dah, Haderslev

Tak til Stine og Gunnar, fordi I ville dele jeres oplevelser med os.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.