• Tempelsletten i Bagan, Burma
 • Shwedagon-pagoden i Rangoon, Burma
 • Fisker på Inle søen

Rejsebrev fra Burma - pagodernes land

Rejsebrev fra Helle og Niels Helmø, marts 2014

Helle og Niels Helmø har været i Burma. Læs om deres møde med pagoder og munke. Om cykler i lokal kvalitet. Om at blive inviteret med til bryllup. Og om deres svar på, om man er tryg i Burma.

Vi besøgte Mandalay, Pyin Oo Lwin, Bagan, Inle Lake  og Yangon, som alle er spændende steder vi ikke ville have undværet. Indkvarteringen var af fin standard, og guiderne talte godt engelsk, vidste en masse og var behagelige at være sammen med. Dette er mere vores tanker, indtryk og synspunkter om en fantastisk tur end en egentlig rejsebeskrivelse.

Venlighed og hjælpsomhed

Ude på landet langs Inle-søen er det let at komme rundt på cykel, og vi nyder den frihed det giver. Desværre er kvaliteten af de lejede cykler ikke helt god, for den ene pedal er ved at falde af Helles cykel.

Vi gør stop for at fikse pedalen, et sted hvor en bonde pløjer sin mark med en gammeldags træplov.

Et øjeblik efter står han hos os og vil hjælpe. Problemet bliver løst nogenlunde, selv om vi ikke kan kommunikere. Mange Burmesere taler ellers lidt engelsk. Igen har vi oplevet den burmesiske venlighed og hjælpsomhed.

Tryghed på rejser til Burma

”Var I slet ikke utrygge eller bange for at rejse i Burma”, har vores venner og familie spurgt. Nej slet ikke. Snarere tværtimod.

Det var som at rejse i et hvilket som helst andet land i Fjernøsten. Militærdiktatur mærkede vi heller ikke noget til. Jo, vi mødte en dag nogle militærfolk, som hilste venligt på os. Det var alt.

Cykeltur i Bagan

Cyklen er også vores transportmiddel i Bagan, hvor vi står op før solopgang og cykler ud til en pagode for at kravle op for at opleve solopgangen over Bagans tusindvis af pagoder. Et absolut must og så har man det næsten for sig selv.

Pagodernes land

Myanmar eller Burma er ”pagodernes land”. Vi overvældes af den ene pagode større og flottere end den anden. Mange endda med ægte guldbelægning. At kultur og menneskers prioritering kan være svær at forstå, må vi bare tage til efterretning. Naturligvis ser vi mennesker, som efter vores målestok er fattige, men de virker ikke sådan.

Vi føler, at menneskene har det godt med Buddhismen og oplever, at det er en reel og vigtig del af deres liv.

Munke og klostre

Vi besøger flere klostre, hvor de unge mænd mindst én uge af deres liv skal være munke, og kan konstatere, at de tager det meget naturligt og afslappet - i Yangon taler vi med en munk hvor coveret på hans IPad matcher hans orange beklædning.

Piger kan også optages, men det er frivilligt. Forud for optagelsen afholdes en såkaldt ”noviceation”, en slags Buddhistisk konfirmation.

Optog med oksekærrer

Vi er på vej til lufthavnen, da vi møder et optog med høj musik, festligt udsmykkede kærrer, som trækkes af okser og ikke mindst unge drenge og piger i fineste skrud, som led i deres fest forud for munketilværelsen.

Heldigvis har vi god tid, for det skal opleves og fotograferes.

Kom med til bryllup

I det hele taget har Burmeserne ikke noget imod at vi fotograferer og ”deltager”. En dag er der høj musik fra et sted et godt stykke fra hvor vi bor. En bryllupsreception får vi at vide. Da vi nærmer os stedet møder vi en mand, som spørger, om ikke vi vil med ind. Det vil vi da meget gerne!

På første sal i et bambushus sidder brudeparret til skue.

I en stor bowle foran brudeparret lægger vi vores bryllupsgave i form af en kontant donation.

I samme rum sidder mændene. Kvinderne sidder ved siden af. Vi bliver budt på te og snacks i form af solsikkefrø.

Mødte Aung San Suu Kyi

At en udvikling er i gang i Burma i disse år er der ingen tvivl om. Der er begyndt at komme en begrænset presse, og internet og mobiltelefon er også så småt på vej, hører vi.

Også turisterne er på vej.

En af de største oplevelser, vi havde, var at opleve Aung San Suu Kyi, som deltog i en konference på vores hotel i Mandalay.

Et godt tegn for fremtiden.

Med venlig hilsen
Helle og Niels Helmø

Kære Helle og Niels.

Tak for det dejlige rejsebrev og ikke mindst for de superflotte fotos. 

Hilsen Nyhavn Rejser

Se rejser til Burma

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.