• SOS Børnebyen i Battambang, Cambodja støttes af Nyhavn Rejser Foto: Jens Honoré.
 • SOS Børnebyen i Battambang, Cambodja støttes af Nyhavn Rejser Foto: Jens Honoré.
 • Mette og Lene på besøg i SOS Børnebyen i Battambang, Cambodja

En mor gav sine børn en ny familie

Gribende beretning fra SOS Børnebyen i Battambang, Cambodja støttet af Nyhavn Rejser

En mor i Siem Riep i Cambodja traf sit livs sværeste valg. Hun valgte at give sine fire børn en ny familie. Kun sådan kan hun sikre dem en tryg opvækst. Nu bor de i SOS Børnebyen i Battambang i Cambodja, som Nyhavn Rejser støtter. 

 Jens Honoré.Børnene sidder tæt sammen. Som om de er tryggest, når de fysisk er i nærheden af hinanden. Lillebror på to år, tvillingepigerne på fire og storesøster, som er syv år. I januar 2016 flyttede de ind i SOS-børnebyen i Battambang, Cambodja, og nu kan de for første gang i deres liv spise sig mætte hver dag. Foto: Jens Honoré.

Slum, fattigdom og ingen far

De fire søskende levede hos deres mor, en enlig, 27-årig kvinde, i et lille skur af bambus og blik i et slumkvarter i udkanten af byen Siem Reap. Børnenes mor levede af småjobs – rengøring og vask, arbejde i rismarkerne. Men en daglejerløn på ca. 13 kroner om dagen kan ikke forsørge en familie på fem, og ofte kunne hun kun give sine børn et måltid mad om dagen. Faren var forsvundet ud af familiens liv, og der var ingen kontakt.

”Vi blev kontaktet af de sociale myndigheder, som havde fundet børnene. De var overladt til sig selv hele dagen eller til slægtninge eller naboer, mens deres mor arbejdede. De var alle fire blege og underernærede,” mindes Sin Kosal, der arbejder i SOS-børnebyen i Battambang. 

 Jens Honoré.Mor kommer på besøg

Efter samtaler med den unge mor, som også besøgte børnebyen, besluttede hun, at hendes børn skulle flytte ind i en SOS-familie. Her var hun sikker på, at børnene fortsat kunne komme til at vokse op sammen som søskende i et omsorgsfuldt og kærligt miljø.

”Hun har været i børnebyen for at besøge sine børn, og hun ringer sommetider og taler med SOS-moren om, hvordan de har det. Hun savner dem selvfølgelig meget, men hun siger også, at det er bedst for børnene at være trygge og sunde og få muligheden for at gå i skole,” fortæller Sin Kosal.  

Mette og Lene på besøg i SOS Børnebyen i Battambang, CambodjaStøttes af Nyhavn Rejser

Børnebyen i Battambang støttes af Nyhavn Rejser, der er hovedpartner med SOS Børnebyerne og også støtter en børneby i Dar Es Salaam i Tanzania. Nyhavn Rejsers Mette Sikla Nielsen og Lene Vestbjerg har været på et rørende besøg i børnebyen i Battambang, mødt den familie, Nyhavn Rejser støtter, og hørt om det store sociale arbejde også uden for børnebyen. 

 Jens Honoré.

Biologiske søskende sikrer tryghed

SOS Børnebyerne arbejder for at sikre, at børnene i SOS-børnebyerne bevarer kontakt til eventuel biologisk familie, så længe det sker med barnets tarv for øje. Derfor flytter biologiske søskende altid ind i den samme SOS-familie, så de fortsat kan vokse op som søskende. For at forældreløse og udsatte børn kan vokse op og udvikle sig til sunde og stabile voksne er det blandt andet vigtigt at vide, hvor de kommer fra. Sammen kan brødre og søstre bearbejde og værne om deres fortid og opbygge en fremtid.

Mette og Lene på besøg i SOS Børnebyen i Battambang, CambodjaMange SOS-børn har biologiske bedsteforældre, onkler, tanter eller andre slægtninge. Nogle børn har også biologiske forældre, som ikke er i stand til at tage sig af dem. Under børnenes opvækst i børnebyen bevarer de kontakten til eventuelle slægtninge. På den måde bevarer børnene identitet og viden om, hvor de kommer fra. Det betyder meget for barnet, også selv om det har fået en ny familie i SOS-børnebyen. For de ansatte og SOS-moren kræver det tætte samarbejde med den biologiske familie også meget, for ofte er familieforholdet svært, så både børn og biologisk familie skal forberedes på samværet. 

Se flere artikler om Nyhavn Rejsers samarbejde med SOS Børnebyerne

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.