• Dubai skyline med Burj Khalifa

Rejsebrev fra Burj Khalifa i Dubai

Tag med op i verdens højeste bygning

Jeg lægger nakken tilbage og kigger 178 m op i luften til toppen af Burj Khalifa. Det er 72,5 meter mere end længden af Rådhustårnet i København. Men det er slet ikke det mest utrolige lige nu. Det utrolige er, at jeg allerede er 650 meter oppe, og at turen herop kun tog 1 minut.

Oplevet af Claus Eriksen, Nyhavn Rejser

Burj Khalifa i Dubai om aftenen

Jeg er oppe på udsigtsplatformen i verdens højeste bygning, Burj Khalifa, der troner som vidnesbyrd om Dubais himmelstræbende ambitioner midt i Dubai City. Den er 828 meter høj. Det er 11 gange førnævnte rådhustårn.

Bygningen står i skinnende stål, og uanset hvad man måtte mene om projektet, er man nødt til at indrømme, at den er hamrende flot, ja, der er en særlig lethed over kolossen, som man godt kan savne mange andre steder på langt mindre bygninger. Der lægges da heller ikke skjul på symbolværdien af Burj Khalifa:

I am the power that lifts the world’s head proudly skywards, surpassing limits and expectations. Rising carefully from the desert and honouring the city with a new glory. ... I am the heart of the city and it's people; the marker that defines Emaar's ambition and Dubai's shining dream".

Burj Khalifa er Dubais drøm. Navnet skulle da egentlig også have været ”Burj Dubai”, men da sheik Khalifa i naboemiratet Abu Dhabi måtte træde til og hjælpe med finansieringen af bl.a. de 55.000 tons stål og 330.000 m³ beton, der er gået til at skabe bygningen, var der en enkelt betingelse med: Tårnet skulle opkaldes efter emiren af Abu Dhabi.

Udsigtsplatformen på 125. etage på Burj Khalifa i DubaiFlot multimedieshow

Man kommer ind i Burj Khalifa via Dubai Mall. Men i modsætning til så mange andre af verdens høje bygninger, stiller man sig ikke bare i kø ved elevatoren. Ved indgangen er interaktive skærme, hvor man kan placere Burj Khalifa i fotos af andre byers skylines, der selvfølgelig syner små og uanselige, så snart giganten kommer ind i billedet. Alt, hvad man hidtil har været imponeret af blegner lidt - og det er jo nok ganske bevidst.

Herfra kører man ad rullende fortorv gennem en mulitmedie tunnel til elevatoren, hvor underholdningen fortsætter med musik samt skyer, billeder og grafik, der stryger forbi på væggene. Det giver fornemmelse af fart - for man mærker den ikke - og sikkert også tryghed for dem, der foretrækker at have begge ben på jorden.

Udsigten fra Burj KhalifaUdsigt til verdens største puslespil

Oppe på platformen ser man for alvor det gigantiske puslespil, der er ved at blive lagt. Det enorme springvand, Dubai Fountain, ligger som et lille fint mønster i kaklerne i Burj Khalifa Lake. Tæt derpå ligger golde grunde, der så igen afløses af områder med noget, vi indtil for nylig ville have kaldt skyskrabere. Man fornemmer den ørken, det hele er lagt i. Hvor meget de har skabt og ikke mindst, hvor meget de skal nå inden 2020, hvis deres planer skal holde.

Alt er skabt for at gøre Dubai til turist- og handelscentrum, når olien slipper op. Ikke så dumt tænkt. Om det er kunstigt? Ja, da. Lige som Holmen med vores operahus er en kunstig ø. Lige som Lammefjordens marker er inddæmmet havbund. Og lige som alt det andet, vi har vænnet os til som en naturlig ting i vores egen verden.

Burj Khalifa i Dubai - skærmen viser, hvad du ser ud overDer er  interaktive kikkertskærme, hvor man kan søge og læse om alle de lokale attraktioner. Og efter turen ned i elevatoren står man igen i Dubai Mall tæt på det gigantiske akvarium med hajer, kæmpe fiskestimer og meget mere. Husk at se det på vej ud. Og husk i øvrigt at bestille billetter hjemmefra via os. Der tillades kun en vis mængde besøgende hver dag. Eller rettere: Kun en vis mængde får det til normal pris. Kommer du efter dem, skal du betale fem gange prisen for at komme op.

I et Seawing fly over Dubai og Burj Khalifa

Vi må endnu højere op ... i vandflyver!

Når man er i Dubai, kan intet blive for højt, for stort, for fantastisk. Derfor måtte vi selvfølgelig også se Burj Khalifa fra oven. Lidt uden for byen Jebel Ali Beach Resort sætter vi os i en vandflyver, og igen ser vi hele puslespillet fra oven inkl. den første palme, Palm Jumeirah, der er næsten helt bebygget, og den anden palme, der venter på bedre tider sammen med det kunstige ørige The World.

Vi flyver over den gigantiske containerhavn, hvor vi genkender den blå Mærks-fave på et af skibene, og vi ser ned på Burj Al Arab, verdens dyreste hotel.

Turen går også over The Creek med de mange traditionelle dhow-skibe og det "gamle" Dubai - det vil sige det, der blev bygget for 50 år siden, hvor vi om aftenen skulle købe krydderier i krydderi-souken og se gade op og gade ned med guldbutikker, ja sågar tøj af guld i guld-souken for at slutte af med et dinner cruise på The Creek. Det er trods alt ikke kun oppe i luften, at Dubai skal opleves.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.