• Oplev de stemningsfulde gader på gourmetvandring i Osaka
 • Geishaer i Higashi Chaya-kvarteret i Kanazawa
 • Mount Fuji, Japan

18 ting du skal vide, før du rejser til Japan

Japansk etikette for førstegangsrejsende – sådan får I den bedste rejse i Japan

Må I pudse næse i offentligheden? Må I give drikkepenge? Nej og nej. Den japanske kultur er lige så forunderlig, som den kan være svær at forstå. Vi har samlet 18 tips til ting, I skal vide, før I rejser til Japan.

Itsukushima på tempeløen Miyajima i Hiroshima, JapanTraditioner og kultur i Japan

Japan er et traditionsbundet samfund, hvor alt centrerer sig omkring ”wa” – harmoni, konsensus og samtykke. Det er også et homogent samfund, hvor 99 procent regnes for at være etniske japanere. De er høflige og imødekommende, og efterhånden relativt vant til turister, om end det ikke er dem alle, der taler engelsk.

Vi vil gerne sikre, at I får den bedst mulige rejse i Japan. Derfor følger her lidt etikette og kulturforståelse, som I vinder respekt på at følge. 

Kimonoklædte kvinder i et japansk tempel

1. At møde japanerne

Man giver ikke hånd i Japan, men møder mennesker med et respektfuld dybt buk. Hold hænderne langs siden eller på lårene. Kvinder har som regel bøjet armene foran kroppen. Skal I give eller modtage en gave, et visitkort eller andet, gøres det med begge hænder.

Nyd det delikate japanske køkken - hotpot buta akakara nabe med svinekød2. Drikkepenge

Drikkepenge er ikke en del af den japanske kultur. Lægger I penge, f.eks. på en restaurant, skaber det ofte forvirring og tjeneren vil ofte forsøge at give jer beløbet tilbage.

Hvis I gerne vil vise, at I værdsætter en service eller gestus kan I medbringe små gaver. Ikke store ting, men f.eks. et fint-indpakket chokolade. Her er det symbolværdien, der tæller.

3. Følelser

Undgå at vise ekstreme følelser i det offentlige rum. At udvise fysisk kærlighed som at holde i hånd eller vrede/frustrationer er sjældent velanset.

Se udklædte maiko geishaer i Gion, som er Kyoto's berømte geisha distrikt4. Geisha & Maiko

Yndefulde og ikoniske bevæger de smukke geisha og maikoer (lærlinge) sig rundt i bybilledet i f.eks. Kyoto og Kanazawa. Her gælder ”se, men ikke røre” og lad dem generelt bevæge sig uhindret uden at følge efter. De er en vigtig del af Japans kulturarv og skal respekteres som det, og som mennesker.

5. Køkultur

I Japan er de kendt for deres respektfulde køkultur, og der er ofte personale ansat (f.eks. på togstationer) til at sikre, det hele forløber korrekt. Se det som en del af oplevelsen. 

Takoyaki (bagt blæksprutte) er en populær, delikate snack i Japan6. Mad på farten

Japanerne spiser ikke, mens de er på farten; det anses som direkte uhøfligt. Spis eller drik hellere, hvor I køber jeres mad og drikke. Køber I mad i f.eks. 7Eleven, så vent med at spise til I finder en bænk eller lignende. Drikkevarer fra de berømte ”vending machines” kan være en undtagelse.

Myldretid i den japanske metro

7. Offentlig transport

I offentlig transport er det kutyme at tilbyde sit sæde til dem, der er ældre, gravide, handicappede eller har småbørn. Ligeledes vil japanerne også tilbyde deres sæde til jer, hvis I udgør en af ovenstående. Der udvises generelt ekstrem respekt i offentlig transport, og skal man tale i telefon, går man ud i mellemgangen, holder hånden for munden, når man taler - eller bedre endnu, taler på et andet tidspunkt eller sender en tekstbesked i stedet. 

Onsen - varm kilde i en ryokan i Japan8. Onsen

En af de mest fantastiske ting ved Japan er deres varme kilder, som I kan bade i – også kaldet ”onsen”. Reglerne herom er mange og kan være mere eller mindre strikse. Som udgangspunkt foregår det nøgen, uden tatoveringer, ingen alkohol og ofte kønsopdelt. Derudover er der som oftest skiltet lokalt med ”does and dont’s”. 

Læs alt om ryokans og onsen her.

Gode aftaler træffes ofte over et glas øl i Japan9. Pæn påklædning

Japanerne er altid velklædte, det vil I især bemærke i de større byer. På arbejde er japanerne formelt påklædt – ofte med jakkesæt og slips, mens de i fritiden er stilfuldt påklædt. Hvis I vil passe ind og vise respekt, så tænk over jeres tøjvalg og undgå alt for afslappet tøj som tanktops og joggingbukser. Når I besøger templer eller helligdomme, er det respektfuldt at dække skuldre og knæ – og at tage skoene af. 

10. Puds næse

Skal I pudse næse? Det gør man ikke! Det er anset som særdeles uhøfligt. Find i stedet et offentligt toilet – de er alle rene og pæne. Er I ramt af forkølelse og hoste? Gør som de lokale og bær ansigtsmaske, der dækker munden og næsen for at undgå bakteriespredning. I kan købe masker i alle 7Eleven-butikker, på apoteker og i dagligvarebutikker.

Shinjuku bydelen i Tokyo, Japan11. Skiltning

Kig jer omkring – der er altid skilte for et eller andet i Japan. De fortæller jer, hvad I skal gøre – eller ikke gøre. 

Hvis I er i tvivl, om hvad I skal gøre, eller hvad I må, så kig jer omkring for hints. 

Traditionelle japanske sko (geta) i en ryokan i Japan12. Skoene af

Vær opmærksom på, at sko ofte skal af, inden I træder ind i ryokans (på japanske kroer), traditionelle restauranter og templer/helligdomme. Er I i tvivl, så spørg inden I træder ind. I samme dur skal I ofte vaske hænder (renselsesritual), inden I træder ind indenfor.

Tokyo Skytree er 634 meter højt og er Japans højeste bygningsværk. Her findes bl.a. restaurant, galleri og caf'e.13. Skraldespande

Der er langt (meget langt!) mellem offentlige skraldespande i Japan, og det er normalt, at I bærer en lille affaldspose med jer, som I smider ud, når I kommer tilbage på jeres hotel. 

Mærk traditionerne, smag de lokale specialiteter og skyl efter med sake!14. Skænk op til andre; ikke dig selv

Er I ude med japanske venner eller bekendte, så husk at skænke op til dem – og vent på, at de skænker op til jer. Det anses for at være uhøfligt, hvis man skænker op til sig selv.

Morgenmad efter en overnatning i en ryokan (japansk kro) i Japan15. Spisepinde

Får I spisepinde af træ, anses det som uhøfligt at gnide dem mod hinanden med begge hænder. Det antyder nemlig, at spisepindene er af dårlig kvalitet. I må heller ikke vifte med dem, pege med dem eller efterlade dem i jeres ris (heller ikke for få sekunder). Det symboliserer røgelsespinde, som man tænder for de afdøde. Læg i stedet spisepindene ved siden af skålen på alle tidspunkter.

16. Tatovering

Tatoveringer forbindes med den japanske mafia, Yakuzaen, og er ikke velsete. Det er derfor god stil at tildække eventuelle tatoveringer. Bor I på en ryokan med varme kilder (onsen) så vær opmærksom på, at tatoveringer kan give forbud mod at bruge fællesbadene. Spørg os gerne, hvis I er i tvivl. 

Rejs til Japan og oplev tusindvis af blomstrende kirsebærtræer i foråret17. Yukata 

De fleste ryokans og mange hoteller vil give jer en ”yukata” – en tynd, afslappet kåbe, som I kan bære under jeres ophold. Det anses som helt normalt, nærmest forventet, at bære yukata til morgenmaden, til onsen og til restauranten. I skal bare være sikre på, I binder den korrekt med den venstre side over den højre og tæt bundet.

Det betagende tempel, Kiyomizu-dera, med udsigt til den moderne storby Kyoto, Japan18. Hvis alt andet fejler …

Kig jer omkring; hvad gør de lokale? I kan trygt kopiere dem, så kommer I sjældent helt galt afsted. Og husk, at I generelt kommer langt med et smil og udpræget høflighed. Japanerne forventer ikke, at I kan huske alt og hjælper jer ofte gerne på vej.

Men gør en indsats. Ikke alene vil I få en bedre rejse til Japan, I vil også føle jer særdeles velkommen.

”Arigato gozaimasu”, som de siger på Japansk. Tak!

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.