• Lille pige fra Raramuri-indianerne i Kobberkløften
 • Barsk natur i Kobberkløften, Mexico
 • Tarahumara pige fra Kobberkløften, Chihuahua i Mexico

De løbende indianere

Raramuri-indianerne i Kobberkløften

I Kobberkløften i Mexico lever Tarahumara-indianerne – eller Raramuri, som de foretrækker at blive kaldt. De er kendt for deres lange løb og usædvanlige kapløb med en trækugle.

Raramurierne bor spredt ud i det enorme kløftområde oftest hver familie et isoleret sted for sig selv. Mange fletter fine kurve, som de sælger. Nogle bor i enkle træhuse, andre i hytter bygget uden på grotter i bjergsiden.

Kvinderne bærer farverige klæder. Mændene bar traditionelt en løstsiddende, farverig skjorte og en sapeta - et klæde bundet omkring livet og benene som en slags bukser.

Et besøg i Kobberkløften er en chance for at komme tæt på raramurierne, der er beslægtede med Apache-indianerne, og også kendt som de løbende indianere.

900 km om ugen - og hjem igen

I 1800-tallet løb de med post gennem bjergene. De bar 15-20 kg post hver, og løb op til 900 km på en uge – før de løb hjem igen.

I 1994 satte raramuri-indianeren Juan Herra rekord i ”Leadville 100 Miles Race”. Han løb distancen på kun 17½ time – som altid iført de traditionelle huarache-sandaler, der kun består af en gummisål og en læderstrop.

240 km løb med trækugle

I raramuriernes rarajipari-løb konkurrerer to hold på op til 10 indianere mod hinanden, mens de dribler af sted med en trækugle, som de sparker til. Det lyder måske ikke så imponerende, men de gør det ude i det rå terræn, og løbet er på op til 240 km!

Doping og forbandelser

Hvert holds medicinmand er ansvarlig for særlige drikke, der skal hjælpe holdet, og for at fremmane uheld for modstanderne.

Dopingen består af alkohol og rygning af tobak, der efter sigende er tilsat blod fra flagermus. Nogle teorier fortæller, at baggrunden for løbene er særlige jagtformer, hvor indianerne løb efter deres bytte, til det faldt om.

Ydmyge sælgere

Indianerne lever enkle liv – materielt fattige, men udstråler også en egen ydmyghed og stolthed. De vil gerne sælge dig ting, men du oplever dem ikke forcere salget eller presse dig, som du kan opleve det i andre egne af verden. Hvilket for os danskere ofte kun gør lysten til at købe meget større hos raramurierne!

Læs rejsebrev fra Kobberkløften

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.