• Khun Benz restaurant i junglen på Soneva Kiri i Thailand
  • Khun Benz restaurant i junglen på Soneva Kiri i Thailand
  • Khun Benz restaurant i junglen på Soneva Kiri i Thailand
  • Smag autentisk thaikøkken som yum phak boong krob på Benz på Soneva Kiri
  • Kuhn Benz i køkkenet på Restaurant Benz på Soneva Kiri

Drømmen i junglen - et møde med Khun Benz

Gastronomi og hjertevarme hos Khun Benz på Koh Kood

Khun Benz blev opkaldt efter sin onkels lastbil. Og hun lærte at lave mad af sin mor og bedstemor, så hun kunne starte et gadekøkken. Det blev starten på et eventyr, der bragte hende til nogle af verdens bedste resorts.

Benz restaurant på Soneva Kiri. Her får man mad der er tilberedt med hjerte og sjælOplevet af Claus Eriksen, Nyhavn Rejser.

Jeg sidder på en lille restaurant bygget på pæle ved bredden af floden Klong Yai Kee på Kooh Kood. Udenfor er himmel og hav i et. Det er regntid, og guderne tager det helt bogstaveligt denne aften. Min plan om at sejle hertil i longtail boat fra Soneva Kiri er derfor skyllet væk.

I stedet kørte jeg i min lille golfbil over til udgangen af Soneva Kiri, hvor en 4WD ventede. Den bragte mig op over stejle bakker og ad smalle træbroer over brusende floder.

Kuhn Benz i køkkenet på Restaurant Benz på Soneva Kiri

Velkommen

Fremme ved restauranten stod en køkkenassistent klar med en paraply, og jeg blev ledt ad træbroer til det lille paradis. Indenfor stod den varme stemning og de mange stearinlys i dejlig kontrast til uvejret udenfor.

Jeg blev ført hen til mit lave bord og lænede mig tilbage i de bløde puder. Nu kan det hele begynde. Jeg skal ikke bare smage noget af den bedste thaimad, man kan få. Jeg skal også møde kvinden bag – Khun Benz.

Nyd autentisk thaikøkken på Restaurant Benz på Soneva Kiri i ThailandMagi og varme

Først får jeg serveret et lille glas med en dybblå drik i. Ved siden af glasset ligger en lige så dybblå blomst, som drikken er kogt på. Der ligger også et lille stykke lime.

Jeg presser nogle limedråber ud i mit glas – og drikken skifter nu farve til den smukkeste lyslilla. En magisk start på et magisk måltid. De første delikate retter kommer på mit bord. I en pause i maden kommer Khun Benz ned til mig. Vi samler vores håndflader til hilsen. Og jeg får hendes eventyrlige fortælling.

Khun Benz restaurant i junglen på Soneva Kiri i ThailandNår skæbnen belønner efter fortjeneste

Da Khun Benz blev født på en lille ø i den smukke Phang Nga-bugt, havde de færreste nok fantasi til at forestille sig, at hun en dag ville trylle i køkkenerne på nogle af verdens mest overdådige resorts. Men heldigvis sker det, at særlige evner belønnes efter fortjeneste – godt hjulpet på vej af skæbnens tilfældige møder.

Khun Benz – Khun kan bedst oversættes til ”person” og bruges i titulering af både mænd og kvinder – lærte den thailandske køkkenkunst af sin mor og bedstemor. Hun startede et gadekøkken, og senere begyndte hun at arbejde på et lille hotel.

Smag autentisk thaikøkken som yum phak boong krob på Benz på Soneva KiriMødet med Sonu Shivdanasi

En aften var en af gæsterne Sonu Shivdanasi, grundlæggeren af Six Senses og Soneva Resorts. Sonu kender kvalitet, når han ser det – og smager det. Han tilbød Khun Benz et job på Soneva Fushi, resortet på Maldiverne, hvor Sonus eget eventyr startede,

”Hvordan skulle jeg kunne det”, fortæller Kuhn Benz. ”Hvordan skulle jeg kunne lave en menu, bestille ingredienser, vejlede personalet … når jeg ikke kunne et ord på engelsk?!”.

Khun Benz mødte Sonu flere gange de kommende år. Tilbuddet stod ved magt, men hun stod også fast på sit. Endelig fandt de et kompromis: Resortet Evason Hua Hin syd for Bangkok.

”Jeg kunne blive i Thailand. Jeg kunne forstå sproget. Købe de ingredienser jeg ville. Lave menuerne”, siger Khun Benz, så man mærker den lettelse, hun åbenlyst må have følt den gang. Men Sonu blev ved. Han sagde: ”Prøv at bo på Maldiverne en måned. Og tag hjem, hvis du ikke kan lide det!”

Friske råvarer på Benz Restaurant på Soneva Kiri i ThailandEt nyt liv på Maldiverne

Khun Benz lod sig overtale. Og havde en forfærdelig start.

”Jeg fik ikke noget at spise i 4 uger. Jeg kunne ikke bestille noget. Ingen forstod mig. Og jeg forstod ingen. Men jeg prøvede. Jeg ville lave menuer, der gjorde folk glade. Heldigvis fik jeg hjælp. Og 3 måneders træning i engelsk”.

Der var langt fra gadekøkkenets kunder til kunderne på et af Maldivernes mest fascinerende resorts. Men Khun Benz ændrede ikke sin madlavning af den grund. Hun lægger hele sin sjæl i at lave thai-mad, som hun har lært det og elsker det. Khun Benz ender med at være næsten 10 år på Maldiverne.

Jeg spørger, hvad hun savnede mest fra Thailand. ”Intet! Maldiverne var et nyt liv for mig. Det var så smukt, at vågne om morgenen. Jeg havde slet ikke lyst til at tage derfra”. Den hårde start blev åbenbart hurtigt fortrængt.

Khun Benz restaurant i junglen på Soneva Kiri i ThailandHjem til Thailand

Men så fik Sonu igen en idé. I 2010 åbnede han sit storslåede resort Soneva Kiri på paradisøen Koh Kood. Sonu bad Khun Benz om at vende hjem til Thailand. Hun skulle have sit eget sted uden for resortet et stykke op ad floden omgivet af jungle. Igen lod hun sig overtale.

Derfor sidder jeg nu her og får forkælet mine smagsløg med aftenens menu. På Khun Benz kan du ikke vælge fra et stort menukort. Der er én menu. Og den skifter hele tiden.

”Man skal føle, at man kommer ind i mit hjem. Når man har gæster hjemme, lader man dem jo heller ikke vælge selv”, fortæller Khun Benz. ”Jeg går på markedet om morgenen. Ser, hvad der er i dag. Ser, hvad der passer sammen. Og så laver jeg dagens menu”.

Nyd autentisk thailandsk mad i mangroven på Restaurant BenzDrømmen

Jeg spørger, hvad hendes drøm for fremtiden er. Khun Benz ser sig betaget, nærmest andagtsfuld rundt i lokalet: ”Det her er min drøm. Jeg har min egen restaurant. Den har mit navn på. Jeg kan lave hor mok. Sonu elsker hor mok og vil helst have det hver gang, han er her”.

Hor mok er en cremet thai curry sauce. Jeg er sikker på, at det smager mageløst efter Khun Benz opskrift.

Nyd autentisk thaikøkken på Restaurant Benz på Soneva Kiri i ThailandHjertevarm og elskelig

Khun Benz går tilbage i køkkenet. Den ene smagfulde ret efter den anden fortsætter med at lande på mit bord. Udenfor vælter regnen stadig ned. Ind i mellem kommer Khun Benz tilbage til mit bord for at snakke og høre, om alt er godt. Og hun gør det samme ved de andre borde. Bag skranken pjattes og grines blandt personalet.

Til sidst er det tid at vende hjem til Soneva Kiri. Jeg har lyst til at give Khun Benz en kæmpe krammer, for hun er så hjerteligt et menneske. Men det gør man vist ikke i Thailand. I stedet samler vi igen vores håndflader i en bukkende hilsen, hvor vi byder hinanden farvel med et stort smil.

Der er intet som gode eventyr og drømme, der går i opfyldelse.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

  • Kontakt os

    Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
  • Ønsker og gode råd

    Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
  • I får en REJSEPLAN

    Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
  • Rejsen lægges fast

    Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
  • VI holder kontakt

    I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.