• Søko kalv i Crystal River, Florida, USA
 • Båd til udflugt til søkøer fra hotel Plantation on Crystal River, Florida, USA
 • Søko kalv i Crystal River, Florida, USA

Jeg har svømmet med en havfrue med overskæg!

Rejsebrev fra de skønne søkøer i Crystal River, Florida, USA

I må ikke røre søkøerne, lød det i instruktionen, før vi tog af sted. Men hvad gør man, når en kærlig kalv griber ens arm og beder om at blive kløet på maven? At svømme med søkøer er en vidunderlig oplevelse.

Søko kalv i Crystal River, Florida, USAAt svømme med Søkøer - Et højdepunkt på vores rejse til Florida

Det var en kølig formiddag i februar på det smukke hotel Plantation on Crystal River nord for Tampa. Blå himmel. Høj sol. Og sommerfugle i maven. En årelang drøm var på tærsklen til at blive opfyldt som et af højdepunkterne på vores rejse til Florida. Vi skulle svømme med søkøer.

En søko er et dyr, man kun kan elske. Den tykke mave. Den bløde mule. Lufferne, som virker alt for små til den kæmpe krop. Og den store, flade bagperron, hvor vi andre er så heldige at have ben. Søkoen gør det samme ved ens følelser som hundehvalpe, orangutangunger og delfiner. Den går lige i hjertet. Det siges, at den har været med til at skabe søfolkenes fortællinger om havfruer. I givet fald er havfruer meget buttede og med en rimelig markant skægvækst.

Båd til udflugt til søkøer fra hotel Plantation on Crystal River, Florida, USANok se, men ikke røre

Vi starter i hotellets dive center, hvor vi skruer os ned i våddragter, så vi selv nærmer os søko-look. Vores kaptajn, Captain Ed, viser en video om, hvordan man opfører sig, når man er på besøg hos en søko. Og så er det af sted på en lille båd gennem kanaler og det kæmpe vådområde. I et træ nyder en fiskeørn et måltid mad. En pelikan slår ned i vandet for at få sin del af dagens buffet. Inde på land kæmper John Travoltas kæmpe sommerhus om sin del af opmærksomheden. Han var ikke hjemme, så vi fortsatte.

Hvad gør man ved en kærlig kalv?

Captain Ed leder os erfarent frem til et indelukke, hvor 6-8 søkøer slapper af. En afspærring forhindrer både i at komme helt tæt på. Nede i vandet husker vi instruktionerne. Man svæver i vandet uden at flyde hen over søkøerne. Man jager dem ikke. Og man rører dem ikke. De ligger nemlig ved kildespringene og sover, og hvem gider blive vækket hele tiden?

Det går også fint, indtil en lille kalv viser os, at den på ingen måde kender til de instruktioner. Som børn er flest, gider den ikke sove dagen væk, når der er nogen at lege med. Den kommer os i møde, tager fat om de snorklendes arme med sine luffer, drejer sig om på ryggen og er klar til at blive aet på maven. Her finder man så ud af, at en søko føles som en elefant.

Søko kalv i Crystal River, Florida, USAKalven er klar til at blive klappet på mavenKalven er intet mindre end bedårende. Og trods sit kluntede ydre utroligt adræt. De store søkøer er mere rolige. Ligger som kæmpe mosbegroede sten for i ny og næ at stige op for at få luft. Området er også beboet af en kæmpe flok fisk, som man som snorkler normalt ville begejstres over, men de må finde sig i at blive fuldstændig ignoreret i dag. Vi kan ikke få nok af søkøerne.

Børnevenlig oplevelse

Kan man tage børn med? Ja! Vores datter på 11 fik en våddragt, der passede, og hun fik al Captain Eds opmærksomhed. Det var for hende den største oplevelse på hele turen. Større end Universal med Harry Potter, gigantiske rutsjebaner m.m. På vej tilbage blev der serveret varm kaffe, te og chokolade på båden, og vi fortsatte direkte i hotellets opvarmede pool. 

Søko kalv i Crystal River, Florida, USAFakta om søkøerne

Søkøerne kommer ind i de mange kanaler med kildespring for at sove. Vandet er varmere her end ude i havet. Når sulten melder sig, svømmer de ud til store søgræsområder i havet, hvor de æder op til 10 % af deres kropsvægt pr. dag. En voksen søko vejer typisk lige under 1.000 kg og i nogle tilfælde op til 1.500 kg!

Når søkoen er aktiv, trækker den vejret hver 3-5 minutter, men når den sover, kan den ligge op til 20 minutter under vandet. De ældste søkøer bliver over 50 år gamle. Afhængig af, hvor aktiv søkoen er, kan den være helt eller delvist dækket af grønne alger. De svømmer normalt 3-5 km i timen, men kan i pressede situationer komme op på over 40 km i timen.

Der er ca. 5.000 søkøer omkring Florida. I Crystal River er der normalt ca. 400 på en vinterdag, mens der kun er 40-50 stk. på en sommerdag, da havet her er varmere. 

Opvarmet pool på Hotel Plantation on Crystal River, Florida, USAPlantation on Crystal River

Plantation on Crystal River er et hyggeligt hotel bygget i hvidt træ som en gammel plantageejendom. Det ligger helt ud til de fine kanaler omgivet af grønne plæner. Indgangspartiet er Det Hvide Hus værdigt. Her er et kæmpe poolområde med jacuzzi og opvarmet vand. Restauranten serverer rigtig god mad, og naboen er en golfbane. Gå en tur i nabokvarteret og nyd de mange smukke villaer.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.