Xl Usa Florida Crysta River Manatee 3

Beretning

Crystal River Safari: Svøm med Florida's "Havfruer med Overskæg

REJSEBREV FRA DE SKØNNE SØKØER I CRYSTAL RIVER, FLORIDA, USA

At svømme med søkøer

I må ikke røre søkøerne, lød det i instruktionen, før vi tog af sted. Men hvad gør man, når en kærlig kalv griber ens arm og beder om at blive kløet på maven? At svømme med søkøer er en vidunderlig oplevelse.

Xl Usa Florida Crysta River Manatee 1

Et højdepunkt på vores rejse til Florida

Det var en kølig formiddag i februar på det smukke hotel Plantation on Crystal River nord for Tampa. Blå himmel. Høj sol. Og sommerfugle i maven. En årelang drøm var på tærsklen til at blive opfyldt som et af højdepunkterne på vores rejse til Florida. Vi skulle svømme med søkøer.

En søko er et dyr, man kun kan elske. Den tykke mave. Den bløde mule. Lufferne, som virker alt for små til den kæmpe krop. Og den store, flade bagperron, hvor vi andre er så heldige at have ben. Søkoen gør det samme ved ens følelser som hundehvalpe, orangutangunger og delfiner. Den går lige i hjertet. Det siges, at den har været med til at skabe søfolkenes fortællinger om havfruer. I givet fald er havfruer meget buttede og med en rimelig markant skægvækst.

Nok se, men ikke røre

Vi starter i hotellets dive center, hvor vi skruer os ned i våddragter, så vi selv nærmer os søko-look. Vores kaptajn, Captain Ed, viser en video om, hvordan man opfører sig, når man er på besøg hos en søko. Og så er det af sted på en lille båd gennem kanaler og det kæmpe vådområde. I et træ nyder en fiskeørn et måltid mad. En pelikan slår ned i vandet for at få sin del af dagens buffet. Inde på land kæmper John Travoltas kæmpe sommerhus om sin del af opmærksomheden. Han var ikke hjemme, så vi fortsatte.

Xl Florida Crystal River Swimming With Manatees(1)

Hvad gør man ved en kærlig kalv?

Captain Ed leder os erfarent frem til et indelukke, hvor 6-8 søkøer slapper af. En afspærring forhindrer både i at komme helt tæt på. Nede i vandet husker vi instruktionerne. Man svæver i vandet uden at flyde hen over søkøerne. Man jager dem ikke. Og man rører dem ikke. De ligger nemlig ved kildespringene og sover, og hvem gider blive vækket hele tiden?

Det går også fint, indtil en lille kalv viser os, at den på ingen måde kender til de instruktioner. Som børn er flest, gider den ikke sove dagen væk, når der er nogen at lege med. Den kommer os i møde, tager fat om de snorklendes arme med sine luffer, drejer sig om på ryggen og er klar til at blive aet på maven. Her finder man så ud af, at en søko føles som en elefant.

Kalven er klar til at blive klappet på maven. Kalven er intet mindre end bedårende. Og trods sit kluntede ydre utroligt adræt. De store søkøer er mere rolige. Ligger som kæmpe mosbegroede sten for i ny og næ at stige op for at få luft. Området er også beboet af en kæmpe flok fisk, som man som snorkler normalt ville begejstres over, men de må finde sig i at blive fuldstændig ignoreret i dag. Vi kan ikke få nok af søkøerne.

Xl Florida Crystal River Manatee Swimming With Manatees

Børnevenlig oplevelse

Kan man tage børn med? Ja! Vores datter på 11 fik en våddragt, der passede, og hun fik al Captain Eds opmærksomhed. Det var for hende den største oplevelse på hele turen. Større end Universal med Harry Potter, gigantiske rutsjebaner m.m. På vej tilbage blev der serveret varm kaffe, te og chokolade på båden, og vi fortsatte direkte i hotellets opvarmede pool. 

Xl Florida Manatee With Pelican Swimming With Manatees

Fakta om søkøerne

Søkøerne kommer ind i de mange kanaler med kildespring for at sove. Vandet er varmere her end ude i havet. Når sulten melder sig, svømmer de ud til store søgræsområder i havet, hvor de æder op til 10 % af deres kropsvægt pr. dag. En voksen søko vejer typisk lige under 1.000 kg og i nogle tilfælde op til 1.500 kg!

Når søkoen er aktiv, trækker den vejret hver 3-5 minutter, men når den sover, kan den ligge op til 20 minutter under vandet. De ældste søkøer bliver over 50 år gamle. Afhængig af, hvor aktiv søkoen er, kan den være helt eller delvist dækket af grønne alger. De svømmer normalt 3-5 km i timen, men kan i pressede situationer komme op på over 40 km i timen.

Der er ca. 5.000 søkøer omkring Florida. I Crystal River er der normalt ca. 400 på en vinterdag, mens der kun er 40-50 stk. på en sommerdag, da havet her er varmere. 

Xl Florida Hotel Plantation On Crystal River Evening Pool River USA

Plantation on Crystal River

Plantation on Crystal River er et hyggeligt hotel bygget i hvidt træ som en gammel plantageejendom. Det ligger helt ud til de fine kanaler omgivet af grønne plæner. Indgangspartiet er Det Hvide Hus værdigt. Her er et kæmpe poolområde med jacuzzi og opvarmet vand. Restauranten serverer rigtig god mad, og naboen er en golfbane. Gå en tur i nabokvarteret og nyd de mange smukke villaer.

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.