XL Azamara Ship In Illes Des Saintes

Beretning

Europas Skjulte Skatte: Krydstogt Oplevelser Med Azamara

af Mette Sikla Nielsen

Jeg elsker at rejse, men har aldrig tændt på idéen om krydstogt. Nu har jeg kastet mig ud i det, og jeg må indrømme, at det kan noget. Hvis du også er cruise-skeptiker, så læs her, om en tur på havet kunne være noget for dig.

Man har vel et standpunkt til man tager et nyt?

Et sandt mareridt. Det er hvad de store krydstogtskibe altid har lignet for mig. Gigantiske flydende hoteller, hvor restauranterne er middelmådige steak-houses, udflugterne foregår i enorme turgrupper og personalet konstant er på jagt efter drikkepenge. Gæsterne består af amerikanere, der som minimum har en sølvmedalje i disciplinen “buffet”, indretningen på skibet er tacky og kahytterne er små. 

Med andre ord, mine fordomme om krydstogt var mange.

Nu har jeg fået professionel hjælp, og har taget en tur med rederiet Azamara, som specialiserer sig i “små” skibe, der anløber de mindre havne, som ikke er overrendt af krydstogtturister. Det lød som noget, jeg godt kunne leve med.

Xl Italy Venice Venice Regatta Storica

Magisk udsejling 

Klokken er præcis 18 da skibet “Azamara Pursuit” ligger fra kaj i Venedig. Kaptajnen svinger majestætisk mod bagbord og så sejler vi midt ind gennem hjertet af Venedig. Wauw!

Solen bader de smukke bygninger i blidt aftenlys, boblerne danser lystigt i mit glas og klassisk musik spiller fra de diskrete højttalere på øverste dæk, hvor folk er samlet for at overvære den spektakulære udsejling. Marcuspladsen. Kanalerne. Broerne. Kirkerne. Gondolerne. Det er flere hundrede års kulturhistorie, som glider langsomt forbi, mens skibet søger mod åbent hav. 

Det her er decideret magisk, og dét er der ikke noget andet transportmiddel, der kan matche. Venedig opleves allerbedst fra vandet, og det her er uovertruffent. 

Kun de mindre krydstogtskibe får lov til at lave denne udsejling fra Venedig, for de store fartøjer er forvist herfra. Rederiet Azamara specialiserer sig i skibe med plads til max. 700 gæster ombord, og det er småting i en branche, hvor der kæmpes om at bygge størst. De mest vanvittige krydstogtskibe har plads til over 6000 gæster og læg dertil et par tusinde medarbejdere, så har du hvad der svarer til en dansk provinsby flydende midt på havet. 

De små skibe - som Azamara Pursuit - er en helt anden historie. Det her er luksus, oplevelser og minder for livet.

XL Azamara Couple On Ship Deck Looking

Du kommer sovende til oplevelserne

Det unikke ved et krydstogt er, at du bevæger dig fra sted til sted uden at skulle tænke over transporten. Du sidder hverken i bus, bil eller tog, men lægger dig til at sove i kahytten, og næste morgen vågner du op i en ny by. Træk gardinerne fra og - vupti - så ligger f.eks. Kroatiens smukke kystlinje for øjnene af dig. 

Så spiser du lidt morgenmad og spadserer igennem en lille perle langs Adriaterhavskysten, nyder måske en let frokost i land og sent på eftermiddagen vender du retur til skibet og sejler videre. Det lyder alligevel ikke som nogen helt dårlig ferieplan, vel?

Hvert krydstogt har forskellige destinationer. Azamara Pursuit er det eneste krydstogtskib i den kroatiske badeby Opatija denne formiddag, og her er ingen andre i miles omkreds. Kaptajnen kaster anker i havnen og en mindre båd sejler i pendulfart frem og tilbage mellem fastlandet. Det er en sejltur på 5-10 minutter. 

Strandpromenaden er fuld af badende gæster, som nyder det kølige havvand, det forrygende sommervejr og weekendens fridage. Fordi vi er det eneste skib, så er vi også de eneste turister her - sammen med et selskab af kroater, som er ankommet til et bryllup på byens fineste hotel. 

På et lille marked sælger lokale fiskere og bønder deres varer. Fisk, kød og grøntsager er helt friske. Langs stranden er etableret en walk-of-fame med inspiration fra Hollywood, men med kroatiske ikoner, og det er sjovt at spotte hvor mange man kender, f.eks. håndboldspilleren Ivano Balić og tennisspilleren Goran Ivanišević.

Xl Cruise Azamara Club Mosaic Lounge Food Wine

En restaurant serverer skiver af lokal skinke, håndlavet pasta samt friskfanget blæksprutte fra grillen. Det hele bliver skyllet ned med et godt glas kroatisk hvidvin, og det er et måltid, som er både lækkert og rummer masser af karakter. Man er ikke et sekund i tvivl om, at man nu er kommet til Balkan, som man sidder her på den overdækkede terrasse.

Frokost er ellers tilgængeligt på skibet og endda inkluderet i rejsens pris, og man behøver ikke at have arbejdet i mange Excel-ark, førend man nemt kan blive fristet af at vende retur til skibet og spise lidt af frokostbuffeten. 

Det kan nemlig hurtigt spare på feriebudgettet, men så snyder man også sig selv for gode oplevelser.

For netop dér kan skibet ikke være med. Maden ombord fejler intet, men det har ikke det lokale særpræg, som en lille restaurant i land har. Skibets internationale atmosfære med folk fra hele verden smitter af på maden, så her er en overvægt af internationale retter, som alle kan spise. Her skal både være noget til amerikanerne, et par retter til briterne og så også noget der mætter skibets to kasakhstanske gæster.

XL Azamara Spa Facial

Er det værd at gå i land?

For krydstogtskeptikeren er landgangen nøglen til den gode oplevelse. Det er her man kan smage, føle og mærke de fremmede forhold. 

For erfarne krydstogtrejsende kan skibet være en lige så stor attraktion som anløbshavnene. Flere synes at nyde at hænge ud på skibet og i morgenmadsrestauranten kan man høre folk spørge hinanden, om det virkelig er værd at gå i land i dag. 

Azamara Pursuit” er i løbet af natten sejlet videre til Koper i Slovenien. En havneby der kan byde på en kirke fra 1100-tallet, et palads fra 1400-tallet og en katedral fra 1300-tallet. Så der burde være rigeligt til en spadseretur, men tvivlerne er ikke overbevist, så de bliver tilbage på skibet og slapper af ved den lille pool eller tager en solstol på øverste dæk og læser en bog.

Det er også helt fint, for man skal gøre præcis som man har lyst til. To ud af tre gæster på Azamara Pursuit har sejlet med rederiet før, og det kan ikke betyde andet end de finder præcis, hvad de drømmer om her. 

XL Azamara Jogging Track

En typisk dag her kan sagtens se begynder med at du tager et hurtigt brusebad - for din kahyt er udstyret som et hotelværelse med bad, TV, aircon, minibar og det hele - og så bevæger du dig et par dæk op, for at nyde en friskbrygget barista kaffe i caféen, hvorefter du hopper ud på soldækket og tager en slapper ved poolen. Nu er det tid til en let frokost med et glas iskold hvidvin, så tager du en eftermiddagslur i kahytten, gå i biblioteket og låner en bog, skifter tøj, nyde en cocktail i baren mens en pianist spiller loungemusik, indtager en fin middag i en af specialrestauranter, går i baren til en night cap og danser resten af natten til tonerne af de store hits fra tresserne, halvfjerserne og firserne i “The Living Room”. 

Så du kan spise hele dagen, drikke hele dagen og lave ingenting hele dagen, hvis det er det du vil. Eller du kan besøge spændende små steder, som jeg gerne vil. Det er dén frihed som et godt krydstogt giver dig. 

XL Azamara Pooldeck

3 fede ting ved cruise

1) Du kommer sovende til det

Du skal ikke tænke på transport fra det ene sted til det andet. Det kommer du sovende til. Om aftenen går du ned i din kahyt og næste morgen vågner du op et nyt sted. Det er genialt. Så du slipper for lange ture i bus, bil eller tog.

2) Ingen pakken op og ned

Du skal ikke pakke ud hver gang, du ankommer til et nyt sted. For så at pakke ned igen, når du skal videre til næste destination. Du har samme værelse under hele rejsen, så du undgår al pakkeriet. 

3) Ingen uforudsete udgifter

Du kender omkostninger på forhånd. Overnatninger, mad, alkohol og mange gange endda også personalets drikkepenge er inkluderet i rejsens pris. Så skal du lige tage højde for en opgradering af drikkepakken og betale lidt ekstra for de gode restauranter på skibet, men ellers har du hele budgettet afstemt på forhånd. Udflugter er dog ikke inkluderet, men du kan både tage skibets ture (som er dyre) eller gøre det på egen hånd.

Xl Cruise Azamara Club Veranda Stateroom Balcony

3 tips til at gøre dit krydstogt endnu bedre

1) Bestil en balkon

Jeg havde ikke en balkon, og set i bakspejlet var det en fejl. Jeg savnede at kunne åbne døren i kahytten, få lidt frisk luft ind og så sætte mig om morgenen i fred og ro med en kop kaffe. At undlade at booke en balkon er det forkerte sted at spare, hvis du vil på krydstogt. 

2) Opgrader din drikkepakke

Al mad og drikke er som udgangspunkt inkluderet, MEN er du vin- og gourmet elsker, så skal du købe en opgradering af din drikkepakke. På Azamara skibene koster det 22 USD (ca. 145 danske kroner) om dagen. Men så bytter du også til vine, der koster 2-300 kroner flasken, får ægte champagne i glasset, cognac til kaffen og langt flere cocktails at vælge mellem. Kvaliteten af både øl, vin og spiritus stiger markant.

3) Bestil bord i special-restauranterne

Ligesom med drikkevarerne, så bliver kvaliteten af maden også løftet markant lige så snart du sætter dig ind i en af specialrestauranterne. De kræver et tillæg på 30 USD pr. person hos Azamara, men også her er forskellen meget større end ekstraprisen egentlig indikerer. Du bliver glad for at have ofret lidt ekstra på maden. 

Hvad er Azamara?

Azamara Club Cruises er et lille krydstogtrederi med blot tre skibe, der hver kan tage op til 700 passagerer. Det er ejet af mægtige Royal Carribean Cruises, der er verdens næststørste krydstogtrederi. De “små” skibe kan anløbe havne, hvor de store skibe ikke må komme, og det giver nogle særlige muligheder. Azamara er kendt for at have lang tid på destinationerne, så du typisk lægger til klokken 8 om morgenen og sejler først igen klokken 20. Nogle gange bliver skibet endda liggende natten over, så du får en ekstra dag til at fordybe dig i rejsemålet. 

Selvom skibene er små, så er her alt hvad du kan ønske dig af faciliteter, inklusive pool på soldækket, 24 timers gratis room-service i kahytten og teatersal med shows. Du må til gengæld undvære klatrevæg, vandrutschebaner og shopping arkader, som de store skibe kan tilbyde dig. 

Undervejs arrangerer Azamara “White Night” på det åbne dæk, hvor reglen hedder, at både personale og gæster iklæder sig hvidt tøj. Så bliver der dækket op på soldækket med Weber grill, hvide duge og kæmpe buffet, og mens bandet spiller så danser, hygger og spiser folk. 

Rederiet er også kendt for deres “AzAmazing Evenings”. En gang på et af deres ugelange krydstogter, bliver alle passagerer inviteret i land til at deltage i et særligt arrangement. I København havde selskabet lejet Operaen og hyret Københavns drengekor til at optræde for gæsterne, og tilsvarende events laver de i andre byer. Disse arrangementer er inkluderet i rejsens pris.

Mette (1)

Rejserådgiver

Mette Sikla Nielsen

Mette (1)

Mette har stor erfaring på Østens mange "skæve" rejsemål. Hun har rejst i Cambodja, Thailand, Vietnam, Malaysia, Maldiverne og Indonesien adskillige gange gennem årene. Hun er specialist i det sydøstlige Asien, og kender alt til kulturen, kunsten, naturen, dyrelivet og maden.

Mette har været i rejsebranchen i 15 år, og vender og drejer hver eneste detalje, indtil rejsen er skræddersyet til den enkelte kunde. Uanset om man foretrækker glamping i Laos, luksus på Maldiverne, en spændende familierejse eller autentisk og smuk natur, kan Mette hjælpe. Hun har nemlig prøvet det hele.

Når Mette selv rejser, foretrækker hun en god blanding af det luksusprægede og det mere autentiske. Hun har bl.a. oplevet elefanter, der vandrer på sletten i Sri Lanka, snorklet med djævlerokker på Maldiverne, nydt livet på Thailands strande og oplevet historien i og om Cambodja, bl.a. gennem cykelture i rismarkerne.

Destination:‌‌ Asien,‌ Bhutan,‌ Thailand,‌ Cambodja,‌ Laos,‌ Vietnam,‌ Det Indiske Ocean,‌ Maldiverne,‌ Svalbard,‌ Finland,‌ Spanien,‌ Indien,‌ Norge,‌ Sri Lanka,‌ Arktiske områder,‌ Nepal

Rejseformer:‌‌ Strand og luksus,‌ Kultur og eventyr,‌ Natur og safari,‌ Togrejser

Ring til mig

Jeg glæder mig til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til mig

Jeg ringer jer op efter aftale

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.