Xl Jordan Petra Monastery (1)

Guide

Jordans oldtidsbyer Petra og Jerash

af Gæsteblogger

Oplev de UNESCO-beskyttede undere på rejse til Jordan

Rejser til Jordan kan bringe dig nogle af de mest forunderlige historiske levn. To af de absolut største attraktioner i Jordan er de UNESCO-beskyttede oldtidsbyen Petra og romernes Jerash.

Xl Jordan Petra Horse Drawn Carriage

Petra – mysteriet bag kløften

Der er mange skønne steder i verden, men få sætter så dybe spor i ens rejseminder som Jordans gamle hovedstad Petra. Man fascineres af både naturen og menneskets skaberkraft og føler samtidig stor taknemmelighed over, at disse minder har fået lov til at stå for eftertiden med imponerende arkitektur og avancerede vandkanaler mellem de smukke okkerfarvede klipper.

Xl Jordan Petra Man On Horse

Gennem kløften til Petra

Stemningen og forventningen bygges langsomt op på vejen til Petra, hvor I går gennem den lange, smalle kløft, der nogle steder er få meter bred og 100 meter høj.

Efter halvanden kilometer åbner kløften sig, og I mødes af El Khazneh, faraoens skatkammer, der står som en 40 meter høj tempelfacade med en utrolig detaljerigdom hugget ud i klippen og uberørt af årtusinders vind og vejr.

Legenden ville dog, at ramte man det rigtige sted, ville det udløse skatkammerets gemte rigdomme, så utallige har skudt mod skatkammeret i Petra gennem årene. Intet under, at Steven Spielberg optog de sidste scener af Indiana Jones and the Last Crusade her i 1989.

Xl Jordan Petra Tourist

Et vidunder

Petra er UNESCO World Heritage Site og på listen over Verdens syv nye vidundere. Her er over 800 minder fra obelisker til offersteder og fra kongegrave til boliger i små simple huler, der var beboet af beduiner frem til moderne tid.

Und også jer selv at tage den lidt besværlige tur op til Al-Deir, klostret. Ikke kun for den utrolige facade på 45 meters højde og 50 meters bredde med den 8 meter høje indgangsdør, men også for den fantastiske udsigt over området.

Nedturen

Omkring starten af vores tidsregning blev Petra en romersk by, og centrum er da også klassisk i sin opbygning omkring hovedgaden.

I det fjerde århundrede blev byen kristent domineret, men da det muslimske Umayyad dynasti blev etableret i Damaskus i år 661 AD, var Petra pludselig langt fra tidligere tiders magt. Korstogsridderne brugte byggede fæstninger i området i det 12. århundrede og havde slottet Shobak 30 kilometer nord for Petra.

Efter en kort opblomstring i det 13.- 15. århundrede blev byen glemt og overladt til myterne, til den blev genfundet i 1812.

Xl Jordan Petra The Treasury Ancient City Carved In Rock

Jerash – mellemøstens vigtigste romerske by

Går jeres rejse til Jordan mod den nordlige del af landet, kan I opleve ruinerne af Jerash, der er en gammel, romersk by, som i sin storhedstid dækkede et areal på en lille kvadratkilometer inden for murene. Byen betragtes som Mellemøstens vigtigste romerske by, og der er vidnesbyrd om beboelse allerede i bronzealderen.

Byen blev angrebet af den romerske kejser Pompey og underlagt det romerske rige i år 63 f.Kr. Der var fred og fremgang, og byen blev et handelscentrum, efterhånden som der blev anlagt veje dertil. En stor triumfbue, Hadrian Buen, blev rejst til minde om Kejser Hadrians besøg i 129-130 e.Kr., og den står den dag i dag.

Efter at Kejser Konstantin den Store legaliserede kristendommen i 313, kom også kristne grupper til byen, og man kan stadig nyde de smukke mosaikker fra deres mange kirker. Byen er nævnt i både Marcus og Lucas testamenterne.

Vejen til enden for Jerash

Handelsvejene begyndte dog langsomt at skifte fra karavaner til skibe, og da Jerash også blev invaderet af perserne i år 614, var storhedstiden var slut. Et jordskælv i 749 fremskyndede byens endeligt.

Byen er opbygget efter en klassisk romersk byplan omkring en hovedgade og to sidegader. Når man går rundt i gaderne, kan man mærke fordums storhed og styrke. Nyd de imponerende søjlegange ved byens store, ovale plads, Artemis templet og det kæmpe amfiteater. Man kan ikke lade være med at forestille sig det hele fyldt med romere.

Tal med jeres rejserådgiver om de attraktioner og seværdigheder i Jordan, I gerne vil opleve. Vi skræddersyr alt efter jeres ønsker.

Xl Jordan Jerash Roman City Of Gera (4)
Xl Jordan Jerash Roman City Of Gera (2)
Xl Jordan Jerash Roman City Of Gera (3)
Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til Jordan

Tal med Nyhavn Rejsers eksperter om rejser til Jordan. De har tjekket hoteller, udflugter og de bedste ruter, så I får en rejse med bedste kvalitet i alle detaljer. Fortæl om jeres drømme og få sammensat en rejse til Indien ud over det sædvanlige.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.