Greece Athens Monastiraki Square Akropolis

Guide

7 ting, I skal opleve i Athen

Fra Akropolis til Aristoteles, bærer Athen en enorm arv på sine skuldre. Alligevel skuffer Grækenlands hovedstad aldrig. Vi guider til syv oplevelser, der fortæller historien om en af Europas mest forførende og overraskende storbyer.

Athen er velkendt og velbesøgt. Alligevel er Grækenlands hovedstad stadig en af Europas mest undervurderede og overraskende hovedstæder. Mangfoldig, sprudlende og charmerende uden ende. Grækenlands hovedstad lever og ånder i sin helt egen balance mellem antikkens storhed, traditionel landsbycharme, kosmopolitisk puls og en forførende evne til at dvæle ved det forfinede og det jordnære på én og samme tid.

Byens ubestridte højdepunkt tilhører antikken. Først og sidste, venter jer Akropolis-bjerget med bl.a. Dionysos-teatret og Parthenon. De er i sig selv værd at rejse efter. Men det er kun begyndelsen. Her er syv enestående oplevelser, som I ikke må gå glip af - har I hørt om dem alle?

Greece Athens Akropolis 3
Greece Athens Akropolis 1
Greece Athens Akropolis 2

#1 Akropolis

Man forstår det først, når man begynder at bevæge sig derop. Den friske brise, der rammer kinderne. Storbyens larm der langsomt fordamper og erstattes af cikadernes sang. Duften af nåletræer. Og historiens vingesus, der sitrer gennem kroppen. Det her er Akropolis, som våger højt oppe over Athens endeløse strøm af liv. Et urokkeligt vidne til hele byens historie. Ja, til hele den europæiske civilisation historie.

På vej derop kommer I forbi det fortryllende Dionysos-teater. Nu er I der næsten. Ved de hvide marmortrapper, der næsten blænder den besøgende - som om det er noget forbudt, man skal til at se. Noget guddommeligt. Heroppe kan I nyde udsigten over byen, hvor I bl.a. kan se Den Antikke Agora med Hephaestus-templet, der står næsten intakt som et fredfyldt helle midt i Athens mylder.

Tip: Spring køen over ved Akropolis

Akropolis er Athens største attraktion, og der kan være mange besøgende på toppen, særligt ved solnedgang. Kom tidligt om morgenen eller om eftermiddagen, og køb jeres billetter online i forvejen – så slipper I for at stå i kø ved indgangen.  

På den anden side strækker Det Ægæiske Hav sig endeløst ud – mod De Græske Øer og nye verdensdele. Og hele vejen rundt omslutter bjergene Grækenlands skønne hovedstad. Man forstår godt, at de gamle grækere udså sig dette sted.  

Det er blevet tid til at vende jer om og gå det sidste stykke gennem porten for at opleve det store mesterværk. Parthenon-templet, som blev færdigbygget i 432 f.v.t., kaldes ofte historiens mest perfekte tempel. Og man er aldrig i tvivl. Dette er et af verdens mest sublime bygningsværker. Og det helt rigtige sted at melde jeres ankomst i Athen.

Greece Athens Petralona Fish Restaurant

Tip: Afslut dagen med middag i Petralona

Vest for Akropolis finder I Petralona-kvarteret, der er kendt for sin madscene med et af Athens bedste udvalg af fiskerestauranter.

Greece Athens Plaka Quarter Old Street
Greece Athens Agora Temple
Greece Athens Plaka Quarter View Akropolis

#2 Plaka og Den Antikke Agora

Athens charmerende Plaka-kvarter folder sig ud langs den nordlige skrænt af Akropolis-bjerget og regnes for et af verdens ældste beboede bykvarterer. Det var lige her, at bl.a. Plato, Sokrates og Aristoteles for mere end 2.000 år siden slentrede rundt på de marmorbelagte stræder, mellem de samme doriske søjler og templer, som stadig kan opleves i små lysninger og parker i dag.

Det er et fortryllende kvarter, ikke mindst om aftenen, hvor Akropolis lyser op i baggrunden og gadelygterne tændes i de små stræder, der altid gemmer på en ny overraskelse rundt om hvert hjørne.

Plakas smalle gader og baggyder egner sig ikke godt til biler, hvorfor kvarteret også er en oase i storbyen – her foregår det meste til fods, og selv om nogle få af kvarterets mest travle handelsgader er mere turistet end godt er, skal I ikke langt ned ad sidegaderne – og op ad bjergsiden - for at opleve kvarterets særlige charme med hyggelige fortovscaféer, små gyder og tavernaer, hvor såvel lokale som besøgende mødes for at nyde stemningen, roen og det græske køkkens mange glæder.   

I det vestlige Plaka, finder I ruinerne af den gamle romerske bymidte, som fører jer videre til Den Antikke Agora, der i antikken var Athens bankende hjerte med templer, pladser og overdækkede promenader. Her kan I – i bogstavelig forstand – gå i fodsporene af de gamle grækere.

Tip: En ægte taverna i Plaka

I Plaka finder I et væld af historiske tavernaer, men mange af dem er efterhånden mest indrettet til turister. På trods af sin centrale placering er tavernen Saita en af de sidste af Plakas såkaldte koutoukia, en ægte ”kælder-taverna”, som stadig holder traditionerne i hævd. Glæd jer bl.a. til at smage husets grillede lam og indbagte torsk ”bakaliaro-skordalia”. 

Greece Athens Monastiraki Square 2

#3 Hippe caféer og cocktails i Monastiraki

Monastiraki ligger lige ved siden af Plaka og er et andet af Athens historiske kvarterer, der grænser ned til Den Antikke Agora. Den travle Monastiraki-plads er kvarterets midtpunkt og et populært mødested for såvel turister og lokale, ikke mindst om aftenen, hvor området lokker med mange hippe caféer og barer som bl.a. Bad Tooth, Old Fashionad Bar og den trendy café Six Dogs, som nogle aftener byder på live musik og natklub.

Monastiraki-pladsen er også startpunktet for Athens populære og spraglede ”Monastiraki loppemarked”, men vi anbefaler, at I sætter mere tid af til at udforske byens historiske og mere autentiske Varvakios-marked, som ligger få hundrede meter nordpå.   

Tip: Cocktails med udsigt over Akropolis

Nyd en cocktail med panoramaudsigt over Akropolis på hippe 360 Cocktail bar eller Couleur Locale, som begge ligger tæt på Monastiraki-pladsen.

Greece Athens Varvakios Fishmarket

#4 Shopping og seafood i Varvakios-markedet

Gadekøkkener, nødder, grøntsager, alverdens fisk og skaldyr, og fabelagtige oste (som kan vakuumpakkes til hjemrejsen). De historiske fiskehaller er det bankende hjerte i Athens Varvakios-marked, men gå også på opdagelse i de nærliggende sidegader, hvor I finder alt fra traditionelle isenkræmmere til kafferisterier, krydderihuse og ostehandlere.    

Athen rummer et utal af skønne og nyskabende gourmetrestauranter, ikke mindst fiskerestauranter, men i sidegyderne til Varvakios-markedets fiskehaller, kan I glæde jer til den helt enkle og ægte vare. Dagens fangst af blæksprutter, kæmperejer, dorader, sardiner og meget mere – direkte fra grillen, serveret med hvidløgsbrød, græsk salat – og måske et glas ouzo? Prøv den autentiske fisketaverna Aris eller naboen To Steki Tou Maki, begge er lokale institutioner, som har stået tidens prøve

Greece Athens View From Lycabettus Hill

#5 Solnedgang på Lycabettus-bjerget

Lycabettus-bjerget er et af Athens højeste punkter og ligger kun 20 min. gang fra byens centrum. På toppen af bjerget venter jer en fænomenal udsigt over hele Athen og Akropolis med Det Ægæiske Hav i baggrunden. Det er muligvis byens smukkeste perspektiv på Akropolis.  

I kan tage en kabelbane til toppen, men på den sydlige side af bjerget går der også en asfalteret skovsti hele vejen til toppen (cirka 20 min.), hvor I også finder den lille St. George-kirke og en gourmetrestaurant med en af byens bedste udsigter. Husk at medbringe lidt vand, hvis I vælger gåturen. I højsæsonen kan I købe vand, øl og andre drikkevarer på toppen.

Tip: Sulten efter solnedgang?

De to kvarterer Kolonaki og Exarchia ligger begge tæt på Lycabettus-bjerget – her finder I en skøn blanding af arkitektur fra nyklassisk til Bauhaus, samt nogle af Athens mest interessante spiseteder som Ama Lachei og gourmetrestauranten Papadakis, der nyfortolker lokale madtradtioner fra øen Paros.

Greece Athens View Akropolis Sunset

#6 Se en film under Athens åbne himmel      

Athenerne ved at det er sommer, når byens udendørs biografer begynder at åbne dørene. Det er ganske enkelt en skøn oplevelse at se film under åben himmel og med over 90 forskellige biografer, er der nok at vælge i mellem. En af de mest legendariske biografer er Ciné Paris, der siden 1920’erne har spillet alt fra klassiske europæiske film til de nyeste Hollywood-film. Fik vi nævnt baren og udsigten til Akropolis?    

Tip: Teaterliv og natmad i Pangrati

Gå på opdagelse i Pangrati-kvarteret, som ligger sydøst for Akropolis. Pangrati er kendt som “det intellektuelle kvarter” i Athen og huser mange teatre, biografer og ikke mindst lokale tavernaer, der først lukker sent, så man kan stille nattesulten efter en god film.

Greece Athens Zappeion Megaron
Greece Athens Tangerine Trees Athens National Garden
Greece Athens Kallimarmaro

#7 Olympisk historie og National Gardens

Gå en tur gennem Athens National Gardens – et lidt pjusket og charmerende åndehul midt i byen - med små stier, damme, småsøer og en lille zoo med vilde græske geder, påfugle og kyllinger. Bag parken finder I bl.a. det oprindelige stadion til De Olympiske Lege i Athen, Kallimarmaro (600 f.v.t.) som stadig er det eneste marmorstadium i verden!

Fra de øverste lægter kan I gøre motionsløbere og hundeluftere selskab den korte tur over Ardittos-bakken til Athens historiske kirkegård, den stemningsfulde First Cemetery, hvor et stort antal prominente grækere og udlændinge ligger begravet - fra skuespillerinden Melina Mercouri til instruktøren Jules Dessin og den britiske forfatter T.H. White, som bl.a. skrev Kong Arthur og Ridderne om Det Runde Bord.   

Tip: Besøg tagterrassen på Hotel Grand Bretagne

Medmindre I allerede bor på det historiske Hotel Grand Bretagne, kan vi anbefale en frokost, middag eller afternoon tea på hotellets fabelagtige tagterrasse med udsigt over Akropolis. Hotellet ligger ud til Athens mest berømte plads, Syntagma, hvor parlamentet nu er i det gamle kongepalads – og lige ved siden af National Gardens.  

Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til Grækenland

Vores rejserådgivere har rejst rigtigt meget i Grækenland. De elsker landet og glæder sig til at dele deres passion med jer. De kender hver en afkrog og ved, hvad de taler om. Og så er de gode til at lytte. For kun sådan sammensætter vi den helt rigtige rejse for netop jer.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.