Greece Crete Archanes 1

Guide

Roadtrip på Kreta: Vingårde, bagveje og bougatsa

Fra vandreture i dramatiske bjergkløfter til hippe vingårde, enestående kulturskatte og drømmende dage på lyserøde sandstrande, inviterer Kreta på et væld af skønne udflugter med egen bil. Vi har samlet nogle af vores favoritter her - fra de store højdepunkter på hovedvejen til de små, hemmelige overraskelser for enden af grusvejen.

Oplev Kreta med egen bil

Kreta er også en stor ø. Det tager faktisk syv timer at køre hele vejen fra vest til øst på Kreta, og det bliver ikke hurtigere af, at der er så meget at se og opleve undervejs! I kan ikke regne med at nå det hele på én enkelt dag, men afhængig af, hvor på øen I bor, kan I planlægge en dagsrute, der passer til netop jer.

Greece Crete Archanes 2

#1 Lyserøde strande, turkise laguner og palmeskove

Fra de gyldne kyster omkring Rethymnos og Chania i nord, til Elafosinis lyserøde sandstrande og klitter på vestkysten, er Kreta et paradis for alle, som elsker sand mellem tæerne.

Øen Elafonisi ligger ud fra Kretas sydvestlige kyst - navnet kommet af Elafi, som betyder hjort, fordi områdets hjorte, ifølge sagnet, fandt ud af, at de kunne gå ud til øen. Det kan I også.

I det nordvestlige hjørne af Kreta finder I også landsbyen Kissamos, hvorfra I kan sejle til den ubeboede ø Gramvousa, der både huser en forladt fæstning på øens yderste klippekant og den enestående, turkise lagune, Balos Bay.

I den modsatte ende af Kreta, på den nordøstlige kyst, venter bl.a. den skønne Vai-strand, der er omgivet af Europas største, naturlige palmeskov. 

Greece Crete Elafonissi Beach Pink Sand

#2 Lokal stemning og meze i Archanes

En rungende stilhed i middagssolen. Tomme gader og katte, der sover i skyggen af vildtvoksende potteplanter. Stejle sidegader og farverige huse med skyggefulde terrasser, hvor børn leger i skyggen af oliventræer og tøjstativer. Faldefærdige ejendomme, gamle traktorer og rustne biler. En grønthandler, en bager, en boghandler, en musikcafé og et lokalt mejeri.

Archanes ligger på en stejl bjergskråning i skyggen af Kretas hellige Juktas-bjerg, omringet af olivenlunde og vinmarker i Kretas frodige højland. I er kun 30 minutters kørsel fra Heraklion og Knossos-paladset, men alligevel en verden væk fra øens livlige og populære kystbyer.

Gå på opdagelse i de fredfyldte, stejle sidegader, nyd en græsk kaffe på en af de lokale caféer, eller find en plads under de skyggefulde træer på landsbyens hovedplads, hvor et par tavernaer og en vinbar byder på kretansk meze med et sjældent udvalg af områdets vine.      

Tip: Cirka 150 meter fra hovedpladsen i Archanes, finder I den stemningsfulde gyde Epano Archanes, hvor der bl.a. ligger en taverna og en café med udendørs servering i skyggen af store bougainvillea-buske.

Greece-Crete-Archanes-Street

#3 Vinsmagning på Lyrarakis Winery

Græske vine kæmper stadig med fordomme om ferievine af ringe kvalitet og retsina, der altid har delt vandene. Det ændrer heldigvis ikke ved, at Grækenland også laver gode kvalitetsvine, der høster international anerkendelse – det gælder ikke mindst på Kreta, der regnes for at være arnestedet for vinproduktion i resten af Grækenland. I dag tæller øen over 60 vingårde, der ikke særligt specialiserer sig i lokale druesorter. En af disse er familieejede Lyrarakis Winery, som i vores øjne hører til blandt de mest spændende, når det kommer til kvalitet, stemning, stil og historie.  

Lyrarakis Winery ligger et godt stykke ude på landet i hjertet af Kreta, men I skal bare følge de små skilte og jordveje blandt vinmarkene (uden at miste håbet), indtil I når frem til den skønne vingård, hvor en ny generation af ejere har skabt en vidunderlig oase med udsigt til vinranker og bjerge. Glæd jer til gode vine gode historier og skønne udsigter.

Lyrarakis Winery afholder flere daglige rundvisninger på vingården, mens køkkenet byder på meze og skønne, lokale specialiteter, som også kan bestilles med vinparring.    

Tip: Lyrarakis Winery arrangerer også skønne picnics med privat vinsmagning ude i vinmarkerne, hvor I har jeres helt eget smukke træbord med stole, bænke og puder – alt sammen på en skøn terrasse under et stort oliventræ. Det er Kreta fra sin absolut skønneste side.  

Greece Crete Lyrarakis Winery Field Wine Tasting
Greece Crete Lyrarakis Winery Grapes
Greece Crete Lyrarakis Winery Appetizers

#4 Vandreture i Kretas kløfter

Kretas dramatiske bjerglandskaber inviterer til vandreture i alle sværhedsgrader med den fortryllende Samaria-kløft som den mest populære af øens vandreruter – forvent en hel dag, hvis I gerne vil gå hele den smukke rute, selvom den også kan gøre på 4-5 timer, hvis I har gode ben på dagen.

Tip: I et stille hjørne af det østlige Kreta finder I også Kato Zakros-kløften, der fører jer gennem olivenlunde, smalle passager, hemmelige klippehuler og meget mere – indtil I ender på en lille badestrand, hvor I kan tage en velfortjent dukkert. Undervejs kan I være heldige at møde områdets kretensiske vildgeder og Griffon-gribbe!

Greece Crete Samaria Gorge

#5 Bougatsa på Lions Square i Heraklion

Fra Chania i vest til Sitia i øst og Hora Sfakion i syd, tager Kretas charmerende kystbyer ikke overraskende meget af opmærksomheden fra øens hovedstad og største by Heraklion, der mest kendt for at være tæt på Knossos – og for Koules-fortet i byens gamle havn. Heraklion gemmer dog også på Kretas bedste museer, smukke kirker som Agios Titos, og masser af lokal stemning – ikke mindst på den lille og stemningsfulde plads Lions Square, som ligger på byens historiske gågade.

Tip: Tag plads på en af caféerne omkring Morosini-fontænen på Lions Square og bestil et bougatsa-wienerbrød med kretansk ost, pistacienødder og honning - en lokal specialitet, der både kan nydes med en kop kaffe eller et glas lokal vin.

Greece Crete Bougatsa Cream Pastry

#6 På sporet af antikkens Kreta

Vi kommer ikke uden om det. Knossos-paladset, der ligger 5 km syd fra Heraklion, er et af de mest berømte bygningsværker fra bronzealderen i Europa. Den minoiske civilisation blomstrede på Kreta fra cirka 3000 til 1100 f.v.t og regnes for den første egentlige europæiske civilisation. I dag kan I gå gennem ruinerne og bl.a. opleve det ikoniske tronerum, der angiveligt indeholder Europas ældste trone.

Tip: På en bakketop i det sydlige Kreta finder I ruinerne af den antikke by Phaistos, mens ruinerne af bystaten Eleutherna (der efterfulgte den minoiske storhedstid) gemmer sig på den vestlige del af Kreta, syd for kystbyen Rethimno.

Greece Crete Knossos Palace
Greece Crete Knossos Palace Fresco
Greece Crete Knossos Palace Ancient Jars
Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til Grækenland

Vores rejserådgivere har rejst rigtigt meget i Grækenland. De elsker landet og glæder sig til at dele deres passion med jer. De kender hver en afkrog og ved, hvad de taler om. Og så er de gode til at lytte. For kun sådan sammensætter vi den helt rigtige rejse for netop jer.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.