Xl Scotland Edinburgh Mary Kings Close Gallery Wall
Oplevelse i Skotland

Gå under jorden og ind i historien i Edinburgh

På opdagelse i Mary King's Close under Royal Mile

Når I går ad The Royal Mile, går I ad en af de største attraktioner i Edinburgh. Men lige under jeres fødder venter endnu et eventyr. Gå med ned til en 1 times spændende historie og indsigt i en tid, der er forbi. Heldigvis.

Frem til midten af det 18. århundrede bestod kvarteret omkring Royal Mile i Edinburgh af snævre gader, sølle huse og endnu mere sølle skæbner. Edinburgh var den gang bygget mere lodret end vandret på de vulkanske klipper.

Den sorte død og det store kollaps

I de stejle gyder ned ad bjerget var der ikke noget, der hed kloaker. Man delte den samme spand, og indholdet blev hældt på gaden bagefter. Rotterne løb omkring overalt, og det samme gjorde Den Sorte Død, pesten, da den var på sit højeste.

Det siges, at Mary King’s Close blev lukket i begge ender, så de pestramte kunne dø uden at smitte andre. Midt i det 1.600 tallet blev området forladt, men op mod år 1.700 begyndte mennesker langsomt at vende tilbage til slummen.

Sådan kunne det være blevet ved længe endnu, men i 1751 faldt en 6-etagers ejendom sammen. Det var ikke usædvanligt, men lige præcis denne ejendom var ikke slum, så der blev lagt mærke til det af bystyre og handlekraftige borgere. Det blev besluttet at bygge nyt: The Royal Mile med bl.a. The Royal Exchange.

Byen under byen i Edinburgh

Meget blev revet ned til et vist niveau, men herfra blev der mange steder bare bygget oven på det gamle, så I nu kan gå ned i undergrunden, hvor huse og gader eksisterer endnu.

Vær forberedt på dæmpet belysning, snævre gader og et underlag, der kræver gode sko. Og glæd jer samtidig til utrolige fortællinger, der levendegøres af rekonstruktioner, fortællere og skuespillere.

Xl Scotland Edinburgh Mary Kings Close Gallery Maid
Xl Scotland Edinburgh Mary Kings Close Annie's Room
Xl Scotland Edinburgh Mary Kings Close Gallery

Ikke en spøgelsestur. Og alligevel ...

I følges med en gruppe og en guide, og turen er velegnet for alle over 5 år. Forstår de mindste ikke engelsk, kan I oversætte, men billeder og scenarier taler for sig selv. Det siger sig selv, at stedet har dannet grobund for mangen en legende og for spøgelseshistorier, men det er en historisk tur. Det kan dog være svært at begrænse fantasien på vejen rundt.

Derfor er det også op til jer, om I vil gå her om dagen eller om aftenen. Nogle foretrækker at komme tilbage til dagslyset. Andre at forlænge stemningen ved at komme ud i mørke i byens brostensbelagte gader efter rundturen.

Historien om Annie

Lidt spøgeri slipper I ikke for her. I 1990’erne var en kendt japansk clairvoyant, Aiko Gibo, på besøg i Mary Kings Close. Da hun skulle ind i et underjordisk rum, stoppede hun. Jeg kan ikke, sagde hun. Der er en lille pige, en ånd, der hiver i mig. Pigen hed Annie. Hun var blevet efterladt for at dø af pest her.

Annie fortalte Aiko, at hun havde mistet sin dukke og kunne ikke komme videre uden. Aiko Gibo gik ud i byen og kom tilbage med en ny dukke. Pigen forsvandt, men det samme gjorde dukken på et senere tidspunkt. Stjålet fra Mary King’s Close. Eftersøgninger gav intet resultat, men mange gæster tog sidenhen en dukke med til det, der i dag er Annie’s Room.  

Fortællinger under jorden

Det er bare én af de mange fortællinger, der venter jer under jorden i Ediinburgh. I møder personerne bag fortællingerne fra Stephen Boyd, der havde et pakhus her med tømmer og alkohol til Mary Stuart, der tilbragte sin sidste nat som dronning i husarrest i Lord Provosts hus ved indgangen til Mary King’s Close.

Er det så derfor, det hedder Mary King’s Close? Nej, den Mary var en helt anden og meget stærk kvinde i Edinburgh i 1600-tallet, der var 300 år før sin tid. Få fortællingen, når I er der. Mary Stuart blev senere dronning af Frankrig, men det er en helt anden historie …

Håndplukkede rejser

Oplevelserne indgår i disse rejseforslag

Xl Scotland Highlands Glencoe Scenery
Skotland, Europa

Skotland kort og godt

5 dage fra

22.500 kr.

Glæd jer til:

At udforske Edinburgh i fortid og nutid

Blair Castle og Whiskysmagning tæt på Pitlochry

Smuk køretur med egen bil til Højlandet

At udforske Loch Katrine med skib og cykel

Håndplukkede 4* boutique-hoteller

Tal med en ekspert

Skræddersyet rejse til Skotland

Alt på denne rejse til Skotland kan skræddersys ud fra jeres ønsker. Antal dage, værelseskategori, ekstra oplevelser m.m. Tal med jeres rejserådgiver om netop jeres drømmerejse til Skotland.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.