• Søjler i forgrunden og den store dagoba Thuparama i Anuradhapura, Sri Lanka
 • Dekoreret trappetrin ved en tempel i Anuradhapura, Sri Lanka
 • Det hellige træ i Anuradhapura, Sri Lanka

Anuradhapura: templer, stupaer og Buddhas træ

Gåture blandt Sri Lankas helligste minder

Den store Mahatupa dagoba i UNESCO's Anuradhapura, Sri Lanka
Læs mere

En af de absolut største attraktioner på rejser til Sri Lanka er kongebyen Anuradhapura med kæmpe stupaer, hellige templer og en aflægger af træet, hvorunder Buddha mediterede. Oplev en udflugt til de historiske helligdomme.

Anuradhapura var i 1.000 år centrum for civilisationen på Sri Lanka. De historiske levn dateres tilbage til 400 år før vor tidsregning. Gennem tiden blev byen udsat for utallige sydindiske invasioner, men byen holdt stand helt frem til år 993. På højdepunktet husede området flere end 10.000 munke. 

Thuparama dagoba i Anuradhapura, Sri LankaHistorisk område på 90 km2

Anuradhapura er i virkeligheden et kæmpe område på 90 km2 fyldt med historiske levn. Det siger sig selv, at I ikke kan nå alt på en dag, så når I bliver hentet på jeres hotel, kører I afsted mod en tur, der inkluderer det bedste med tid til at fordybe sig. Målet er ikke at sætte kryds ved så meget som muligt, men at få den bedste oplevelse. 

Turen tager derfor omkring 4 timer, hvor I kører rundt mellem attraktionerne for så hvert sted at gå rundt med jeres guide 15-20 minutter. 

Stupaer og templer

Et af de helligste steder er Abhayagiri-klosteret med den 75 m høje stupa. Klostret, der husede 5.000 munke, er bl.a. kendt for den 75 m høje stupa Abhayagiri Dagoba og månestenen med fine udskæringer af dyr og fugle.

Endnu en af de store attraktioner i Anuradhapura er den 55 m høje hvide stupa Ruwanwelisaya Dagoba, der er omkranset af en imponerende mur af elefanter, som står skulder ved skulder.

I området ses også de for Sri Lanka så typiske vandreservoirer smukt anlagt af den tids konger for at holde på det kostbare vand. Når I går rundt i Anuradhapura, vil I også kunne nyde synet af de mange aber.

Det hellige træ i Anuradhapura, Sri LankaSri Maha Bodhiya med Buddhas træ

Da Buddha som 35 årig gav sig til at meditere, satte han sig under et bodhitræ, hvor han fik sin erkendelse. En stikling af dette træ, der er en art figentræ, blev ifølge legenden bragt til Sri Lanka i år 249 af kongedatteren Sanghamittra, der også bragte den buddhistiske lære til øen. 

Træet blev plantet i Anuradhapura, og omkring det er skabt templet Sri Maha Bodhiya. Selve træet har via andre stiklinger igen spredt sig i den buddhistiske verden bl.a. til Sarnath i Indien, hvor Buddha holdt sin første prædiken. 

Husk tykke sokker

Når I går ind i templerne, bliver I bedt om at tage skoene af. Er I her på et tidspunkt, hvor solen bager, kan stengulvene blive meget varme. Tag derfor et par tykke sokker med – gerne den slags med en lille sål. Husk også rigeligt med solcreme, da I vil blive bedt om at tage evt. kasket eller hat af.

Per Storm, Senior Travel Advisor hos Nyhavn Rejser

Få hjælp til rejsen

Har du spørgsmål, eller vil du gerne høre mere om en rejse tilpasset dine ønsker? Ring til vores rejserådgivere og få inspiration, råd og vejledning.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.