Xl South Africa Cape Town Langa Township Houses

Beretning

Berigende bølgeblik

af Gæsteblogger
I Langa township - Oplevet af rejserådgivere fra Nyhavn Rejser

Vi havde set dem allerede langs motorvejen fra lufthavnen; De endeløse rækker af skure af bølgeblik og alle andre forhåndenværende materialer i Sydafrikas ældste township, Langa

Man siger, at op mod to millioner mennesker lever her. Mennesker af kød og blod som dig og mig. Her er et af Sydafrikas højeste niveauer af HIV/AIDS med 40 begravelser om ugen. Kort sagt: Intet håb … troede vi, indtil vi besøgte stedet. Med guide, naturligvis.

Modtaget med et smil

Vi stiger ud af minibussen og – indrømmet – vi er på vagt. Men vores mentale parader er kun oppe et splitsekund, så bliver vi budt velkommen af en flok sortkrøllede unger med jordens største smil.

Vi holder i hånd, og de får svingture, mens vores lille gruppe bevæger os ind i en unik verden på godt og ondt.

De er fattige, de kæmper med kriminalitet og med deres egen interne racisme i et hierarki, hvor tilflyttere fra nabolandene er nederst. Alligevel bobler området af optimisme og kreativitet, hvor man hjælper hinanden og skaber nogle fælles institutioner lidt lige som i en kibbutz uden nogen sammenligning i øvrigt.

Vi besøger en børnehave og en skole, hvor læreren går fra klasselokale til klasselokale og efter bedste evne forsøger at give børnene den uddannelse, der er så afgørende for, at bare et par stykker af dem kommer videre. Børnene danser for os, og vi har gaver med til skolen for at give vores eget lille bidrag. Udenfor sælger de kunsthåndværk – huer, halstørklæder og kurve flettet af de farvestrålende ledninger, der er inden i telefonledninger. Børnene laver biler af gamle coladåser. Nogle vil kalde det overlevelse. Kreativitet og entreprenørånd er måske bedre ord.

Beckham på væggen

Vi bliver inviteret ind i et privat hjem - et mørkt skur med lergulv, et enkelt vindue og store sprækker i væggene. En jordslået lugt blander sig med sødlig mados fra en gas-kogeplade.

Det er så fremmed, som det kan blive – og så alligevel ikke, for væggene er dekoreret med idolplakater. David Beckham og alle de andre. Verden er lille, og man kan altid finde noget, man har til fælles.

Følelsen af fællesskab mindskes dog lidt, da vi træder ind i det lokale apotek.

Slangeskind hænger side om side med hønsefødder og leguanhoveder klar til at blive stødt i en morter for at helbrede – ja, guderne må vide hvad. Her er en hørm af døde dyr, og det er en befrielse at komme ud igen.

Berigende besøg

Baggrunden for townships er den uhyggelige apartheidpolitik, og forholdene er forfærdelige. Men når det er sagt, vil vi anbefale alle et besøg.

Det er ufatteligt berigende at opleve menneskene og optimismen helt tæt på. Og ikke mindst at se, hvor meget der kæmpes for at ændre forholdene.

Dagen efter har vi lyst til at tage af sted igen på egen hånd uden guide. Men vi ved det godt. Det er livsfarligt. Man SKAL have guide med. Sørg for, at det er i en lille gruppe, hvis I vil helt tæt på.

Lidt fakta: Langa ligger 10 minutters kørsel fra Cape Town og blev skabt i direkte forlængelse af Urban Areas Act-loven. Den blev vedtaget i 1923 af Apartheid styret, der opdelte Sydafrikas befolkning i hvide, farvede og – som det laveste i hierarkiet – de sorte, der blev tvangsflyttet til de nye townships. Langa var centrum for mange protester og oprør mod apartheid styret, der blev ophævet med de første frie valg i 1994.

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer. Læs mere her.