XL Mexico Yucatan Chichen Itza Sunset Ruins Pyramid Mexico

Beretning

Magien i Mexico

Af forfatter og rejseleder Mikael Witte

Det er mere end 25 år siden, jeg for første gang rejste til Mexico. Jeg ville rejse alene for åbent at møde mexicanerne. Helt alene er man nu aldrig i Mexico, det mærkede jeg, straks jeg landede i Mexico Citys internationale lufthavn, hvor jeg både skulle stå og gå i kø. Men værst var næsten, at stedet forekom mig så bekendt: En lufthavn er en lufthavn er en lufthavn, reciterede jeg, for jeg kunne umiddelbart nynne med på muzakken, som flød fuldkommen hjemligt. Alt så velkendt ud. Var jeg overhovedet kommet af sted?

XL Mexico Teotihuacan Temple Wallpainting

Besynderligt er det, at så mange har haft travlt med at forme verden i deres spejlbillede: Hernan Cortes, Mexicos erobrer, kom i 1519 med heste og kanonkugler og brugte to år på at knuse de fantastiske kulturer – som han mente var fantastiske.

Kirken var lidt længere tid om at udslette indianernes tro på guder, der kunne give menneskene regn og sol til at dyrke majs og tomater. Nu skulle de overbevises om, at de havde brug for den kristne gud.

Århundreder senere forsøgte industriherrer at etablere fabrikker og fagforeninger at rejse arbejdere til kamp. Men hvad blev der af dem, der lod sig begejstre af magien? Drømmerne? Blev de alle fejet til side? Nej! Og derfor vrider man hænderne i Verdensbanken: Hvorfor skal mexicanerne holde siesta hele dagen? Hvorfor holder de altid fiesta? Forstår de over hovedet ikke, at med computer, maskiner og fast arbejde kan de blive rige – og få råd til at slappe af?

Kulturerne bobler

Selv om der er højdespringende forskelle i dagens Mexico, så blander indianske kulturer sig med den katolske kirkes dyrkelse af det blankpolerede ydre og så den globale forbrugerismes plastik. Man oplever det i gader og på markeder, på parkens bænke og omkring torvet i provinsbyer, zocaloen, hvor man spadserer, flanerer. Musikken truttes fra tribunen eller tordner fra ghettoblasteren. Der lyder latter. Gøglere og gadehandlere konkurrerer på livet løs. Og det leves udendørs, ikke mindst om aftenen, når solen er lagt i sit futteral. Altid lugter her af mad.

Op og ned bobler kulturer i andre blandingsforhold, end vi er vant til. I Sydmexico tilbedes Johannes Døber, de kirkesøgende kalder sig kristne, og i kirken ofres posh, mens shamaner tilbyder deres hjælp. I en anden by har shamaner og troldmænd faste arbejdstider.

Mexicofeber

Magien i Mexico begynder der, hvor man bliver stødt på manchetterne. Hvorfor åbner restauranten ikke til tiden? Hvorfor kan bussen ikke køre videre? Hvorfor spiller de musik langt over sengetid? Altså når det indre hundehalsbånd snerrer – fordi alt ikke forløber planmæssigt som derhjemme.

Når man efterhånden ikke længere irriteres kan man returnere spørgsmålstegnet: Kunne vi selv indrette samfundet anderledes? Leve livet anderledes? Så er man blevet smittet af mexicofeber. Det er ikke bare hovedet, den sætter sig i hele kroppen!

Spørgsmål om magi stilles også, når man på markedet forundres over kvinden, der sælger chapulines, græshopper med chilismag. Når man beruser sig i mezcal, den røgede brændevin med en orm på flaskens bund. Når man hilser på en hidsiggrøn knæler ved flodbredden. Når man i morgendis sidder på et mayatempel og lader øjnene glide ud over regnskovens trætoppe, hvor solen tørrer nattens tårer bort. Og når man i månelys ved havet møder pilende krabber med øjne på stilke eller følger, hvordan en meterstor havskildpadde luffer sig op på stranden for at lægge æg.

Magien i Mexico er meget mere. Man slår ørerne ud, åbner øjnene og spiler næsen op, så oplever man noget, som man synes er besynderligt. Som afslører sig som noget andet eller helt tredje, og som man måske genkender fra en drøm. Som kan trodse det tænkelige.

Overraskelser. Forunderligheder. Den nysgerrige oplever at verden er mangfoldig. Det er noget af magien, som jeg stadig bliver fanget af, når jeg vender tilbage til Mexico.

Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til Mexico

Vores rejserådgivere har rejst rigtig meget i Mexico. De elsker landet og glæder sig til at dele deres passion med jer. De kender hver en afkrog og ved, hvad de taler om. Og så er de gode til at lytte. For kun sådan sammensætter vi den helt rigtige rejse for netop jer.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.