Xl Sri Lanka Sigiriya Lion's Rock Wall Painting Maidens

Beretning

Sådan hjalp konkubinens bryster mig op på Sigiriya

Fortalt af Claus Eriksen

Jeg hader smalle, stejle trapper. Jeg kan ikke. Simpelthen. Nu står jeg så foran Løveklippen på Sri Lanka. 1202 trin op. Det SKAL lykkes. Et skridt af gangen. Om lidt bliver jeg hjulpet på vej af et genialt råd. Det vender vi tilbage til.

Xl Sri Lanka Sigiriya (Lion's Rock) Is An Ancient Rock Fortress And Palace Ruin

Sigiriya – et ufatteligt projekt

Løveklippen Sigiriya er attraktionen over alle attraktioner på Sri Lanka. Et UNESCO-beskyttet vidunder, hvor det er ufatteligt, at nogen overhovedet kunne få ideen. Og endnu mere ufatteligt, at nogen har formået at føre den ud i livet.

Men Kong Kasyapa fik altså ideen. Et palads på toppen af en 200 m høj lodret klippe med vandhaver og alt, hvad der ellers hører til et kongeligt citadel. Jeg skal bestige det nu. Besejre det er nok ordet.

Sri Lanka Sigiriya (13)
Sri Lanka Sigiriya (9)
Sri Lanka Sigiriya (7)

En blid start fra bunden

Sidst, jeg udfordrede mig selv med stejle, smalle trapper, var i brygger Jacobsens Jesuskirke i Valby på Kulturnatten. Mål: Kom op i det fritstående klokketårn, campanilen. Hele min krop låste efter blot 3 trin.

“Jeg ser op mod Sigiriya. Jeg kan ane trapperne på siderne. Jeg siger ikke noget til guiden. Ikke endnu. For starten er blid og menneskelig.”
Claus Eriksen

Vi går langs det nederste niveaus vandhaver og fundamenter af utallige bygningsværker. Vi hører om krokodiller i voldgraven og springvand, der stadig virker, når det regner kraftigt, mens vi går. Det sødeste kæmpeegern tjekker lige, om vi skulle have et par nødder med. Desværre, kammerat!

Den første opstigning – det går endnu

Vi nærmer os selve klippen. Den vokser sig større og større som en gigantisk champignon. Ayers Rock på srilankansk. Tanken om paladset på toppen bliver tilsvarende mere og mere uvirkelig. Hvordan kunne det lade sig gøre?

“Hvordan kunne de bygge det på kun 7 år? Med håndkraft! Hvor mange millioner mursten er der mon gået til? Og hvor mange arbejdere??”
Claus Eriksen
Sri Lanka Sigiriya (8)

Den første opstigning sker ad trin hugget ud i klippen. Vi bevæger os ind gennem en kæmpe sprække i klippen, og trapperne leder os videre op. Undervejs ser vi trin af kæmpe marmorstykker bragt hertil langvejs fra og båret op. Hvor stor var en srilankansk bygningsarbejder lige i år 477?

Sri Lanka Sigiriya (11)

Spindeltrapperne – så for den da

Jeg ser jævnligt op mod Løveklippen. En form for selvpineri? For nu kommer de. Spindeltrapperne. Dem jeg har frygtet mest. Deres metaltrin. Deres stigning. Deres ”ingen vej tilbage”, fordi man går op den ene vej og ned den anden.

“Jeg har stirret på billeder af dem i måneder. Nu er de virkelige.”
Claus Eriksen

De SKAL forceres, hvis jeg vil opleve spejlvæggen, hvor kongen kunne spejle sig i glatpoleret gips, og ikke mindst de gamle fresker med smukke malerier af meget letpåklædte konkubiner. Man er vel historisk interesseret.

Rådet, der ændrede alt

Jeg vender mig mod guiden. Der er noget, jeg må fortælle. Han lytter. Smiler. Og kommer så med forløsningen: Bare tænk på konkubinernes store bryster, der venter for enden.

“Sagde han det? Sagde han virkelig det? Den pæne srilankaner????”
Claus Eriksen

Vi ser et øjeblik på hinanden. Griner. Og op går det. Uden problemer. Tak guide. Og tak konkubiner. Jeg kommer op til jer. Hvor er I smukke.

Shutterstock 118756537

Gennem løveporten og videre til toppen

Efter freskerne fortsætter jeg. Intet kan slå mig omkuld nu. Ind gennem den imponerende løveport, der nu om dage består af to kæmpe poter, men som i sin tid var en 14 m høj løve, hvor man gik ind gennem munden.

Intet kan stoppe mig. Jeg fortsætter op ad flere metaltrapper, hvor man slet ikke skal tænke over, hvordan de hænger fast på klippevæggen. Det gør de bare. Og udsigten er fænomenal.

Og så: Toppen. To små trin står helt alene på det 16.000 m2 store plateau. Nummer 1201 og 1202. Jeg gør det. Jeg står der. Jeg måber igen over udsigten. Måber endnu en gang over, at det har kunnet lade sig gøre. Både at bygge det, men nok lige så meget over, at jeg klarede det.

Xl Sri Lanka Sigiriya Lions Rock View To Fort
Sri Lanka Sigiriya (16)
Sri Lanka Sigiriya (17)

Slut efter kun 11 år

11 år efter Kong Kasyapas citadel stod færdigt, tog han sit eget liv, da han tabte et slag til sin halvbror, Moggalana. Broderen havde hentet forstærkninger i Sydindien og var lidt sur over, at Kong Kasyapa havde muret deres far Kong Dhatusena inde, mens har stadig var i live. Det er vel OK at blive sur over?

Klippens bygninger blev forladt bortset fra, at nogle bygninger og grotter i en årrække blev brugt som buddhistisk kloster. Men det er en helt anden historie, der begynder her.

Kom tidligt!

Til sidst endnu et godt råd. Kom tidligt, når du skal bestige Løveklippen Sigiriya. Så går du meget af tiden i skygge. Der kan være lidt dis på det tidspunkt, men den når sikkert at lette. Normalt ender du på en anden P-plads end ved starten, men du kan bede din guide om at gå tilbage til start, så du kan fotografere klippen uden dis.

Og et til: Tilbyder lokale at give en hånd på vej op ved trapperne, kan det være høflighed. Men det kan også være, at de forlanger penge, når de har hjulpet dig, så gå selv. Du kan godt klare det. Bare tænk på konkubinernes bryster.

Xl Sri Lanka Sigiriya Lion's Rock Maidens Wall Paintings Topfoto
Tal med en ekspert

Få skræddersyet jeres rejse til Sri Lanka

Når I tager med Nyhavn Rejser til Sri Lanka, er I sikre på kvaliteten. Vores rejserådgivere har personligt tjekket og håndplukket både oplevelser og hoteller, og vi har udvalgt de absolut bedste partnere lokalt. Alle vores rejser til Sri Lanka kan samtidig tilpasses jeres ønsker. Det giver jer tryghed for den bedste oplevelse.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.