XL Mexico Chiapas San Juan Chamula Church People

Beretning

”De mexicanske indianere tændte lys og aflivede høns…"

Oplevet Af Claus Eriksen, Nyhavn Rejser

Jeg har oplevet meget, men aldrig en atmosfære som i kirken i San Juan Chamula i Chiapas-provinsen. Det dufter af røgelse og fyrrenåle, og de ofrer til Johannes Døberen lige ved siden af dig...

XL Mexico Chiapas San Juan Chamula Church Detail

Kirken i San Juan Chamula ti km mod nordvest for San Cristóbal de las Casas i Chiapas-provinsen i Mexico er et af de mest enestående eksempler på sammensmeltning af traditioner fra den oprindelige maya kultur og den katolske kirke. Overalt i kirken brænder farverige lys. Der er en intens mumlen af bønner på den lokale maya-dialekt. Og luften er tyk af røg og røgelse.

De lokale kommer ned fra bjergene og hele området til kirken. Langs væggene inde i kirken står udklædte træfigurer af deres helgener med Johannes Døberen som byens skytsengel. Indianerne beder til netop den Mayagud eller helgen, som er relevant for den sygdom eller det ønske, der er baggrund for deres besøg. Mange af figurerne bærer spejle, så den bedende kan se ind i sig selv.

Ingen kirkebænke

Der er ingen kirkebænke, i stedet knæler de små grupper af lokale på gulvet, der er dækket af grønne fyrrenåle – og sodavandsdåser. Mest Coca-Cola, der efterhånden har erstattet den lokale brændevin, poch, som ceremoniel drik.

Curanderos (medicinmænd) stiller diagnose for de syge og giver retningslinjer for helbredelse – f.eks. at tænde lys i specifikke farver, der sættes fast på gulvet med lidt smeltet stearin. Fjer og blomsterblade bliver spredt på gulvet mellem de knælende, og æg eller levende høns føres frem og tilbage over de syge som led i en healingproces. Efter at have optaget sygdommen fra den bedende, smadres ægget, og hønen får drejet halsen om.

Midt i hele dette utrolige scenarie går du ubemærket rundt. Hvis du prøver at se efter præsten, spejder du nok forgæves. Der er ikke brug for præster her. Og dog. Da byens skytsengel jo er Johannes Døberen, kommer der en præst til kirken én gang om måneden for at udføre dåben.

Xl Mexico V San Juan Chamula Man

Husk, at du er gæst

Det helt særlige ved kirken i San Juan Chamula er, at det ikke er noget, der opføres for dig og de andre turister. Det er ægte. Og du er gæst. Det forventes derfor, at du opfører dig derefter. Selv om du er omgivet af dit livs bedste fotomotiver, så lad kameraet blive i tasken! Eller endnu bedre i den aflåste bus udenfor, så du ikke bliver fristet. Et foto kan trække energi ud af f.eks. en healing proces, og for mayaerne er alt energi.

Lad også være med at pege, stirre eller tale. Lad dig i stedet bare opsluge af alle de spirituelle handlinger fra indianere og curanderos. Du kan købe fantastiske billeder uden for kirken, og jeg lover dig, at selv om du ikke må tage et eneste billede, vil San Juan Chamula stå knivskarpt på din nethinde resten af livet. Mænd skal huske at tage solhatten af, mens kvinder skal dække sig mest muligt til.

Xl Mexico Chiapas San Cristobal Street

Nemt at komme til

San Juan Chamula ligger i Chiapas-højlandet i det sydlige Mexico 2.200 meter over havets overflade. Området bebos af bl.a. 40-50.000 oprindelige Mayaer, primært Tzotzil og Tzeltals. De har i århundreder kæmpet hårdt for at bevare deres særpræg og kulturarv. Tzotzil Mayaerne har deres eget sprog, og byen har den dag i dag en autonom status med eget politi og egne regler.

Nyhavn Rejser kan hjælpe med at arrangere San Juan Chamula som en del af din rejse hjemmefra. Du kan også nemt komme til San Juan Chamula på egen hånd fra San Cristóbal de las Casas enten med taxa eller med bus. Du kan også ride dertil – der arrangeres mange ture lokalt.

Blandt de lokale turarrangører anbefaler vi, at du besøger Frans Bloms hus i San Cristóbal de las Casas. Frans Blom var en dansk arkæolog der havde som mission at hjælpe de lokale indianere. Sammen med sin anden kone Gertrude Duby, en svejtsisk fotograf, købte han i 1950 et stort hus i byen, og det var i mange år et kulturelt og videnskabeligt center med plads til overnattende gæster. I dag fungerer huset også som museum, og guiderne er lokale indianere, som kan give dig en helt særlig oplevelse og indsigt, mens du støtter arbejdet for indianernes forhold.

Når du så skal videre, kan vi anbefale at køre 127 km sydpå mod Palenque – i egen bil eller med bus – og gøre stop ved Agua Azul, der består af ca. 500 skønne vandfald, der vælter ud af regnskoven i endeløse kaskader i fald fra tre til tredive meter.

XL Mexico Chiapas Palenque Ruins Temple Maya People
Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til Mexico

Vores rejserådgivere har rejst rigtig meget i Mexico. De elsker landet og glæder sig til at dele deres passion med jer. De kender hver en afkrog og ved, hvad de taler om. Og så er de gode til at lytte. For kun sådan sammensætter vi den helt rigtige rejse for netop jer.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.