• Fængslet på Robben Island, Sydafrika
 • Skiltet ved indgangen til fængslet på Robben Island, Sydafrika
 • Kirkegården ved fængslet på Robben Island i Sydafrika
 • Besøg Robben Island, hvor Nelson Mandela sad fængslet

Gribende udflugt til Mandelas Robben Island

Halvdagstur til dramatisk afsnit i Sydafrikas historie

Skiltet ved indgangen til fængslet på Robben Island, Sydafrika
Læs mere

Ude i Table Bay 12 km fra havnen i Cape Town ligger Robben Island. Øen er kun 5 km2. Alligevel fylder som et helt kontinent i Sydafrikas historie. Her sad Nelson Mandela nemlig fanget i 18 år under sin kamp for de sortes rettigheder.

Robben Island ved Cape Town i SydafrikaNelson Mandelas kamp for de sortes rettigheder har gjort ham til en legende. Ikke bare i Sydafrika, men i hele verden. Den kostede ham 27 år bag tremmer, heraf de 18 på Robben Island, som I nu skal besøge som frie mennesker. 

Fra V&A Waterfront til Robben Island

I sejler fra Nelson Mandela Gateway ved V & A Waterfront og går i land i den gamle hvalfangerhavn Murray’s Bay Harbour. På vej til busserne, der vil køre jer rundt på øen, passerer I bygninger og en høj mur bygget af fangerne i 1960’erne. Bygningerne blev brugt til besøg af advokater og familier.  

Indgang til fængslet på Robben Island, SydafrikaRædslernes ø ved Cape Town

Robben Islands historie som fængselsø går århundreder tilbage afbrudt af perioder som bl.a. karantænestation for spedalske og fort. 

I nyere tid startede rædslerne i 1961, hvor apartheidstyret oprettede et maksimalt sikret fængsel for deres politiske modstandere. Fængslet husede også kriminelle i en lidt mindre sikret afdeling.

Statue af Nelson Mandela - tidligere præsident i Sydafrika1964: Fange nr. 466, Nelson Mandela

For at forstå, hvorfor Robben Island har så stor en plads i Sydafrikas historie, skal vi frem til 1964. Her blev Nelson Mandela, fange nr. 466, indsat i den lille celle nr. 5. Her var et bord, en toiletspand og nogle tæpper. Og intet mere. Forestil jer 18 år her. Med familien og den retfærdige sag udenfor. 

At Nelson Mandela mentalt var i stand til at stå igennem, bevare troen på medmenneskelighed og ende som præsident og landsfader i Sydafrika er ikke til at fatte, når man står der. Det vidner om en nærmest umenneskelig styrke og tro.

Bygning på fængselsøen Robben Island, SydafrikaHør fangernes egne historier på Robben Island

Selv om Nelson Mandela fuldt retfærdigt får meget af opmærksomheden, var han langt fra den eneste fange. Fængslets vægge kan fortælle historier om tusinder af skæbner. 

Guiderne i fængslet på Robben Island er selv tidligere fanger. De fortæller deres grusomme og gribende historier. Man kan ikke undgå at blive dybt berørt. Det er levende historie. 

Nelson Mandelas celle i fængslet på Robben Island, SydafrikaTurens højdepunkt er naturligvis celle nr. 5. Alt står stille, når I står her foran tremmerne og forsøger at forestille jer det hele. Det kan I ikke. Men I kan prøve.

robert Sobukwes hus på Robben Island, SydafrikaRobert Sobukwes hus og celle nr. 5

På turen passerer I huset, hvor Robert Sobukwe sad i isolation. Han var stifter af Pan Africanist Congress, der stod for en mere konfrontatorisk linje end Mandelas ANC. I kommer også forbi de spedalskes grave, gamle stenbrud, bunkers mm for at få hele øens historie.

Kirkegården ved fængslet på Robben Island i SydafrikaPraktisk information

Turen tager 3,5 time inkl. sejltur. Der er 4 afgange om dagen. Vi anbefaler at vælge den kl. 9 om morgenen. Man kan først booke en måned før afrejse, og vi skal have kopi af jeres pas for at kunne bestille.

Klaus Nolsøe

Få hjælp til rejsen

Har du spørgsmål, eller vil du gerne høre mere om en rejse tilpasset dine ønsker? Ring til vores rejserådgivere og få inspiration, råd og vejledning.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.