XL South Africa Rovos Rail Obs Car Afternoon
Oplevelse i Sydafrika

Rovos Rail - På sporet af luksus i Sydafrika

Oplev Sydafrika fra verdens mest luksuriøse tog

”Pride of Africa” er verdens mest luksuriøse tog. Oplev en klasserestaurant og femstjernet hotelkomfort på skinner. Det er to uforglemmelige dage med skøn gastronomi og udsigt til de smukke landskaber fra Cape Town i syd til Pretoria i nord.

Manden bag Rovos Rail

"Nyd maden og drik rigeligt af vinen". Ordene kommer fra Rohan Voss, direktør og manden bag Rovos Rail, som en formaning til passagererne om at give den fuld damp i spisevognen de næste 48 timer. For denne togrejse skal være mere end bare et to-dages eventyr i statelige gamle togvogne. Det skal også være en eksklusiv kulinarisk rejse over 1595 kilometer, hvor de lokale specialiteter skal stå sin prøve i kombination med Sydafrikas fineste vine.

Direktørens modtagelse

Derfor tager direktøren selv imod i Rovos' eksklusive lounge ved stationen i Cape Town, Sydafrika. I en af verdens smukkeste storbyer er den røde løber rullet ud for de 51 gæster, der skal med "Pride of Africa" op til Pretoria.

Akkompagneret af et par strygere og med et glas kølig vin i hånden ønsker Mr. Rovos personligt alle passagerer god tur.

Fuld damp i spisevognen

Når verdens mest eksklusive tog ruller igennem Sydafrika er maden og vinen således i centrum, og når først man er ombord kan pungen blive i inderlommen resten af turen. Alle måltider er inkluderet i prisen og Sydafrikas bedste vine er ad libitum undervejs.

Xl South Africa Rovos Rail Lunch Fish Food
South Africa Rovos Rail Lunch 1
XL South Africa Rovos Rail Gracious Dining

De Beers imperium

Det samme gælder udflugterne, for der skal gøres et par enkelte sightseeing stop mellem måltiderne. I Kimberley ruller toget ind på en af de fineste victorianske banegårde i hele Afrika for et stop i verdens diamanthovedstad. Det er her størstedelen af jordens diamanter er blevet udgravet og De Beers brødrene grundlagde deres imperium, og den dag i dag fastsættes verdens diamantpriser i denne hyggelige by mellem moderbyen Cape Town og hovedstaden Pretoria.

Men lad os være ærlige, det er ret beset blot lidt adspredelse mellem frokost og middag. For mens toget nærmest danser sig igennem det sydafrikanske landskab og lader bjerge, savanne og små byer glider ind og ud mellem hinanden, kreerer kokken en tre retters menu til frokost og fem retter til aften. Det er mad på et højt kulinarisk niveau, der kommer ud af de smalle omgivelser i køkkenvognen.

Nationalretter på menuen

Det er ganske prisværdigt som oplevelserne udenfor togets nypudsede vinduer smitter af på maden. Når "Pride of Africa" ruller igennem en af Sydafrikas største og ældste ørkener, The Great Karoo, så er der naturligvis Karoo-lam på tallerkenen. På samme måde er Sydafrikas nationalret, Bobotie, også på menuen. Det er en ret, som Malay slaverne tog med sig hertil fra Sydøstasien, der består af hakket oksekød krydret med karry og sødet med rosiner og med et låg af mælk og æg, der bliver bagt i ovnen. Langs ruten vrimlede det tidligere med store flokke af springbukke, men i dag er de sjældne at se. Til gengæld lægger køkkenet gerne et par medaljoner af netop springbuk på det fine porcelæn.

En simpel frokost kan starte med en forret i form af en grøntsags-gateau med avocado-mousse, derefter står valget mellem kartoffel pandekager med tomat og mozzarella, pandestegte Karoo lammekoteletter eller dagens salat til hovedret. Måltidet afsluttes med en æblekage med Rooibos Créme Anglaise, men har man lyst til flere smagsindtryk kommer der gerne lidt sydafrikanske oste med kiks på tallerkenen.

Listen med gode druer er alenlang, hvoraf Kanonkops fine Pinotage fra 2003 bør fremhæves. Denne drue er særlig for Sydafrika og fremstår her som en fuldfed rødvin med røde og sorte bær og antydningen af banan. Med dette vinkort i hånden kan det snildt lade sig gøre at få et glas mousserende vin, inden maden kommer på bordet, et glas hvid til forretten og lidt rødt til hovedretten, og så lige et lille glas dessertvin til at slutte måltidet af med. Frokosten, vel at mærke ...

XL South Africa Rovos Rail Shangani
XL South Africa Rovos Rail Landscape Mountains 4
South Africa Rovos Rail Tea Lounge

Fem-stjernet luksushotel

Således er "Pride of Africa" er en fin restaurant og en udsøgt vinkælder på skinner, men det er mere end det. Det er også et femstjernet luksushotel på hjul. De tyve togvogne som udgør "The Pride of Africa" er samlet fra hele verden og gennemrestaureret. De ældste af vognene er fra 1911, og blev transporteret fra Europa til Afrika i første halvdel af sidste århundrede.

Tilsammen er her er 72 sengepladser, to spisevogne, køkken, lounge og udkigsvogn med ekstra store vinduer og en lille udendørs balkon til at iagttage solen langsomt gå ned. Kupeerne bliver konsekvent kaldt "suiter". De minder da også mere om hotelværelser end om traditionelle sovepladser i togkupéer. Her er plads til både dobbeltseng, bord og stole, klædeskab og rummeligt toilet med bruser, som i de største suiter sågar er skiftet ud med badekar på guldfødder. Og naturligvis en minibar, som bliver fyldt op dagligt efter de anvisninger som hver enkelt gæst giver personalet.

Fem retter til aften

Mens afslappet tøj er fint om dagen på toget, så er slips og jakke påkrævet om aftenen. Fem retter på ægte porcelæn, hvid dug og med sølvbestik skal ikke indtages i badesandaler og t-shirt. Så inden spisetid summer toget af aktivitet i suiterne.

Et hurtigt bad skal nås, og duftindtrykkene fra 51 mennesker, der stort set samtidig trykker på forstøveren på parfumen er overvældende, når man bevæger sig frem til spisevognen ad togets smalle gange. Middagen denne aften består af fem retter, der begynder med røget laks med tomat fenillatine og derefter en "Sweet Pepper Soup". Aftenens hovedret er valget mellem medaljoner af springbuk med rødvins braiserede svesker og ingefær, fillet af regnbueørred fyldt med brøndkarse og lemon smørsauce eller polenta med pesto tomat tårn. Til dessert bær brulée, og derefter ost og kiks, hvis det kan friste.

Efter to dage ombord på 'Afrikas stolthed' er man således dejlig mæt. Ikke bare af de mange smagsindtryk, men også af de smukke oplevelser fra de 1595 kilometer gennem Sydafrika.

Skrevet af Journalist Kenneth Karskov

Se rejse til Sydafrika med Rovos Rail

Håndplukket rejser

Oplevelserne indgår i disse rejseforslag

Botswana Chobe Game Lodge Deckdinner
Sydafrika, Afrika

Luksus i Afrikas hjerte

12 dage fra

59.500 kr.

Glæd jer til

Game drives og 30.000 elefanter

Verdens største vandfald, Victoria Falls

Bådsafari og rivercruise

3 nætter på det eksklusive tog, Rovos Rail 5*

Unikke 4* lodges, fx. Chobe Game Lodge 4*

Tal med en ekspert

Vi hjælper dig hele vejen

Som kunde hos Nyhavn Rejser får I personlig vedledning og gode råd om alt fra unikke oplevelser til valg af rute og hoteller fra en ekspert, der har prøvet det hele selv.

Vi finder det, du ikke finder

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.