• Solopgang over Kilimanjaro i Tanzania
 • Toppen af Kilimanjaro - Uhuru Peak
 • Den enorme gletsjer set fra Uhuru Peak - toppen af Kilimanajaro i Tanzania
 • Bjergbestigere på Rongai ruten op til Kilimanjaro med Mawenzi bjerget i baggrunden

Det store Kilimanjaro-eventyr

Bestig Afrikas snedækkede tag på privat ekspedition væk fra turistruterne

Bjergbestigere på Rongai ruten op til Kilimanjaro med Mawenzi bjerget i baggrunden
Læs mere

Fra toppen af Kilimanjaro er verden et enklere sted. Lutter skønhed, luft og vidder omgiver jer til alle sider. Opstigningen fylder jer med intens tilfredshed og glæde. Kroppen værker af stolt udmattelse, og adrenalinen har et solidt tag i jer og i de brede grin på jeres ansigter. I gjorde det!

Toppen af Kilimanjaro - Uhuru PeakGør Kilimanjaro-drømmen til virkelighed

Kilimanjaros skråninger er et fascinerede krydspunkt af modstridende klimazoner, endemisk flora og fauna og endeløs fred. Drømmen om at bestige Afrikas højeste bjerg er for mange drømmen om at gøre det uopnåelige, en viljekamp og styrkekamp som overgår alt, vi ellers udsætter os selv for.

En mere berigende, opløftende og styrkende ferieoplevelse findes næppe. Ingen, der forlader Kilimanjaros top, er helt den samme, som de var, da de forlod bjergets fod.

Bjergbestigere på Rongai ruten op til Kilimanjaro med Mawenzi bjerget i baggrundenRongai-ruten - den mindst turistede

Hvert år forsøger omkring 40.000 personer at nå frem til Kilimanjaros top. Det svarer til indbyggertallet i en sund dansk provinsby. Langt de fleste følger de mere turistede ruter på Kilimanjaros østlige, vestlige og sydlige sider. For at give jer den mest autentiske og intense naturoplevelse, følger vores Kilimanjaro-bjergbestigninger Rongai-ruten på Kilimanjaros nordside. Her er I også mindre generet af regn under regntiden, og Rongai-ruten har større succesrate end turistruterne.

Bjergvandringen fører jer over seks dage fra Nale Moru i 1.950 m højde til Kilimanjaros højeste punkt, Uhuru Peak, i 5.895 m højde. I har god tid til at nyde omgivelserne, hvile ud og akklimatisere jer til de tyndere luftlag.

Stjernehimmel over campsite ved Kikelelwa på Rongai ruten til KilimanjaroDag 1: Fra 1.950 m til 2.600 m

Efter en køretur fra Marangu Nationalpark, hvor I får udfyldt de fornødne registreringer, ankommer I til Nale Moru, hvor bestigningen af Kilimanjaro tager sin begyndelse. En smal vandresti snor sig mellem majs- og kartoffelmarker, som langsomt glider over i tæt fyrreskov i takt med, at stigningen tager til. Mellem træerne vokser græs, buske og krat, og i trætoppene kan I være heldige at se de langhårede, sort-hvide colobusaber følge jer på vej.

Efter 3-4 timers vandring begynder skoven at tynde ud, og I slår lejr på kanten af højlandsheden.

Gigantiske Senecio træer i aftendis på Kilimanjaro i TanzaniaDag 2: fra 2.600 m til 3.600 m

Efter en solid morgenmad vandrer I videre mod Second Cave, hvor I spiser frokost i 3.450 m højde. I vandrer gennem et barskt og smukt hedelandskab beklædt med lyng, oliven, calodendrum, enetræer og meterhøje kaktus, og foran jer har I en uhindret udsigt til den slumrende vulkan Kibo og gletsjeren på kraterkanten. En bedre ansporing kunne man ikke ønske sig. Selv om I allerede er godt på vej, forekommer det stadig lidt uvirkeligt, at det om ganske kort tid er deroppe, I vil befinde jer.

Efter nogle timer drejer I fra mod vulkanen Mawenzis takkede tinder, og I slår lejr i en beskyttet dal i det dramatiske grottelandskab ved Kikelewa. I vandrer i alt 6-7 timer.

Mawenzi Tarn - camp på Kilimanjaro i TanzaniaDag 3: fra 3.600 m til 4.330 m

En kort, men stejl vandretur venter jer denne dag. I begynder at kunne mærke trætheden i benene, men den uforlignelige udsigt, der omgiver jer i alle retninger, er det hele værd.

I vandrer kun 3-4 timer. Luften tynder mere og mere ud, og det er vigtigt, at I får tid til at akklimatisere jer for at undgå højdesyge. I slår lejr ved Mawenzi Tarn for foden af den uddøde vulkans sønderrevne krater, og I kan bruge resten af dagen på at hvile ud i lejren eller at på udforske de spektakulære omgivelser i jeres eget tempo.

Solopgang over Kilimanjaro - set fra Kambi ya Tembo lodgen i TanzaniaDag 4: Fra 4.330 m til 4.700 m

Mellem Mawenzi og Kibo strækker det gråbrune månelandskab sig i meter efter meter af gold intethed. Hist og her er overfladen plettet af små, stridbare evighedsblomster og de sidste, allermest hårdføre totter af græsser og lyng.

Efter 5-6 timer når I lejrpladsen for foden af kratervæggen, og I går tidligt til ro, inden I efter midnat påbegynder den sidste og allermest krævende del af opstigningen.

Den enorme gletsjer set fra Uhuru Peak - toppen af Kilimanajaro i TanzaniaDag 5: Fra 4.700 m til 5.895 m til 3.720 m

Endelig er dagen kommet. I pandelygternes skær begiver I jer langsomt gennem mørket mod toppen. Under jeres fødder knaser vulkanske småsten og klippestykker mod hinanden. Kibo har slumret i årtusinder, men det giver alligevel et gys at tænke på, at I vandrer på en vulkan, der teoretisk set kunne vågne op til dåd hvert øjeblik, det skulle være.

Solopgang over Mawenzi

Sidst på natten når I kraterkanten ved Gillman's Point i 5.685 m højde. I morgengryet kan I svagt ane den runde, næsten symmetriske åbning, der breder sig ud under jer, ildevarslende og smuk i sin tavshed. Ingen ved, hvilke mysterier der gemmer sig dernede, i vulkanens indre.

Mod øst rejser Mawenzis skarpe tinde sig mod morgenlyset. Først ses kun en smal bræmme af lys bag vulkanens forrevne fangarme. Det er det magiske øjeblik, hvor styrkekampen mellem nat og dag er i sin allermest intense fase, og det i et sekund virker som om, at mørket kunne få overtaget endnu en gang. Så er I med ét badet i lys, og krateret breder sig ud for jer i al sin overvældende, rå skønhed, helt omsluttet af den endeløse, endeløse himmel.

De sidste meter til Uhuru Peak

I står nu på toppen af Klimanjaro. I gjorde det! I har besteget verdens højeste, fritstående bjerg!

Har I flere højdemeter tilbage i benene, så kan I fortsætte til Uhuru Peak, der med sine 5.895 højdemeter er Afrikas højeste punkt. Turen frem og tilbage langs kraterkanten tager omkring 3 timer. Undervejs passerer I tæt forbi den massive iskappe, der endnu dækker vulkanens top. Nyd synet - gletsjeren vil være smeltet helt væk om ganske få år.

Fra Gillman's Point påbegynder I nedstigningen til Horombo Camp i 3.720 m højde. I er på benene i i alt 11-15 timer afhængtigt af, om I fortsætter til Uhuru Peak eller ej.

Udsigt til Kilimanjaro, AfrikaDag 6: Fra 3.720 m til 1.830 m

I roligt tempo krydser I igen Kilimanjaros højlandshede. Benene er trætte, og selv om det går ned ad, skal kroppen igen vænne sig til forandringerne i luftlagene. Snart popper træerne atter op omkring jer, og I vandrer gennem den tætte, frodige skov, som I forlod for noget, der synes at være en evighed siden.

Efter 5-6 timer er I tilbage ved Marangu Nationalpark, og jeres store Kilimanjaro-eventyr har nået vejs ende.

Walking safari i morgendis med Kilimanjaro i baggrunden. Tortilis Camp, KenyaSådan bestiger I Kilimanjaro

Når I bestiger Kilimanjaro med Nyhavn Rejser, er det på en privat ekspedition med jeres egen guide, og I kan selv være med til at fastsætte tempo og hvilepauser. Ud over den professionelle bjergguide ledsages I af et hold hårdføre bærere, der sørger for at bringe forsyninger, telte og øvrigt udstyr sikkert til toppen. I overnatter i telte med hård bund, og der medbringes naturligvis oxygen. Alle dage har I fuld forplejning.

Dette skal I medbringe

I skal selv medbringe sovepose, liggeunderlag og evt. andet personligt udstyr. Sovepose og liggeunderlag kan lejes, og dette skal gøres hjemmefra. Øvrigt udstyr stilles til rådighed ved ankomst. Slidstærkt uldundertøj, handsker og solide vandrestøvler, der når godt op om anklerne, er uundværlige. Husk at gå støvlerne godt til inden afrejse.

Tal med vores rejserådgivere, der selv har besteget Kilimanjaro. De kan oplyse jer nærmere om forholdene på bjerget og om hvilke fornødenheder, som I får brug for undervejs.

Hvornår er det bedst at bestige Kilimanjaro?

Det bedste tidspunkt at bestige Kilimanjaro på er mellem juni og oktober måned. Her falder der mindst regn, og temperaturerne er lunere.

Mathias Møller Årestrup

Få hjælp til rejsen

Har du spørgsmål, eller vil du gerne høre mere om en rejse tilpasset dine ønsker? Ring til vores rejserådgivere og få inspiration, råd og vejledning.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.