XL Iceland Eruption Of Strokkur Geyser

Guide

Ingen rejse til Island uden The Golden Circle

af Gæsteblogger

Oplev nogle af Islands største seværdigheder Gullfoss, Geysir og Thingvellir

Oplev buldrende vandmasser ved Gullfoss. Besøg alle gejseres moder, Geysir, og Strokkur-gejseren, der spyer vand og damp højt op i luften. Og se, hvor verdensdelene mødes – eller rettere skilles - ved historiske Thingvellir.

Xl Iceland Langjokull Sunset Ice Glacier

Hvis I er på ferie i Island og f.eks. bor i Reykjavik, kan I på en enkelt dag i bil give jer selv nogle af verdens mest spektakulære naturoplevelser. Der er endda tid til afstikkere på vejen, især hvis I rejser om sommeren, hvor dagene er dagene dejligt lange på Island. Afstandene er beregnet fra Reykjavik, men I kan naturligvis køre den vej rundt, I nu vil.  

Første stop: Thingvellir (45 km)

Alt afhængig af startsted er der kun små 40 minutters køretid til første stop fra Reykjavik, Thingvellir. For de fleste er det en attraktion på grund af en enestående natur, men når Thingvellir kan bryste sig med UNESCO World heritage Site, er det i virkeligheden af en helt anden årsag, nemlig historien. Det kommer vi tilbage til.

Xl Iceland Thingvellir Canyon Sunset

Stedet, hvor verdensdelene skilles

Jordens overflade består af 12 tektoniske plader, der bevæger sig ganske langsomt i forhold til hinanden. Det er noget af det, der skaber jordskælv, og årsagen til, at jorden hele tiden ændrer udseende.

Ved Thingvellir mødes den nordamerikanske tektoniske plade og de eurasiske plade med Europa og Asien. Mødes er i virkeligheden et forkert udtryk her, for de bevæger sig væk fra hinanden med en hastighed af 2 cm om året. Adskillelsen har samtidig åbnet for magma i undergunden, så det har kunnet vælte op og skabe Island, som vi kender øen i dag.  

Snorkling i kløften ved Thingvellir

Fra Reykjavik starter I altså på det nordamerikanske kontinent for så at skifte verdensdel i nationalparken. Det dybt fascinerende ved Thingvellir er, at man fornemmer fænomenet med det blotte øje, for her er opstået en dyb kløft. Kun på Island kan fænomenet ses over havoverfladen, og intet sted er det så tydeligt som ved Thingvellir.

I kan tage på en smuk gåtur langs de tektoniske plader ved Almannagja, der var location i Game of Thrones, og I kan endda både snorkle og dykke i kløften ved Silfra Fissure med ferskvand fra Langjökull-gletsjeren. De porøse lavaklipper filtrerer hele tiden vandet for småpartikler, så det er krystalklart. Vandet er kun lige over frysepunktet, så man hopper ikke i med badebukser på. Tal med jeres rejserådgiver, hvis vi skal arrangere en guidet tur for jer.

Xl Iceland Thingvellir Silfra Snorkeling 3 Snorkelers

Historiens Thingvellir

Hvis man oversætter Thingvellir til dansk, betyder det tingsted, og Thingvellir er da også stedet, hvor verdens ældste parlament, Altinget, blev til. Det skete helt tilbage i år 930, hvor Islands mange klaner besluttede at sende repræsentanter til et møde for at diskuterer uenigheder og fremtid.

Det blev en fast tradition og altså starten på Islands demokrati. I 1000-året for det første møde, år 1930, blev Thingvellir erklæret nationalpark.

Andet stop: Haukadalur med Geysir og Strokkur (59 Km)

Når I rundt omkring i verden ser gejsere, kan alle lede deres navn tilbage til islandske Geysir. Nu om dage er det dog småt med aktivitet fra alle gejseres moder, men lad det ikke hindre jer i at køre hertil.

Selve Haukadalur-dalen, hvor Geysir er et spektakulært syn med boblende mudderhuller og dampende sprækker til jordens indre, der er farvet gule af svovl.

Xl Iceland Haukadalur Geotermal Park Strokkur

Gejseren Strokkur

I kan stadig opleve en gejser i Haukadalur-dalen. Strokkur er stadig klar til at vise jer, hvor magisk det ser ud, når kæmpe vand- og dampsøjler spyes højt op i luften. Strokkur er derfor i dag en af Islands største attraktioner.

Mange geologiske forhold skal gå op i en højere enhed, for at en gejser holder sig aktiv. Førhen blev der snydt med sæbe i Geysir, så den sprang ikke bare voldsomt, men også på klokkeslæt. Det ødelagde en del af strukturen i den og forurenede også. Derfor springer Strokkur kun ved egen kraft, når den har lyst.   

Small Iceland Strokkur Geyser

Tredje stop: Gullfoss (10 km)

Næste store seværdighed på The Golden Circle kan I takke den enorme Langjökull-gletjser for. Noget af smeltevandet herfra løber til gletsjersøen Hvítárvatn, og herfra flyder det videre ad floden Hvítá.

Ved Gullfoss falder vandet 32 meter i to trin på henholdsvis 11 meter og 21 meter ned gennem den 70 meter dybe kløf tGullfossgjúfur. Om sommeren buldrer op mod 140.000 liter vand gennem hvert sekund. Synet og ikke mindst lyden af så store vandmasser er overvældende.

Tanken om, hvor alt det vand kan komme fra, er helt naturlig. Tænk, at det kan blive ved og ved og ved. Nogle tænkte dog på et tidspunkt tanken videre, så der var planer om at dæmme floden op og anlægge vandkraftværk her. Selv i en grøn tid, kan man glæde sig over, at det ikke blev.

XL Iceland Reykjavik Gullfoss Waterfall

Ekstra oplevelser på The Golden Circle

I princippet kan I nu vende om og køre samme vej tilbage, så The Golden Circle ikke bliver cirkel, men en gylden streg. Det kan være en god idé, hvis I har tid til at udforske mere de næste dage. Ellers kan I nemt give jer selv lidt ekstra oplevelser oveni nu.

Langjökull-gletsjeren

Fra Gullfoss kan I fortsætte op til Langjökull-gletsjeren, men her vil vi nok anbefale, at I tager med på en af vores guidede ture enten med guide på Golden Circle, der også kommer op på gletsjeren, eller på egentlig guidet tur til Langjökull, så I har tiden, får spændende ekstra oplevelser på vejen og ikke mindst får det helt rigtige eventyr oppe på gletsjeren fra køreture på ismasserne til besøg i de store tunneler i gletsjeren.

Xl Iceland Langjökull Glacier Monstertruck On Ice

Syd om Thingvallavatn

Lægger I vejen hjem sydover den store sø Thingvallavatn, kan I køre et smut omkring det historiske sted Skàlholt, der tidligere var religiøst centrum og samtidig centrum for administration og læring gennem 700 år. Her er et arkæologisk område, en nyere katedral med smukke glasmosaikker og en rekonstruktion og en middelalderkirke. Gå også gennem tunnelen fra kirken til krypten. 

Næste stop kan være det spektakulære Kerid-krater, der ikke bare har en perfekt kraterform, men også en smuk kratersø i bunden. I kan gå hurtigt dertil fra parkeringspladsen ved hovedvejen. 

Endnu et stop, I kan tage, er Gamla Laugin ved Fludir, som er Islands ældste pool at svømme i med vand, der er naturligt opvarmet til 38-40°C året rundt. Der er en sti rundt i det geotermiske område.

Endelig er tomatfarmen Fridheimar er meget populært stop. Her dyrkes tomater året rundt med energi fra den termiske undergrund, og her er restaurant, så I kan få noget at spise på vejen. Hør vores rejserådgivere om flere tips, når I tager rundt på Den Gyldne Cirkel på jeres rejse til Island.

Xl Iceland Golden Circle Thingvallavatn
Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til Island

Som kunde hos Nyhavn Rejser får I personlig vedledning og gode råd om alt fra unikke oplevelser til valg af rute og hoteller fra en ekspert, der har prøvet det hele selv.

Vi finder det, du ikke finder

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.