XL View Vineyards Marlborough District New Zealand South Island Wine Nature

Beretning

New Zealands klassiske vinrute

Af Kirsten Rødsgaard-Mathiesen, freelance journalist og tourguide

New Zealand er et af verdens ”nye” vinlande. Officielt er her ti vindistrikter - seks på Nordøen og fire på Sydøen. Ruten The Classic New Zealand Wine Trail tager dig igennem tre af dem: landets to største distrikter, Marlborough og Hawke Bay, og Wairarapa, den sjettestørste region.

Ikke alene kan du langs denne rute kunne smage nogle af New Zealands absolutte topvine, du kan også spise på fabelagtige restauranter og samtidig blive overvældet af skønne naturoplevelser.

Xl New Zealand Hawke's Bay View

Vi begynder turen i Napier i Hawke Bay på Nordøens østkyst, der blev ramt af et voldsomt jordskælv den 3. februar 1931. Mindst 256 mistede livet og hele byen blev lagt i ruiner. Det betød selvsagt, at den skulle bygges op fra grunden, og efter megen diskussion besluttede byrådet at skabe en art decó by.

En meget modig beslutning, der dog har vist sig at være en guldgrube for byen, hvis arkitektur er enestående i verden. Kun Miami i Florida kan bryste sig af lignende flotte huse, og begge byer besøges årligt at mange, der vil nyde denne specielle stilart. Napier udgør sammen med byerne Hastings og Havelock North selve regionen Hawke Bay, og du får et fantastisk indtryk af området ved at køre til toppen af Te Mata Peak. Udsigten herfra, næsten 400 meter over havets overflade, vil få dig til at måbe.

Hawke Bay har knap 70 vingårde, og at skulle vælge blot en håndfuld er svært. Er du her mindst et par dage og besøger vingårdene Te Mata, Sileni, Matariki, Church Road og Sacred Hill, og samtidig sørger for at spise frokost på både Te Awa Winery og Black Barn Vineyards og indtager en gourmet-middag på Craggy Range Vineyards, så har du lagt vejen forbi de absolut bedste vingårde og restauranter i området.

Er du her i weekenden og trænger til en pause i vinsmagningen, er det oplagt at besøge et Farmers' Market, der bugner af alskens lækkerier. Området har to af slagsen: Lørdag formiddag foregår det i Napier ved The Daily Telegraph i Tennyson Street, og søndag formiddag er der et større marked på Hawke's Bay Showgrounds på Kenilworth Road i Hastings. Er du vild med ost, så husk at svinge indenom Te Mata Cheesery, der ligger ved siden af Te Mata-vingården og producerer delikatesser af gede-, fåre- og komælk. Har du mod på en unik naturoplevelse, inden du forlader Hawke Bay, så brug en halv dag på at besøge sulekolonien ved Cape Kidnapper. Det er verdens største af sin art, og firmaet Gannet Safaris er mestre i at vise denne unikke fuglekoloni frem – enten fra landjorden eller fra luften.

Wairarapa

Vejen fra Hawke Bay ned mod Wairarapa går via State Highway 2 og byder på bjergkæder og grønne marker så langt øjet rækker. Du kommer igennem mange småbyer, blandt andet de gamle skandinaviske bosættelser Norsewood og Dannevirke.Ti kilometer syd for Eketahuna er det værd at besøge Pukaha Mount Bruce, New Zealands National Wildlife Centre. Her kan du stifte nærmere bekendtskab med landets unikke fugle- og dyreliv og vandre rundt blandt ældgamle endemiske træer i en ægte regnskov.

Videre langs ruten kommer du igennem Masterton, Carterton og Greytown, og sidstnævnte er den hyggeligste by at gøre holdt i. Det er en ægte livsstilsby med gallerier, små boutiques, gode spisesteder som Salute, den ultimative chokolade-butik Schoc og ikke mindst det nyrenoverede og flotte White Swan hotel.

Herfra er der ikke langt til Martinborough, som er Wairarapas ældste og mest kendte vinområde med 30 af regionens 57 vingårde - især kendt for spektakulære Pinot Noir-vine. Martinboroughs vingårde er typisk små og eksklusive og ligger side om side, så det er let at komme rundt. Omvendt er det svært at vælge, hvilke man skal besøge. Men hvis der på din liste står Ata Rangi, Martinborough Vineyard, Palliser, Vynfields, Coney Wines, Murdoch James Estate og Alana Estate har du nået meget. På de tre sidstnævnte vingårde kan du også nyde en lækker frokost.

For at gøre det hele lidt nemmere, kan du hos Martinborough Wine Centre i hjertet af den lille by smage mange af områdets vine, udvalgte lokale olivenolier og andre delikatesser. Overfor centret ligger The French Bistro, der nok er byens bedste restaurant, og ved siden af ligger byens gamle luksushotel, Peppers Martinborough Hotel, hvor de 16 værelser er smukt indrettet efter hvert sit tema. Her spiser du også godt. Kommer du til byen 16. november, så sørg for at have forudbestilt billet til Toast Martinborough, den årlige mad og vinfestival, der tiltrækker tusindvis af entusiaster.

Xl New Zealand Wairarapa Castlepoint Lighthouse

Wellington

Wellington er både verdens mindste og sydligst beliggende hovedstad. Den ligger smukt ved havet og er således ganske forblæst. Den er overskuelig og kulturel til det yderste, og er hjemsted for landets interaktive nationalmuseum, det populære Te Papa, og et hav af spændende museer og gallerier. Byen siges at have flere caféer per indbygger end New York City, og den kan også bryste sig af en lang række fabelagtige restauranter. Prøv for eksempel Citron, LoganBrown, Martin Bosley's Yacht Club, Boulcott Bistro, Arbitrageur, hvor du kan smage et hav af vine, eller nogle af byens mange etniske spisesteder i gaderne omkring Cuba Mall og Courtenay Place.

XL Wine Tasting Waipara Wine Region New Zealand

Marlborough

En af verdens smukkeste sejlture fører dig via Cook Strait fra Wellington til Sydøen gennem de postkort-smukke skærgårde, Marlborough Sounds og Queen Charlotte Sounds. Du lander i Picton, en lille og hyggelig by, hvorfra der ikke er mange kilometer til Marlboroughs 104 vingårde.

Det var her, hele det moderne, new zealandske vineventyr for alvor begyndte, da man i 1980'erne plantede masser af Sauvignon Blanc vinstokke. De modne druer blev til en helt anderledes frisk, let syrlig vin med en bouquet af bl.a. nyslået græs og urter. Hurtigt kom New Zealand på det internationale vinkort som producent af en af verdens bedste hvidvine, og da vingården Montana vandt prisen for "bedste Sauvignon Blanc" i London i 1989, steg efterspørgslen helt enormt. Ikke blot i England, for nyheden havde også bredt sig til Skandinavien, Canada, USA og Asien.

Marlborough er i dag også kendt for andre vintyper – især pinot noir, chardonnay, riesling og pinot gris. For vinentusiaster er der derfor basis for at blive nogle dage, og et godt udgangspunkt er enten nogle af de mange Bed&Breakfast i området eller Marlborough Vintners Hotel, der ligger midt i vinmarkerne og også har en dejlig restaurant. Tæt ved ligger Herzog Winery, der nok er områdets mest elegante vingård med egen prisvindende gourmet-restaurant, eksklusiv indkvartering og et af landets bedste vinkort.

Seresin er områdets eneste økologiske vingård med egen olivenolie produktion, og både olien og deres vine er formidable. Overfor ligger Grove Mill Winery, der har vundet priser for både "verdens bedste Sauvignon Blanc" og "verdens bedste Riesling". Vingården har et lærerigt vinbibliotek, et mindre kunstgalleri med værker af nogle af New Zealands bedre kunstnere og et våd-område med endemiske planter og truede dyrearter, f.eks. den lille grønne frø, der i øvrigt er Grove Mills logo.

En af områdets mest berømte vingårde er Cloudy Bay, som bestemt er et besøg værd, det samme er Forrest Estate Winery, Spy Valley Wines og Wither Hills Vineyards. Arkitektonisk set er de to sidstnævnte begge meget imponerende. Marlborough har også en lang række små, privatejede og spændende vingårde: Kathy Lynskey Wines, Fromm Winery, Huia Vineyards og MAHI.

Ganske som Hawke Bay har Marlborough et Farmers' Market. Det er hver søndag dog kun i sommerhalvåret (november-april). Trænger du til at røre dig lidt ovenpå alle de mange kulinariske udskejelser, så gå en tur i The Wither Hills - et dejligt naturområde i udkanten af Blenheim.

Nelson - lige rundt om hjørnet

Ganske vist hører Nelson-området, New Zealands syvende største vinområde, ikke med til den klassiske vinrute, men da det kun ligger et par timers kørsel fra Marlborough, er det oplagt at lægge vejen forbi. Især fordi byen er indbydende og området er umanerligt smukt, men også fordi nogle af områdets 29 vingårde hører til blandt landets bedste. Besøg for eksempel Neudorf, Rimu Grove og Greenhough.

Læs bog af Kirsten Rødsgaard-Mathiesen

Kirsten Rødsgaard-Mathiesen har bl.a. udgivet bogen "Passion, Pinot & Savvy - New Zealand Women Winemakers" i 2014.

TAL MED EN EKSPERT

Vi skræddersyer jeres rejse til New Zealand

Som kunde hos Nyhavn Rejser får I personlig vedledning og gode råd om alt fra unikke oplevelser til valg af rute og hoteller fra en ekspert, der har prøvet det hele selv.

Vi finder det, du ikke finder...

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.