• Moai-statuerne ved vulkanen Rano Raraku, Påskeøen
 • De 15 enorme moai-statuer Ahu Tongariki, Påskeøen
 • Ahu Nau Nau's 7 moai-statuer på Anakena Beach, Påskeøen

Eventyr på Påskeøen i Chile

4 dage med privat guide, gådefulde moaier og dramatisk natur på Easter Island

Ahu Tongariki på Easter øen i Chile
Læs mere

Oplev verdens mest isolerede ø – Påskeøen (Easter Island). I bor i hovedbyen Hanga Roa og udforsker hver dag nye dele af den mysteriøse, lille ø med sine knap 1000 moai-statuer og dramatiske landskaber med vulkanske, græsbeklædte kratere og smukke strande.

Den magnetiske sten Te Pito o Te Henua (verdens navle) på PåskeøenVerdens navle, Påskeøen og Rapa Nui

Med 4000 km til Chiles kyst og 1900 km til den nærmeste naboø forstår vi godt, hvorfor øens første beboere omkring år 500-1000 e. Kr. kaldte Påskeøen for ”verdens navle”. Det var nemlig først langt senere 5. april i 1722, at øen fik navnet Påskeøen – opkaldt efter Påskedag, som var dagen, hvor den hollandske admiral Jacob Roggeveen ved en tilfældighed opdagede øen. I dag kalder øens beboere den dog for Rapa Nui.

Ahu Tongariki på Påskeøen består af 15 enorme moai-statuerMoaierne vogter over øen

Historien lyder, at de første beboere, som kom til Påskeøen, havde sejlet i månedsvis i kanoer over det åbne hav for at finde et sted at slå sig ned. De havde selv planter og frø med, som de såede i jorden for at få føde. Og så havde de gode færdigheder som billedhuggere, hvorfor de udhuggede tonstunge moai-statuer, som de opstillede langs kysten med ryggen til havet. Skuende mod øens indre landskab af vulkaner, der i dag ligger som grønklædte kratere.

Ahu Nau Nau's 7 moai-statuer på Anakena Beach, PåskeøenTil ære for konger og forfædre

Måske blev de opstillet og tilbedt til ære for afdøde konger og forfædre, men præcist, hvorfor og hvordan folket rejste moai-statuerne, er stadig en gåde. De fleste af statuerne står på eller med ansigtet rettet mod en slags hellige altre kaldet ”ahu’er”. Kun ét sted på øen står moaierne med blikket rettet mod havet. Hvorfor vides ikke.

I stenhuggeriet ved Rano Raraku vulkanen ligger der 397 ufærdige moai-statuerTonstunge statuer i vulkansk tuf og lavasten

Nogle af statuerne har en pukao på hovedet. En slags rund hat eller hår af lavasten, mens selve statuen er lavet af vulkansk tuf, som er en bjergart, der opstår, når vulkansk aske og støv hærder.

I starten var moaierne op til fire meter høje, men de blev større og større med tiden – måske som et tegn på magt og indflydelse. I gennemsnit vejer moaierne 12-14 tons, mens de største vejer helt op til 100 tons og er mere end 20 meter lange.

To fugle pryder ryggen på en moai-statue på PåskeøenEn gåde på UNESCO’s verdensarvliste

I dag er Påskeøen en nationalpark, der er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Rundt langs øens kyst står 288 moaier, men der findes mere end 1000 moaier rundt omkring på øen. Nogle står stadig og vogter over øen, mens andre ligger på maven eller har mistet hovedet. Dels på grund af tidevandet, som har skyllet ind over kysten. Og dels på grund af stridigheder mellem klanerne i 1700-tallet udløst af mangel på ressourcer og mad på øen. På dette tidspunkt menes der at have levet knap 12000 indbyggere på Påskeøen, men en kombination af klanopgør, kannibalisme og epidemier førte til, at der i slutningen af 1800-tallet kun var 175 indbyggere tilbage.

Kopi af Thor Heyerdahls båd, Kon TikiFå hele historien med

Ud over Påskeøens moaier og klanopgør har der været stor debat om, hvordan og hvor øens første beboere kom fra? Nogen mener, at de var polynesere fra Mangareva-øen, mens nordmanden Thor Heyerdahl er kendt for sine teori om, at folket kom fra Sydamerika. En teori han søgte at bevise med Kon Tiki-ekspeditionen i 1947 ved at lade sig drive på en tømmerflåde fra Peru til Tahiti.

På denne 4-dages oplevelse får I både tid til at udforske øen på egen hånd og sammen med en privat guide, der sørger for, at I får de mange historier og myter med.

Moai-statue ved byen Hanga Roa på PåskeøenDag 1 Kurs mod Påskeøen

I flyver fra Santiago Lufthavn (Chile) til Mataveri Lufthavn på Easter Island (Påskeøen), hvor I ankommer efter ca. 5½ time. Vel fremme bliver I budt velkommen og kørt til jeres hotel i Hanga Roa, hvor langt størstedelen af øens cirka 3000 indbyggere bor.

I har resten af dagen på egen hånd til at pakke ud, slappe af og udforske byen på egen hånd. På hovedgaden Avenida Atamu Tekena finder I en række hyggelige restauranter og små butikker. Tag også en slentretur ned til havnen eksempelvis i solnedgangen med kig ud over havet, hvor lokale fiskerbåde er i færd med dagens fangst.

Puna Pau - stenhuggeri nær Hanga Roa, hvor de røde hatte (pukao) blev fremstillet til moai-statuerneDag 2: Udforsk øen og oplev moaierne

I bliver hentet om morgenen på jeres hotel og har hele dagen til at opleve naturen og de moaier, som øen er allermest kendt for eksempelvis ved Vaihu, Akahanga og Rano Raraku.

I fodsporene på øens moaier

Ved Vaihu oplever I nogle af de statuer, der blev væltet under klanopgøret i 1700-tallet. Akahanga er stedet, hvor øens første konge blev begravet, mens vulkan-krateret Rano Raraku i sin tid var øens travleste arbejdsplads som stenhuggeri. Det er en ganske unik oplevelse at se de mange moaier, der står og ligger spredt i landskabet ved krateret, som var de frosset i nuet. Og helt fantastisk at forestille sig, hvordan her en gang var liv og stenhuggere overalt, der sled og slæbte fra tidlig morgen til sen aften.

Den smukke Anakena Beach på PåskeøenVulkankratere og strande

Senere besøger I også vulkankrateret Poike, Te Pito Kura og den smukke strand Anakena. Her står to ahu'er. Ahu Nau-Nau har 7 moai-statuer. Den anden, Ahu Ature Huke, har kun en statue. Den er til gengæld den første på øen, som blev genrejst - af selveste Thor Heyerdahl i 1956.

De 15 enorme moai-statuer Ahu Tongariki, PåskeøenDagens allersidste besøg er til Ahu Tongariki. Her står 15 enorme moaier på et 100 meter langt alter. De største vejer op til 86 tons! Statuerne blev væltet under en borgerkrig for flere hundrede år siden, men den værste ødelæggelse skete i 1960, hvor en tsunami ramte kysten og skyllede flere af statuerne mere end 100 meter ind i landet. Efter en omfattende restaurering blev den sidste statue løftet tilbage på alteret i 1996.

Tilbage i Honga Roa er resten af eftermiddagen og aftenen jeres.

Den hellige by Orongo er på UNESCO's VerdensarvslisteDag 3: Rano Kau, fuglemænd og pukaoer

I dag går turen til Rano Kao-vulkanens krater ved den hellige by Orongo på Påskeøens østlige ende. I kan vandre til toppen af krateret ad græsskråningerne, hvis klipper frem til 1866 har været hjemsted for en helt særlig fuglemandsceremoni.

Unge mænd fra Påskeøens forskellige klaner sprang ud fra krateret og svømmede en kilometer til den lille klippeø Motu Nui. Her hentede de et af de sjældne, sodfarvede terneæg og svømmede tilbage med det. Den der kom først, blev kåret som fuglemand, og klanens leder blev årets øverste leder.

Motu Nui (Fugleøen) set fra Den hellige by Orongo, PåskeøenTættere på moaiernes historie

Hen af eftermiddagen besøger I Ahu Akivi, som er det eneste sted på øen, hvor moaierne står med ansigtet rettet mod havet. Og I oplever Puna Pau-stenbruddet, hvorfra klanerne i sin tid udhuggede de såkaldte pukaoer (hat eller hår på hovedet af moaierne). Alt det fortæller jeres guide meget mere om på stedet.

Sidst på dagen er I tilbage i Honga Roa, hvor I har aftenen på egen hånd.

Moai-statuerne ved vulkanen Rano Raraku, PåskeøenDag 4: Tid til at rejse videre

Spændende dage med dramatiske historier og landskaber på Påskeøen er ved at være ved vejs ende. I bliver hentet på jeres hotel i Honga Roa, kørt til Mataveri Lufthavn og flyver til Santiago Lufthavn i Chile, hvorfra I fortsætter jeres fantastiske rejse. 

Kombiner oplevelsen på Påskeøen med en rejse til Argentina eller Chile. Vi anbefaler eksempelvis rejsen over Andesbjergene til Rio, hvor du får alle højdepunkterne med.

Moai-statuerne Ahu Nau Nau på Anakena Beach, PåskeøenBestil i god tid!

Da der kun er ét flyselskab, som flyver til og fra Påskeøen, skal I bestille oplevelsen i god tid. Tal med vores rejserådgivere om en skræddersyet rejse til Chile med 4 dages besøg på Påskeøen.

Oplevelsen inkluderer:

 • Fly fra Santiago Lufthavn (Chile) til Mataveri Lufthavn på Påskeøen
 • 3 nætter på komfortabelt 3-4* hotel med mulighed for opgradering mod tillæg
 • Al transport mellem hotel og nævnte udflugter
 • Alle nævnte udflugter
 • Morgenmad dag 2, 3 og 4
 • Frokost dag 2
Mathias Møller Årestrup

Få hjælp til rejsen

Har du spørgsmål, eller vil du gerne høre mere om en rejse tilpasset dine ønsker? Ring til vores rejserådgivere og få inspiration, råd og vejledning.

Kort

Klik på det interaktive kort for at forstørre det.

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.