XL Mexico Isla Holbox Beach Palms Nature

Guide

Guide til Isla Holbox i Mexico

Fortalt af Claus Eriksen

Isla Holbox i Mexico bliver man simpelthen bare glad i låget af. Strandene er hvide. Byens gader er af sand. Og husene står i et festfyrværkeri af farver. Her køber bedstemor ind på quad bike, og hvor der er en pæl, er der en pelikan – og en hængekøje.

For at finde frem til Isla Holbox – x udtales sh – skal du til Yucatán-halvøen i Mexico og så en kort sejltur videre nordpå fra byen Chequila. Allerede i havnen har du nok taget det første bundt fotos af de lokale pelikaner. Det bliver helt sikkert til mange flere.

Isla Holbox Mexico (34)

Quad bikes og golfbiler

I land ser du hurtigt, at der ikke er biler ud over dem, der måske lige er ankommet med varer. I stedet hopper du om bord på en motoriseret golfvogn med lad til kufferten foran. Og hvorfor nu det? Svaret får du med det samme.

Isla Holbox Mexico (23)
“Gaderne er af sand. Overgangen mellem strand og by er totalt flydende, hvilket er med til at skabe en skøn stemning.”
Claus Eriksen

Mindre hoteller i palmehøjde

Golfbilen bringer dig lynhurtigt til hotellet. Det længst væk ligger måske 1 km fra centrum, og taxien koster ingenting. På vejen får du det første skønne indtryk af den lille by, men den vender vi tilbage til.

De første hoteller ligger adskilt fra stranden, Playa Grande, af en lille strandvej, mens hotellerne længst væk ligger lige ud til vandet. Se vores foretrukne hotel på Isla Holbox.

På Isla Holbox er ikke gigantiske resorts, der skyder i himlen. Her er primært bungalowsresorts, hvor stemningen er helt og aldeles afslappet. Ja, så afslappet, at varaner i alle størrelser også går stille omkring og nyder livet. De er så hurtige, at de nok skal flytte sig, hvis der nærmer sig en fod eller to.

 

Skilte anmoder om, at du ikke fodrer dem. Det gælder også vaskebjørnene og fuglene. Jeg havde selv en kær vaskebjørn med fast rute over min balkon. Og nej, den blev ikke forkælet!

Isla Holbox Mexico (37)
Xl Mexico Isla Holbox Villa Flamingos Hammock
Isla Holbox Mexico (11)

Det stille vand ved Isla Holbox

Lad os bare tage den første dukkert nu. Vandet funkler dagen igennem i de mest utrolige grønlige nuancer. Først tænker du, skal jeg virkelig gå så langt ud, før det bliver dybt? Især ved lavvande. Men så lærer du at nyde det.

For det første er det ufattelig børnevenligt og nærmest blottet for bølger, og den lokale afslapningsdisciplin ”Sæt-dig-på-en-revle-og-se-på-verden” er guddommelig.

Nyd det med enden i vandet, fra en hængekøje, eller mens du stille går ind til byens tilbud.

“Pelikanerne slår ned omkring dig, små rokker glider af sted i vandet, og ved solnedgang bliver det ubeskriveligt smukt.”
Claus Eriksen
Beach Buggy Top Billede

Farverig by med sand på gulvet

Inde i byen er et utal af barer og restauranter, men på den gode måde. Og du væltes ikke omkuld af endeløse souvenirbutikker som andre steder.

Livet stråler ud fra den centrale plads, og da alle gader er vinkelrette på hinanden, er det nemt at finde rundt. Her er restauranter for alle – fra små gadekøkkener til de finere af slagsen. En enkelt må jeg fremhæve. Viva Zapata på Avenida Damero. Så hyggelig og super mad til rimelig penge.

Gå på opdagelse i byen både om dagen og aftenen. Nyd de farverige huse med festlige vægmalerier. Det er Caribien, når det er bedst. Her er også minimarkeder og ATM-hæveautomater, når de virker. De fleste tager kreditkort, og mange steder kan du også betale med dollars. Spørg først for en sikkerheds skyld.

Hvalhajer om sommeren

Fra juni til september er Isla Holbox verdensberømt for sine mange hvalhajer. For de fleste er det et must at snorkle med dem en af dagene. Du tager på halvdagstur med en lille båd, og der kommer kun ganske få i vandet ad gangen for ikke at stresse hvalhajen. Det er en kæmpe oplevelse.

Xl Mexico Whale Shark Snorkeling Close Up

Kiteboardernes paradis

Isla Holbox er også et paradis for kiteboarding, der har nogle beskyttede strande, der er perfekte at øve sig ved. Lavt og roligt vand.

Isla Holbox Mexico Solnedgang På Sandbanken

Vandretur på sandrevlerne

Isla Holbox er mere end 30 km lang og små 2 km på det bredeste sted. De fleste oplever dog kun et lille hjørne af den, for her er alt, hvad du har brug for. Øen gennemskæres af flere kanaler, så den fremstår som flere øer, men de forceres nemt på cykel eller til fods. De må ikke krydses af golfbiler.

Ud for Villas Flamingos begynder en perlerække af sandbanker, der inviterer til en gåtur langs kysten væk fra byen. De små rokker dukker op ved dine fødder, og pelikaner og fregatfugle følger dig på vej.

Nogle steder bliver revlerne til egentlige sandøer, der vokser ved lavvande, og du kan gå og gå ud for den centrale del af Isla Holbox, der kaldes Isla Grande. Øen har her endeløs strand på den ene side og mangrove på den anden. Og intet andet.

Isla Holbox Mexico (12)

Kajakker og paddleboards

Det rolige vand er oplagt til en tur på paddleboard eller i kajak. Tag f.eks. kajakken op langs Isla Grande. Gå i land. Lyt. Hvornår har du sidst lyttet til ingenting ud over bølgeskvulp og brisen i træerne?

Hvorfor skal der være en højttaler i hver palme på mange strande? Og en til på hvert et håndklæde? Er vi blevet ude af stand til at hvile i os selv?

“Lige her finder du ud af, hvad stilhed er værd. Hvorfor er det, vi mennesker har glemt det?”
Claus Eriksen
XL Mexico Isla Holbox Flamingo Bird
Isla Holbox Mexico (9)
XL Mexico Isla Holbox Birds At Isla Pajaros

Udflugt til lagunens fugleøer

I lagunen mellem Isla Holbox og fastlandet er to beskyttede fugleøer, Isla Pasión og Isla Pájaros. Du kan tage på halvdagsudflugt dertil med en lille båd. Du går i land og op i et udkigstårn, og på vejen kan du være heldig at se flokke af flamingoer. Der er også et stop med tid til at bade i lagunen.

Isla Holbox Mexico (30)

Cykeltur rundt på Isla Holbox

Isla Holbox er flad. Helt flad. Så lån eller lej en cykel og kør rundt på øen. Få et kort med fra hotellet eller download kort over det nordlige Mexico på app’en maps.me, der fungerer uden internetdækning.

Du behøver ikke nødvendigvis krydse til Isla Grande, for der er dejlige steder at cykle til i det hjørne, hvor du er. Tag ned til den østligste kyst med Punta Cocos, der nu er ved at blive udviklet med bl.a. private villaer, man bliver lidt misundelig på.

Her er et beskyttet terne- og skildpaddeområde og en fredfyldt strand for enden af Calle Cherna. Fortsæt sydpå langs kysten på opdagelse ad små stier mod Punta Ciricote, som du nok vil have for dig selv. Er der en golfbil, er det fordi føreren ikke kan læse hverken kort eller skilte. Det er beskyttet område.

Da jeg rundede pynten og kiggede ind i lagunen, kunne jeg se lyserøde prikker i det fjerne. Flamingoerne omkring Isla Pasión.

Et godt råd på cykelturen: Tag ikke den lille vej fra centrum mod kirkegården for at se den. Vejen ender i en losseplads. Alle medaljer har en bagside.

Small Mexico Isla Holbox Villa Flamingos Hammock Beach Room

Rejser til Isla Holbox

Tal med Nyhavn Rejsers Mexico-eksperter om rejser til Isla Holbox nord for Yucatán-halvøen. Du kan kombinere med f.eks. stranden ved Tulum og udflugter til mayaernes store historiske levn med Chichen Itza og Coba.

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.