Xl Mexico Death Day Woman2

Beretning

Mærk livet på De Dødes Dag

Fortalt af Camilla Flindt, tidligere rejserådgiver i Nyhavn Rejser

For de fleste er død forbundet med sorg, og kirkegårde er steder, vi besøger for at mindes dem, vi har mistet. Men hvad nu, hvis det hele blev vendt på hovedet? Hvis død for en stund var forbundet med lys og kærlighed? Og kirkegårde var et sted, vi alle tog hen for at feste sammen med de afdødes sjæle og lade livsglæden strømme?

XL Mexico Dia De Los Muertos Woman People Culture

En livsbekræftende fest

Sådan er det hvert år i Mexico, når de lokale samles om en af de vigtigste højtider: De Dødes Dag. Her er tale om ikke bare en, men to hele dage (1. og 2. november), hvor Mexicos gader er pyntet op til fest med papirlamper, stearinlys og skeletter i alskens farver og afskygninger, og de lokale fester på kirkegårdene. Også hjemme pyntes op med personlige altre, og bordet dækkes med en overdådig middag.

“Alt sammen for at invitere de afdødes sjæle til fest med alle de ting de holdt allermest af, da de var i live.”
Camilla Flindt

Smelter sammen med halloween

Jeg selv oplevede De Dødes Dag for første gang i år, hvor jeg landede i Chiapas højland San Christóbal de las Casas aftenen før.

De dødes dag smelter sammen med halloween 31. oktober, så der var fest i gaderne med musik, optog og lokale udklædt som levende skeletter, uhyggelige klovne, zombier og hekse. Sammen gik udklædte børn og voksne fra dør til dør og sang i bedste ”trick or treat-stil” for at sprede uhygge – og hygge.

XL Mexico Dia De Los Muertos

Til fest med chamulaerne på kirkegåden

Næste morgen havde jeg sat en lokal guide i stævne, som skulle vise mig, hvordan De dødes dag eksempelvis bliver fejret. Det er nemlig meget forskelligt fra landsby til landsby og fra kultur til kultur, hvilke traditioner og festligheder, der er forbundet med dagene.

Vi satte kurs mod den lokale gravplads og kirke i San Juan Chamula. Vel fremme var der leben og høj musik, så min første tanke var, at det måtte være en markedsplads?! Overalt sad familier sammen i græsset side om side med gravstederne. De smilede, spiste og nød hinandens selskab, mens børnene legede både mellem og på gravstederne.

XL Mexico Dia De Los Muertos (6)

Lad kirkeklokkerne ringe

Lidt efter samledes alle mændene til en ceremoni i kirken og stillede alle op på en række på den store plads foran kirken. En efter en trak de nu i et reb, som fik kirkeklokkerne til at bimle og bamle i takt for at kalde på de afdøde og invitere dem til dagens fest.

“Hele oplevelsen i San Juan Chamula var utrolig livsbekræftende. Jeg har altid forbundet kirkegårde med savn og sorg, men her strømmede livsglæden så synligt, at døden fik en helt ny dimension.”
Camila Flindt
XL Mexico Dia De Los Muertos Flowers Woman (1)

Den blomstrede stamme på bjerget

Jeg tog videre til en gravplads på en bjergtop i Zinacantán, hvor stemningen var helt anderledes, mere fredfyldt end i San Juan Chamula. Familier sad roligt ved gravene og hyggede sig sammen, og der var især én ting, der fangede mit blik: blomster!

Alle mændene bar en blomstret poncho, kvinderne havde blomstrede kjoler på og overalt lå store, smukke blomsterbuketter på gravstederne. Oprindeligt havde de kun haft få blomster på deres tøj, men med tiden har blomsterne fået større betydning for dem – måske på grund af deres mangetydige symbolik, som både kan forbindes med livet og døden.

Er der mon liv efter døden?

At opleve de to mayastammer, som lever næsten side om side med hinanden – og alligevel fejrer De Dødes Dag på så vidt forskellige måder, var fantastisk.

Du vil få vidt forskellige oplevelser afhængigt af, om du besøger Mexico City eller Mexicos mere traditionsbundne landsbyer. Samtidig var det for mig en øjenåbner, at du godt kan forbinde død og gravpladser med positivitet, lys og livsglæde.

XL Mexico Dia De Los Muertos (5)
Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til Mexico

Vores rejserådgivere har rejst rigtig meget i Mexico. De elsker landet og glæder sig til at dele deres passion med jer. De kender hver en afkrog og ved, hvad de taler om. Og så er de gode til at lytte. For kun sådan sammensætter vi den helt rigtige rejse for netop jer.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.