Xl Borneo Tropical Rainforest Sunrise Mist Fog Rays

Beretning

Regnskoven og Danum Valley på Borneo

af Gæsteblogger
Af tropebilog Carsten Broder Hansen

Læs tropebiologens beretning

Over 60 meter høje træer. Op til 6 meter regn om året. Et overdådigt dyreliv og planteliv ... Velkommen til regnskoven. Til et af verdens vigtigste og mest fascinerende områder. Og mest truede!

Xl Malaysia Borneo Sepilok Gecko

Den tropiske regnskov er den mest varierede og artsrige naturtype på kloden. Mangfoldigheden af liv i dette godt 1000 km brede bælte, der ligger omkring ækvator, er et produkt af millioner af års udvikling, høj lysintensitet, relativt stabile og høje temperaturer samt en konstant stor nedbørmængde, hvilket tilsammen giver optimale betingelser for skovvækst.

Borneo Danum Valley Sabah Rainforrest Tropical Flower

Det hedder regnskov af en grund

Der falder mellem 2 og 6 meter (!) regn om året i de tropiske skove som Danum Valley på Borneo. Danmark har omkring 0,6 m nedbør på et år. Temperaturen ligger på 24-29 grader i gennemsnit, og der er ikke nogen hvile- eller dvaleperiode, så træerne vokser året rundt.

Borneo Danum Valley Sabah Rainforrest

60 meter høje træer i Danum Valley

De højeste træer i Danum Valley bliver over 60 meter høje. Den frodige jungle skaber igen perfekte rammer for millioner af insekter, edderkopper, blomster, svampe, parasitter ... Regnskovene fylder under 7 % af verdens landareal, men de rummer over 50 % af alle plante- og dyrearter.

Trækronerne i Borneos regnskove udgør en næsten sammenhængende måtte på 5 - 20 meters højde, hvor der lever mange organismer, som aldrig eller kun sjældent kommer ned på jorden. Knap 40 % af alle verdens dyre- og plantearter lever sandsynligvis i regnskovenes løvtag.

XL Borneo Dense Forest. Tropical Dense

Avancerede tilpasninger og samspil

I Borneos regnskove finder man talrige eksempler på særlige tilpasninger og avancerede samspil mellem dyr og planter. Næsten alle planter i regnskovene skal eksempelvis bestøves af insekter eller andre dyr, og på Borneo findes slanger, frøer og firben, der har udviklet evnen til at svæve gennem trækronerne.

De mest værdifulde træsorter som palisander, teak, mahogni og ibenholt stammer fra regnskovene, men tropisk ædeltræ er i dag næsten udryddet i naturen. På Borneo tilhører de dominerende træer familien dipterocarpaceae, som også er særdeles værdifulde tømmertræer. Det er almindelig kendt, at verdens regnskove er truet, og også på Borneo er der foregået omfattende fældninger og afbrændinger ikke mindst gennem de sidste 20 - 30 år.

Xl Borneo Bako National Forest White Lipped Pitviper Snake

Uberørt regnskov på Borneo

Danum Valley er det største område med uberørt regnskov, der er tilbage i Sabah, og reservatet er mere betydningsfuldt for bevarelsen af Borneos truede dyr og planter end nogensinde tidligere. At opleve denne enestående regnskov er en gave – og en god grund til eftertænksomhed.

XL Borneo Proboscis Monkeys Endemic Of Borneo Island

Eneste lodge i Danum Valley

Borneo Rainforest Lodge 3+* er den eneste lodge inde i hjertet af Danum Valley. 

I kan få skræddersyet en rejse hertil med ekstra oplevelser på vejen. Ønsker I f.eks.  en rejse, der kombinerer med f.eks. Kota Kinabalu, Singapore og en poolvilla på Cempedak Private Island? Eller skal det være det kompromisløse eventyr, der også bringer jer til Kuala Lumpur og stranden på Gaya Island?

Xl Borneo Danum Valley Borneo Rainforest Lodge Deluxe Jungle View Room Tub
Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til Malaysia og Borneo

Vi skræddersyer alle rejser til Malaysia og Borneo efter jeres ønsker og behov. Måske I vil have flere dage på Borneo eller tilføje flere eventyr I Malaysia eller Singapore? Tal med vores rejserådgivere om en skræddersyet rejse, der matcher jeres drømme.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.