XL Seychelles Bird Island Turtle Hatchlings Beach Sand Sea

Guide

Seychellernes natur

AF BIOLOG OG FOTOGRAF CARSTEN BRODER HANSEN

Seychellerne er en frodig perle i Det Indiske Ocean. Øgruppen er med rette berømt for nogle af verdens bedste strande og sin enestående smukke natur. 

Mens de yderste øer på Seychellerne er små atoller med fint pulversand, hvor kokospalmerne vejer i brisen, veksler kystlinjerne på de centrale øer mellem sandstrande, palmedækkede skråninger og fantastiske klippeformationer. Tilsammen skaber det et fantastisk sceneri, der er helt unikt for Seychellerne.

Øgruppens natur er dog meget mere end de dekorative kyststrækninger. Seychellernes isolerede beliggenhed langt fra det afrikanske kontinent betyder, at indvandringen af nye dyr og planter er foregået med meget sjældne mellemrum gennem forhistorisk tid.

Til gengæld har nogle helt specielle arter kunnet udvikle sig på øerne ligesom andre dyr, der er blevet udryddet af klimatiske ændringer eller ved menneskets fremkomst, har kunnet overlevet på Seychellerne. Mest berømt af disse er naturligvis de store landskildpadder, der for tusindvis af år siden faktisk var almindelige over store dele af verden.

XL Seychelles Coco Beach La Digue
XL Seychelles Bird Island Turtle Hatchlings Beach Sand Sea
XL Seychelles Curieuse Island Turtle Beach Sea

I dag er der kun kæmpeskildpadder tilbage på to isolerede ø-grupper, nemlig Galapagosøerne i Stillehavet og Seychellerne i Det indiske Ocean. På Seychellerne var skildpadderne endda meget tæt på udryddelse, og de var faktisk forsvundet fra alle øerne undtagen den fjerntliggende Aldebra nær Madagaskar.

Det lykkedes dog at redde arten og i nyere tid er mange kæmpeskildpadder med succes blevet genintroduceret på en række øer, og flere steder kan man nu se disse specielle dyr trives i deres naturlige miljø.

XL Seychelles Praslin Coco De Mer Boy People Nature

Når nødden er størst

Seychellernes regnskove er små i areal, men de rummer et stort antal af unikke dyre- og plantearter. I et fredet skovområde på øen Praslin, hvor jordlaget er tykt og veldrænet, og hvor bløde skråninger sikrer optimalt lysindfald, vokser en helt særlig palme, omgivet af mystik og legender.

Palmen er selv kæmpestor, men det er dens frugt, der er verdensberømt. Coco de Mer er det tungeste frø i planteriget og suverænt verdens største nød. Med en vægt på helt op til 30 kilo får en Coco de Mer selv den største kokosnød til at minde om en peanut ved en sammenligning.

I naturlig tilstand findes Coco de Mer kun på øerne Praslin og Curieuse, men det er dog lykkedes at få enkelte palmer til at klare sig på andre øer. Langt de fleste palmer findes imidlertid i Valle de Mai på Praslin.

Xl Seychelles Vallee De Mai Forest

Valle de Mai er en af verdens mindste World Heritage Sites, udnævnt i 1983, og den afsondrede dal er en del af Praslin Nationalpark, hvor millioner af års udvikling har skabt et planteliv, der ikke findes lignede noget andet sted i verden. Her vogter nationalparkadministrationen nidkært over hver enkelt palme.

Hunpalmen bærer først frugt efter 15 år, og hver frugt tager 6 år om at modnes. Med en så langsom vækst og de helt specielle krav til jordbund, lys og temperatur er det ikke underligt, at Coco de Mer er uhyre sjælden.

I Valle de Mai bliver hver nød registreret og efter en succesfuld spiring, kan administrationen fjerne eventuelle overskydende nødder og frigive disse til salg til turister.

XL Seychelles Six Senses Zil Pasyon Koko Island Kayaking

Som besøgende på Seychellerne har man tilladelse til at erhverve en sådan enestående souvenir, når blot den pågældende nød er mærket med myndighedernes officielle certifikat.

Med en pris på 1-3.000 kr. for en enkelt Coco de Mer betyder salget en vigtig indtægt for nationalparkadministrationen og et nyttigt bidrag til den fortsatte beskyttelse af både palmen og de andre endemiske planter og dyr i Valle de Mai.

Den enkelte nød er omgivet af en skal med luftfyldte fibre, og nøden kan flyde i vand på samme måde som en kokosnød.

Xl Seychelles Female Coco De Mer Nut

Det var faktisk rejsende søfolk i Det Indiske Ocean, som først opdagede nødden mange år inden selve palmen blev fundet. At nødden i høj grad minder om en kvindes skød- og hofteparti, mens hanpalmens rakle har et umiskendeligt fallosagtigt udseende, har naturligvis bidraget til mytologien omkring Seychellernes mest berømte nationale symbol.

Selv uden historier om Coco de Mers egenskaber som afrodiasikum er det en storslået oplevelse at se de vildtvoksende palmer i Valle de Mai, og man bør bestemt afsætte nogle timer til et besøg i den pragtfulde nationalpark.

XL Seychelles Cousin Curieuse, St.Pierre Snorkling Womana
XL Seychelles Cousin Curieuse, St.Pierre (3)
XL Seychelles Sting Ray

Fugle, fisk og flagermus

Seychellernes isolerede beliggenhed har naturligvis ikke forhindret havfugle i at finde derud, og øerne har et særdeles rigt og varieret fugleliv. Fregatfugle, suler og terner er særdeles talrige, og det er muligt at besøge fuglekolonier på flere af øerne.

XL Seychelles Curieuse Island Granite Formations Beach Sea

De store frugtflagermus, der også kendes som "flyvende hunde", er almindelige overalt på øerne. I modsætning til deres små insektspisende slægtninge, de almindelige flagermus, er frugtflagermus aktive i dagtimerne, hvor de konstant ses flyvende rundt på udkig efter frugttræer i ubevogtede haver og plantager eller i nødstilfælde de mere svært fordøjelige frugter på øernes vildtvoksende træer og palmer.

XL Seychelles Coral & Fish
XL Seychelles Sooty Tern Colony
XL Seychelles Curieuse Island Boat

Ikke mindst den fredede ø Cousin kan anbefales. Cousin ligger kun få kilometer ud for Grand Anse på Praslin, og det er nemt at arrangere en udflugt til øen, der er beskyttet som fuglereservat.

Over 250.000 fugle bygger hvert år rede på Cousin og foruden de mange terner kan man se tropikfugle med deres karakteristiske lange halefjer, flere vadefugle, fregatfugle samt kæmpeskildpadder.

Mange andre småøer som Frégate og Bird Island er ligeledes domineret af fuglekolonier, men reservatet på Cousin er nemt at komme til og har desuden virkelig gode strande og fine snorkelmuligheder.

Xl Seychelles Black Parrot

Ud over havfugle har Seychellerne også nogle helt specielle endemiske og sjældne fuglearter. Det kræver lidt mere tålmodighed at opdage disse, men for ornitologisk interesserede er belønningen stor.

Mest berømt er nok den sorte papegøje, som man med lidt held kan få et glimt af i Valle de Mai nationalpark, og hvis man er ægte fuglefanatiker, kan man tage den lange vej til Aldebra for at lede efter den mest specielle af Seychellernes fugle, den ekstremt sjældne Aldebra rikse, som ud over kun at findes på Aldebra er den eneste nulevende fugl i Det Indiske Ocean, der ikke kan flyve.

Mens fugle der ikke kan flyve er et særdeles sjældent syn på Seychellerne, kan man til gengæld ikke undgå at se pattedyr, der faktisk kan flyve.

XL Seychelles Mahe Beach Palm Trees Sand Sea
XL Seychelles Mahe Excursion Discovery Bus (2)
XL Seychelles Excursion Peaks Of Paradise (1)

Når man har set sig mæt på naturen på det indre af øerne og måske har taget en vandretur i Morne Nationalpark på Mahé, kan man sejle ud på havet til helt andre naturoplevelser.

De bedste snorkelsteder og de levende koralrev på Seychellerne er beskyttet i et velfungerende system af marine nationalparker, der nemt kan besøges på dagsudflugter. Havdybden omkring de centrale øer er sjældent over 30 meter, og erfarne scubadykkere vil nok foretrække at besøge de mere perifere øer, som til gengæld kan måle sig med de allerbedste dykkerlokaliteter.

SDI 347

Til almindelig snorkling er der glimrende steder overalt, både i de marine nationalparker og hyppigt også lige ud for hotellet. I denne verden af farvestrålende tropefisk med over 850 forskellige arter kan man svømme rundt i timevis og fortsat opdage nye former og farver.

NATUREN KALDER

Vil I udforske Seychellerne?

Bliv inspireret i vores rejseforslag herunder eller kontakt en rejserådgiver. Så skræddersyer vi den helt rigtige rejse til jer.

Xl Seychelles Hotel Constance Ephelia Aerial View 9
Seychellerne, Det Indiske Ocean

Det fuldendte øhop i Paradisets Have

15 dage fra

36.000 kr.

Glæd jer til

Den komplette rejse til Mahé, Praslin og La Digue

Halvdagsudflugt til den berømte nationalpark Vallée de Mai

Heldagsudflugt med båd til kæmpeskildpadder, fugleliv og snorkling

Heldagsudflugt med vandring, snorkling og yachtsejlads

Gode 3* og 4+* hoteller med 5* beliggenhed

Xl Seychelles Praslin Beach
Seychellerne, Det Indiske Ocean

Glæd jer til

Poolvilla omfavnet af frodighed og smukke udsigter

Smagfuld gastronomi på Raffles Seychelles 5*

En af verdens smukkeste strande, Anse Lazio

En af de største pools i Det Indiske Ocean

Praslin med Vallée de Mai og masser udflugtsmuligheder

XL Seychelles Raffles 1BR Ocean View Poolvilla View
Seychellerne, Det Indiske Ocean

Glæd jer til

Bliv forkælet på nogle af Seychellernes bedste hoteller

Raffles Seychelles 5* på Praslin og Six Senses Zil Pasyon 5+* på Félicité

Luksuriøse poolvillaer med udsigt over Det Indiske Ocean

En verden af gastronomi og velvære

Mulighed for spændende udflugter til naboøerne

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.