Xl Sri Lanka Elephant Herd River Nature Animal

Guide

Guide: Sri Lanka - Naturoplevelser på første klasse

Naturoplevelser på første klasse

Eventyrlige templer, gyldne strande, frodige bjerglandskaber, kolonitidsbyer og ikke mindst en enestående kultur. Sri Lanka har så mange historiske og kulturelle seværdigheder, at man nemt kan komme til at overse øens fantastiske dyreliv. Men hvilke dyr kan du egentlig opleve i Sri Lanka? Og hvor kan du møde dem?

XL Sri Lanka Guide Ben O Bro 5Xnhxcahsbk Unsplash

Marco Polo beskrev Sri Lanka som den smukkeste ø i verden. Mange har siden givet ham ret, og vi europæere har i århundreder valfartet til Sri Lanka. Først var det øens mange eksotiske krydderier der lokkede, og i dag rejser vi til Sri Lanka for at nyde templer, strande, eventyrlige landskaber og ikke mindst en utrolig venlig og charmerende befolkning. Sri Lanka har så mange historiske og kulturelle seværdigheder, at man nemt kan bruge måneder, uden at være i nærheden af at have set det hele. Folket, ceremonierne og de smukke monumenter fylder med god grund meget på de fleste rejser. Måske så meget, at man risikerer at overse øens fantastiske dyreliv.

Sri Lanka har eksempelvis klodens største bestand af vildtlevende indiske elefanter. Over 6.000 dyr vandrer frit omkring i et land, der blot er halvanden gang større end Danmark! Vi guider til fire fantastiske nationalparker i Sri Lanka. Til de steder, hvor du bedst ser elefanterne. Og de steder, hvor du også oplever krokodiller, vandbøfler, hjorte, sjakaler, et helt overvældende fugleliv og meget mere. Fik vi nævnt alle de skønne hoteller, du kan bo på undervejs?

Senash Thenuja Supk 72Rzp0 Unsplash

Wilpattu Nationalpark

Autentisk safari i Sri Lankas største vildnis. Med sine godt 130.000 hektar er Wilpattu Sri Lankas største nationalpark. Her vandrer dyr i vældige flokke, og du har virkelig fornemmelsen af at befinde dig midt i den uberørte natur. Den øde stemning understreges af, at parken har relativt få besøgende. Wilpattu var lukket under Sri Lankas borgerkrig, og genåbnende først i 2009. I dag er det en af Sri Lankas mest uberørte naturperler.

XL Sri Lanka Guide Adobestock 587385863

Det skal du opleve

Tørskov og fugleliv

70 procent af Wilpattu er dækket af stedsegrøn tørskov med over 600 forskellige plantearter. Wilpattus mange søer (villus) tiltrækker en overflod af fugle, og du har nærmest garanti for at observere flere arter af storke, ugler og rovfugle. Lige foran dig sværmer biædere, og så er Wilpattu et af de bedste steder at se de smukke fluesnappere.

Hjorte og vildsvin

Man skal normalt kun køre nogle hundrede meter ind i parken, før de første hjorte viser sig. Det er typisk den smukke axishjort (chital), man får øje på, men der er også gode chancer for at se den imponerende sambar-hjort, der er på størrelse med en kronhjort. Med lidt held kommer man også nær den lille og sky muntjac. I og ved de sumpede områder i nationalparken bader flokke af støjende vildsvin i mudderet, og de følges gerne af vandbøfler, der anvender mudderet til at bekæmpe hudparasitter og stikkende insekter.

Måske en leopard

Wilpattu er en af de lokaliteter, hvor du har størst chance for at se den ikoniske leopard. Bliv dog ikke skuffet, hvis du ikke ser den store kat, eller du kun får et glimt af det smukke rovdyr. Leoparderne ignorerer safarikøretøjerne, men de store katte jager helst i mørke, hvor parken er lukket for besøgende. Leoparder kan dog være aktive i de tidlige morgentimer og sent på eftermiddagen. En større gruppe køretøjer plejer at være tegn på, at en chauffør eller en guide har spottet en leopard eller måske den lige så sjældne læbebjørn.

XL Sri Lanka Guide Xl Sri Lanka Young Leopard Animal

Her skal du bo

Leopard Trails

En lille eksklusiv camp midt i naturen kun en kort køretur fra indgangen til Wilpattu Nationalpark. Selv om man bor i et "telt", er der tale om store og velindrettede beboelser anlagt på fast fundament med fuld ståhøjde indendørs, hyggelig veranda med dækstole og komfortable senge, aircondition, og privat bad og toilet. Leopard Trails har kun plads til ganske få gæster, og maden er et kapitel for sig. Stemningen om aftenen er i topklasse, når lejren bliver diskret oplyst af olielamper og levende lys. Med en drink i hånden og mageligt tilbagelænet i en dækstol ved lejrbålet, er der lejlighed til at udveksle historier om dagens eventyr.

XL Sri Lanka Guide Adobestock 236749306

Gal Oya Nationalpark

Unikke bådsafarier med elefanter, fugle og spøgelsesskove

Den enorme opdæmmede sø Senanayake Samudra indtager hovedrollen i Gal Oya i det sydøstlige Sri Lanka. Nationalparken er kendt for sine store elefantflokke og eventyrlige bådsafarier, hvor du blandt andet kan opleve havørne og glenter, mens du sejler gennem spøgelsesskove langs de maleriske højderygge, der omkranser søen.

XL Sri Lanka Guide Adobestock 139437954

Det skal du opleve

Fuglekolonier og fiskere

På øerne, der ligger spredt hen over Senanayake Samudras overflade, findes vældige fuglekolonier. Båden stikker ikke dybt, så man kan komme helt tæt på de larmende fugle. En rede på en ø giver beskyttelse mod landlevende rovdyr, men af og til skaber en ørn panik i kolonien og får samtlige beboere på vingerne. Under sejladsen passerer man små fiskerbåde med farvestrålende sejl, og med lidt held spotter du en krokodille ved søbredden eller dens øjne i vandoverfladen.

Store elefantflokke

Søen er omkranset af rørsumpe, græsenge og lave træer, der er et perfekt spisekammer for sultne elefanter. Der er chance for at se vældige flokke, nogle gange op til 100 dyr! I bådens stævn kan du nyde din morgenmad, mens du iagttager de charmerende kæmpedyr. Det er en enestående oplevelse. Natvandring: Hvad enten du er fuglenørd eller bare almindelig naturinteresseret, bør du tage imod tilbuddet om en aftenvandring i skoven omkring Gal Oya Lodge.

Lodgens guider er utrolig dygtige til at finde nataktive dyr. Det er nu, at du har dit livs chance for at få et glimt af den ejendommelige bladfrømund, en nataktiv fugl, der som navnet antyder har et vældigt næb.

Natvandring

Hvad enten du er fuglenørd eller bare almindelig naturinteresseret, bør du tage imod tilbuddet om en aftenvandring i skoven omkring Gal Oya Lodge. Lodgens guider er utrolig dygtige til at finde nataktive dyr. Det er nu, at du har dit livs chance for at få et glimt af den ejendommelige bladfrømund, en nataktiv fugl, der som navnet antyder har et vældigt næb.

Her skal du bo

Gal Oya Lodge 3+*

Gal Oya Lodge bor du midt i junglen med Sri Lankas vilde elefanter som nærmeste nabo. Du bor i en smagfuld bungalow et pænt stykke fra naboen, og når du skal til og fra restauranten om aftenen følger en vagt med og oplyser stien.

Hovedbygningen rummer også en velforsynet bar og et lille bibliotek. Her finder du også en pool, der virkelig kommer til nytte efter en tur i skoven. Gal Oya Lodge har også en lille forskningsstation (Jim Edwards Wildlife Research Centre), som bestemt er et besøg værd. Du er naturligvis også velkommen til at følge arbejdet med at opsætte vildtkameraer og andre af de igangværende projekter!

Lodgens ansatte er både hjælpsomme og vidende, så sig endelig til, hvis du er interesseret i særlige fugle eller du har lyst til at besøge det oprindelige Vedda-folk – nogle af lodgens guider er også veddaer.

GAL OYA CAMPBELL BREWER IMG 500
XL Sri Lanka Guide XL Hotel Sri Lanka Gal Oya Lodge Gal Oya National Park Bungalow Bed
XL Sri Lanka Guide XL Hotel Sri Lanka Gal Oya Lodge Gal Oya National Park Pool

Horton Plains Nationalpark

Spektakulære landskaber og vandreture til verdens ende

Selv i et land med en overflod af fantastiske naturscenerier er Horton Plains Nationalpark i særklasse. Nationalparken ligger i over to kilometers højde, og den tropiske lavlandsskov er blevet erstattet af tågeskov og højlandsenge, hvor du kan opleve alt fra hjorte, vildsvin og oddere til 90 forskellige fuglearter. Horton Plains er også en af de få nationalparker, hvor du må færdes til fods!

XL Sri Lanka Guide Xl Sri Lanka Horton Plains Bakers Falls Waterfall

Det skal du opleve

World's End

En af de mest populære vandreruter ender på en afsats i 2140 meters højde. Klippekanten afskæres brat og falder over 800 meter lodret ned i en enorm slugt. Man har udsigt ud over hele den sydlige del af Sri Lanka og kan på en skyfri dag se helt ud til kysten. Man bør satse på at være ved World's End så tidligt på dagen som muligt for at få den bedste udsigt.

Baker's Fall

Et par timers relativt let vandretur bringer dig fra hovedkvarteret til det lille vandfald Baker's Fall. En platform gør det muligt at komme helt tæt på det rislende vand, der faktisk spiller en stor rolle for den omkringliggende flora og for dyrelivet på stedet. Fugten fra vandfaldet gør det muligt for lav og mos at vokse på klipperne i nærheden, og her lever også de lille pygmæ-agame (Cophotis ceylanica), et firben som kun findes i Sri Lankas højland.

Xl Sri Lanka Horton Plains View Statue Tea Fields
Xl Sri Lanka Horton Plains Yellow Flower Nature
Xl Sri Lanka Adams Peak Mountain Nature

Her skal du bo

Living Heritage Koslanda

Living Heritage Koslanda 4* blev oprindeligt erhvervet af en populær singalesisk filminstruktør og hans britiske hustru. Efter instruktørens død har hustruen drevet stedet videre som hotel. Det er et enestående smukt og stilfuldt sted, skabt i pagt med de vidunderlige omgivelser. Nogle værelser er enorme. Du træder ind i en hall møbleret med antikviteter, og når du endelig har dannet dig et overblik, opdager du trappen op til den øvrige del af den arkitekttegnede suite! Andre værelser er ganske små, men hyggelige, og med en formidabel udsigt. Og så er der hotellets infinity-pool med udsigt ned over dalen. Vi siger ikke mere.

XL Sri Lanka Hotel Living Heritage Koslanda Play In Pool

Yala Nationalpark

Leopardernes store skueplads

Sri Lankas mest berømte og besøgte naturområde fylder næsten 1300 kvadratkilometer, men du skal ikke køre langt før du møder de første dyr. Spørgsmålet er blot, om det bliver en sjakal, en leopard eller noget helt tredje?

XL Sri Lanka Guide Adobestock 563204376

Det skal du opleve

Leoparder og læbebjørne

Yala Nationalpark er det sted i verden, hvor tætheden af leoparder er allerstørst. Det betyder også, at chancerne for at møde det formidable kattedyr er større end de fleste andre steder i verden. Der er dog aldrig garanti - heller ikke i Yala. Læbebjørnene er endnu vanskeligere at få øje på. De er færre end leoparderne og viser sig sjældent i de åbne områder. Læbebjørne er desuden den næstmindste af alle bjørne og en voksen bjørn vejer sjældent mere end 80-90 kg. Får du mon øje på en?

Elefanter alle steder

Der er ingen garanti for leoparder eller læbebjørne, men der er elefanter på stort set enhver safarikørsel i Yala Nationalpark. Og uanset, hvor mange gange man ser disse fantastiske dyr, bliver man aldrig træt af at følge deres aktiviteter. Elefanterne holder ofte til nær de mange søer og vandhuller i Yala, ikke mindst i tørtiden fra maj til august. Chaufføren vil som regel standse bilen, hvis en flok elefanter er i nærheden. Måske ser du elefanter skovle vandplanter ind i munden, eller måske er du heldig at se en elefantmor lære sin unge at svømme. Elefanterne kan sagtens komme hen og skubbe lidt til bilen, men som regel ender mødet ganske fredeligt!

Xl Sri Lanka Yala National Park Indian Elephants River
XL Sri Lanka Guide Adobestock 558689017
Xl Sri Lanka Flamingo Animal

Krokodiller, pelikaner og sjakaler

Der er to krokodillearter i Sri Lanka, hvoraf den mest sjældne ofte ses i Yala. Det er sump-krokodillen (’mugger-crocodile’), der har det bredeste hoved af alle krokodiller, og som i både udseende og adfærd minder lidt om sin fjerne slægtning alligatoren.

Hold øje med søbredderne! Pelikaner, hejrer, papegøjer, isfugle, slangehalsfugle og ørne ses overalt. Hvis du er heldig, kommer du måske også til at se en guldsjakal! Sjakalen er cirka dobbelt så stor som en ræv og stortrives i Yalas tørre klima, hvor der er masser af byttedyr som gnavere, fugleunger, æg, insekter og harer.

Xl Sri Lanka Yala National Park Green Bee Eater Animal

Hvordan vil du opleve Sri Lanka?

Om du er til store naturoplevelser, strande eller storbyromantik, så ring til Pernille på 33 320 320 og hør mere om de forskellige måder at opleve Sri Lanka på. 

OPLEV SRI LANKA PÅ FØRSTE HÅND

Skal I på en af eksperternes rejser?

Xl Sri Lanka Hotel The Kandy House Infinity Pool
Sri Lanka, Asien

Sri Lanka i særklasse

15 dage fra

38.000 kr.

Glæd jer til

Sri Lankas største attraktioner i jeres eget tempo

Nogle af Sri Lankas mest charmerende 4+* boutiquehoteller

Egen bil med privatchauffør til rådighed alle dage

Elefantsafari, cykeltur og UNESCO-templer

Mageløs togtur gennem tehøjlandet

Xl Sri Lanka Hotel 98 Acres Overall View
Sri Lanka, Asien

Te, templer og strandluksus

15 dage fra

29.500 kr.

Glæd jer til

Udflugt til toppen af Løveklippen Sigiriya og Little Adam's Peak

Cykeltur i kongebyen Polonnaruwa

Mageløs togrejse til det smukke tehøjland

Elefantsafari i Udawalawe Nationalpark

Luksuriøs badeferie på Anantara Peace Haven Tangalle 5*

Xl Sri Lanka Tea Picker Plantation Nature Waterfall
Sri Lanka, Asien

Kompromisløst eventyr i Sri Lanka

17 dage fra

33.000 kr.

Glæd jer til

Det autentiske og smukkeste Sri Lanka

Skønne cykelture og safaritur med elefanter

Vandreture i vidunderlig natur bl.a. til verdens ende

Togtur, tempelgrotter og privatchauffør

Udvalgte 3-4* hoteller bl.a. ved en af Sri Lankas bedste strande

Pernille 2022

Rejserådgiver

Pernille Kobberup

Pernille 2022

Pernille har være i rejsebranchen i over 20 år. Hendes ekspertområder er bl.a. Thailand, Vietnam og Sri Lanka – for ikke at nævne krydstogter, der er en af de rejseformer, som Pernille holder allermest af. Hun elsker at udforske nye krydstogtskibe, og forkæle sig selv med høj service og gastronomi – eller en god morgenmad på balkonen, mens dagens nye destination tegner sig i horisonten.

Pernille har også rejst meget i Østen, som hun altid vender tilbage til. Det er særligt den sansefulde natur, maden og de lokale befolkningers hjertevarme, der lokker, men der må også gerne være tid til forkælelse og strandferie undervejs. Hun elsker f.eks. at kombinere det nordlige Thailands autentiske og landlige ro med et par nætters storbyliv i Bangkok, inden turen går mod rendyrket afslapning på øen Koh Chang.

Når Pernille skræddersyer en rejse for jer, tager hun altid udgangspunkt i jeres ønsker – også alt det, som hun hører jer sige mellem linjerne. Det kan være en oplevelse eller et sted, som I ikke selv havde tænkt på eller hørt om. Pernille bruger sin egen erfaring og ekspertise til at tyde jeres drømme, så hun kan skabe den rejse, der er perfekt til netop jer.

Destination:‌‌ Asien,‌ Thailand,‌ Vietnam,‌ Sri Lanka

Rejseformer:‌‌ Krydstogt

Ring til mig

Jeg glæder mig til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til mig

Jeg ringer jer op efter aftale

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.