• Udsigt ud over kongebyen Polonnaruwa på Sri Lanka med Rankoth Vihara Golden Pinnacle pagoden i baggrunden
 • Buddha statue og ruinerne i Polonnaruwa på Sri Lanka
 • Oplev Sri Lanka på cykel
 • Søjler og ruiner i Polonnaruwa på Sri Lanka

Cykeltur i kongebyen Polonnaruwa

Sri Lanka byder på store historiske attraktioner - oplev kongebyen Polonnaruwa på en 5-6 km lang cykeltur

Oplev Sri Lanka på cykel
Læs mere

Sri Lanka har 5 antikke byer på UNESCO's liste over verdensarv. Polonnaruwa er en af disse og oplagt til en udflugt på cykel. Landskabet er smukt, og I kommer nemt omkring ad grusveje og asfalterede veje.

Kiri Vihara dagoba i Polonnaruwa, Sri LankaKongebyen Polonnaruwa

Polonnaruwa blev kongeby i år 993, da kongebyen Anuradhapura blev indtaget af tamiller. Byen ligger ved den nordøstlige bred af den menneskeskabte sø Parakrama Samudraya. De gamle konger anlagde disse reservoirer for at skabe vandingssystemer, og søen er da også forbundet med Polonnaruwa ad små kanaler. 

Polonnaruwa havde stor strategisk betydning og var derfor oprindeligt omringet af 3 koncentriske mure. Inden for murene var fine haver, og inderst inde lå kongepaladset. Hele det arkæologiske område dækker 15 km2. I skal på en 5-6 km lang cykeltur til de største arkæologiske attraktioner i det smukke område. 

Oplev Sri Lanka på en cykelturPolonnaruwa Quadrangle

Polonnaruwa har ikke samme religiøse betydning som Anuradhapura, men her er alligevel væsentlige religiøse attraktioner at besøge især i den nordlige del med levn fra klostre, smukke skulpturer og kæmpe stupaer som Rankot Vihara, der er 54 m høj. 

Nord for centrum ligger også Polonnaruwa Quadrangle omgivet af en firkantet mur. Inden for er den runde tempelbygning, Vatadage, med en statue af Buddha i lotusstilling. Store stenfigurer holder vagt ved trappen op til statuen. Disse stenstøtter er typiske vogtere for Sri Lankas templer og ses flere steder i Polonnaruwa. 

Polonnaruwa - kongebyen på Sri LankaSatmahal Prasada 

Også i den nordlige del står det store monument Satmahal Prasada, der mest af alt ligner en mayapyramide fra Mexico eller Tikal i Guatemala. Også templet Thuparama Gedige er udformet på en for buddhismen atypisk måde, hvilket vidner om indflydelse fra anden kant. Her er da også flere hinduistiske helligdomme. 

Andre imponerende levn er rester af kongelige paladser og bade og den 9 m lange sten Gal Pota med inskriptioner. Den vejer nok 25 tons og er trukket hertil af elefanter. Og templet Gal Vihara, der er hugget ud i klippen og rummer 4 Buddhafigurer, hvor en er 7 m høj. 

Buddha statue og ruinerne i Polonnaruwa på Sri LankaHusk tykke sokker!

Når I går ind i templerne, bliver I bedt om at tage skoene af. Er I her på et tidspunkt, hvor solen bager, kan stengulvene blive meget varme. Tag derfor et par tykke sokker med – gerne den slags med en lille sål. Husk også masser af vand og rigeligt med solcreme, da I vil blive bedt om at tage evt. kasket eller hat af.

Maja Nielsen, Senior Travel Advisor hos Nyhavn Rejser

Få hjælp til rejsen

Har du spørgsmål, eller vil du gerne høre mere om en rejse tilpasset dine ønsker? Ring til vores rejserådgivere og få inspiration, råd og vejledning.

Oplevelsen indgår i disse rejseforslag

Sådan bestiller I en rejse

 • Kontakt os

  Ring på 33 18 88 54, kig forbi Folke Bernadotte Allé 7 i København eller klik på "Kontakt os".
 • Ønsker og gode råd

  Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør deres personlige anbefalinger.
 • I får en REJSEPLAN

  Vi sammensætter en rejse ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted.
 • Rejsen lægges fast

  Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.
 • VI holder kontakt

  I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesite med rejsepapirer og følger op, når I er hjemme.